• Big Story

    Ομπάμα: «Μη φύγει στο εξωτερικό η νέα γενιά – Κάνατε πολλές θυσίες, ζήτω η ΕΛΛΑΣ»

    • NewsRoom


    Ζήτω η ΕΛΛΑΣ αναφώνησε στο τέλος της ομιλίας του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και καταχειροκροτήθηκε από όσους έδωσαν το παρόν στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

    «Καλησπέρα Ελλάδα! Γειά σας! Καλησπέρα!» ήταν τα πρώτα λόγια του Προέδρου των ΗΠΑ στην ομιλία του.

    Αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την υποδοχή που του επεφύλαξαν αναφέρθηκε στην θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού.

    Στα ελληνικά είπε «Ήθελα να δω την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα αλλά και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα πρόσφερε ο Θεός ο μέγας».

    «Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους. Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη… Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος. Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα… Σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε.» είπε ο Μπάρακ Ομπάμα αναφερόμενος στον πολιτισμό που μεταλαμπάδευσε και στις υπόλοιπες χώρες η Ελλάδα.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εστίασε στην έννοια της Δημοκρατίας. «Η δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε ισχυρότεροι από τους φονταμενταλιστές. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη από οργανώσεις όπως το ISIS. Οι δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Τέτοια συμπόνια δεν έχουμε διαπιστώσει αλλού, παρά μόνο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Χρειάζεται συλλογική απάντηση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το βάρος» τόνισε με νόημα.

    «Η Δημοκρατία, όπως και όλοι οι θεσμοί είναι ατελείς, μπορεί να είναι αργοί. Οι πολιτικοί είναι αντιδημοφιλείς στις δημοκρατίες, γιατί εξ ορισμού οι δημοκρατίες απαιτούν συμβιβασμούς. Σε μια πολυφυλετική κοινωνία, όπως οι ΗΠΑ, η δημοκρατία μπορεί να είναι μια περίεργη ιστορία. Ωστόσο είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική» υποστήριξε.

    «Εδώ, όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, διατρανώνουμε για άλλη μια φορά τις ιδέες και θεσμούς επί των οποίων εδράζεται ο βίος μας: ελευθερία έκφρασης, ελευθεροτυπία, ελευθερία στα θρησκευτικά «πιστεύω», το κράτος δικαίου, ο διαχωρισμός εξουσιών» τόνισε με νόημα ο κ. Ομπάμα.

    Εν συνεχεία στάθηκε στις αντίθετες απόψεις που έχει με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο όπως επεσήμανε ο ίδιος «έχουμε πολλές και μεγάλες διαφορές με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά η αμερικανική δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο. Θα κάνουμε ό,τι μπορουμε για να διασφαλίσουμε την ομαλότερη μετάβαση».

    «Η ανισότητα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Η καλύτερη ελπίδα για πρόοδο σχετίζεται με τις ανοιχτές αγορές και φυσικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα πλεονεκτήματα μια παγκοσμιοποιήμενης οικονομίας θα φτάσουν ταχύτερα στους ανθρώπους» υπογράμμισε.

    Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν του υποστήριξε ότι «Όταν ανέλαβα καθήκοντα, ήταν η χειρότερη εποχή, με μια μεγάλη ύφεση. Ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους Αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερους φόρους, περάσαμε πολλές μεταρρυθμίσεις. Ενισχύσαμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να αποφύγουμε μια νέα κρίση. Εδώ στην Ελλάδα καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια κατάσταση μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν ένα μίγμα εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων».

    «Επενδύσαμε στους νέους επιχειρηματίες» τόνισε με νόημα ο Μπαράκ Ομπάμα. Μάλλον η ατάκα αυτή απευθυνόταν στον Αλέξη Τσίπρα την ώρα που ο Πρωθυπουργός της χώρας μας φορολογεί ότι κινείται.

    «Φυσικά ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που έφεραν οι μεταρρυθμίσεις ή τις θυσίες που κάνατε εσείς οι Έλληνες, εγώ όμως γνώριζα τις θυσίες που κάνουν οι Έλληνες. Η επίσκεψή μου αποσκοπούσε και στο να καταδείξω στον κόσμο τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Θέλω να συγχαρώ τον Αλ. Τσίπρα για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που κάνει για την ανάκαμψη της χώρας. Θα συνεχίσω να τονίζω προς τους πιστωτές της Ελλάδας ότι πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που χρειάζονται για να έχει η Ελλάδα ξανά μια βιώσιμη οικονομία. Στο ΔΝΤ τονίζουν ότι είναι κλειδί το ζήτημα του χρέους για να ανακάμψει η Ελλάδα. Έχουν δίκιο.» τόνισε με νόημα.

    Στο επίκεντρο της ομιλίας του απερχόμενου Πλανητάρχη βρέθηκε και η νέα γενιά.

    «Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μέλλον. Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για θέσεις εργασίας, πρέπει να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε. Η Ε.Ε. παραμένει ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην ιστορία. Ο κόσμος χρειάζεται μια ευημερούσα και δημοκρατική Ευρώπη. Άκουσα πολλές φορές για τους πρόσφυγες-μετανάστες. Όλοι μας είμαστε άνθρωποι, κάτω από τον ίδιο ήλιο. Γυναίκες και άνδρες όπως αυτοί που φτάνουν στην Ελλάδα μου δίνουν ελπίδα. Βλέπω φιλότιμο κάθε μέρα, και αυτό μου δίνει ελπίδα. Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη, οχι του προέδρου ή του πρωθυπουργού» επεσήμανε από το βήμα.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «Ζήτω η Ελλάς».

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μεγάλες οι προσδοκίες, μικρά τα…διαφαινόμενα αποτελέσματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανικός στα social media: Θα κλαίτε από τα γέλια με τις εικόνες- Πρωταγωνιστούν Ομπάμα, Καμμένος, Τσίπρας



    ΣΧΟΛΙΑ