• Big Story

    Ομπάμα: Όσο προχωράτε μπροστά θα έχετε δίπλα σας τις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Obama deipno


    Στις φιλικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κατά την έναρξη του επίσημου δείπνου προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο. «Να ξέρετε ότι όσο προχωράτε μπροστά θα έχετε δίπλα σας τις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη η ελληνική φιλοξενία, ενώ αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι ξεκίνησαν από την Ελλάδα. Στάθηκε δε, στο ρεκόρ του Λεωνίδα του Ρόδιου με 12 ατομικά μετάλλια σε Ολυμπιάδες, το οποίο κατέρριψε το καλοκαίρι ο Αμερικανός κολυμβητής Μάικλ Φελπς.

    Ο κ. Ομπάμα στην αντιφώνησή του επικαλέστηκε «μια στιγμή της κοινής μας ιστορίας», καθώς «το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα για την ανεξαρτησία της, ένας Έλληνας πατριώτης έγραψε μια επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Έγραψε λοιπόν: “Αν και μας χωρίζει μια πλατιά θάλασσα, οι αρετές των Αμερικανών είναι ίδιες με τις δικές μας.” Και πρόσθεσε: “Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς”. Μάλιστα, ολοκλήρωσε την πρόποσή του, λέγοντας στα ελληνικά “Στην υγειά σας”.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την προσφώνηση του στο δείπνο επεσήμανε ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν πληρώσει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος, για το οποίο ωστόσο δεν ήταν υπεύθυνοι οι ίδιοι, αλλά οι λανθασμένες πολιτικές. Πρόσθεσε επίσης ότι παρά το κόστος αυτό, οι Έλληνες παραμένουν στον σκληρό πυρήνα Ε.Ε. και Ευρωζώνης.

    Αναφερόμενος στον κ. Ομπάμα, τόνισε ότι υπηρέτησε συνειδητά και με συνέπεια τα καθήκοντά του, υψώνοντας τείχη αναχαίτισης των ακραίων ανισοτήτων, με σεβασμό στον άνθρωπο και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στην ανάγκη να επιστρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές και τις αξίες από τις οποίες ξεκίνησε, ενώ ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη συμβολή τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένει την αλληλεγγύη της Ευρώπης, καλώντας τον κ. Ομπάμα να ασκήσει πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ομπάμα: Είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους. Η λιτότητα μόνο δεν είναι λύση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίσκεψη Ομπάμα: Πώς θα κινηθούν την Τετάρτη τα μέσα μεταφοράς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε εξέλιξη διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης Ομπάμα στο κέντρο της Αθήνας – “Έτοιμη για μάχη” η Αστυνομία



    ΣΧΟΛΙΑ