• Business

    Όμιλος Σφακιανάκη: Θα τρυπήσει και το τρίτο «σωσίβιο» της δανειακής αναδιάρθρωσης που προσέφεραν οι τράπεζες;

    Σταύρος Τάκη

    Σταύρος Τάκη, τέως πρόεδρος ΔΣ του St. Catherine’s


    Όταν τα δανειακά βάρη μιας επιχείρησης φτάνουν να αντιστοιχούν μέχρι πέντε φορές τα λειτουργικά της κέρδη, έχει καλώς. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία νορμάλ σχέση, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του επιχειρηματικού κινδύνου που κάνουν οι οικονομικοί αναλυτές. Από εκεί κι έπειτα όμως, όσο ανεβαίνει η κλίμακα σύγκρισης, πηγαίνοντας βαθμιαία από το 6 έως το 10, τόσο πιο δύσκολο γίνεται το εγχείρημα της επιχειρηματικής επιβίωσης. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την είσπραξη των δανειακών απαιτήσεων από τις τράπεζες στο ακέραιο, αλλά και εντός του θεσπισμένου χρονικού ορίου. Χωρίς δηλαδή τις συνεχείς παρατάσεις που, επί της ουσίας, κρύβουν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί». Προκαλώντας συχνά-πυκνά τις ζωηρές αιτιάσεις του ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού (SSM).

    Στην περίπτωση του εισηγμένου στο χρηματιστήριο ομίλου «Σφακιανάκης», που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και την εμπορία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών BMW, οι συγκριτικοί συσχετισμοί κινούνται στο άνω άκρο του εύρους της αξιολόγησης του κινδύνου. Διότι τα «καθαρά» δάνεια της «Σφακιανάκης» (μετά την αφαίρεση των ταμειακών διαθεσίμων) ανέρχονται σε 324,7 εκατ. ευρώ. Είναι δε 10 φορές μεγαλύτερα σε σχέση με 32,3 εκατ. ευρώ που ήταν, στη διάρκεια της περσινής χρήσης, τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA).

    To «καυτό» ερώτημα που κυριαρχεί στην αγορά είναι αν θα αποπληρωθούν ποτέ αυτά τα δάνεια, που ήδη έχουν αναδιαρθρωθεί τρεις φορές στα τελευταία εννέα χρόνια.

    Τα δύο πρώτα «σωσίβια» που έδωσαν οι πιστώτριες τράπεζες αποδείχθηκαν «τρύπια», με την έννοια ότι η «Σφακιανάκης» δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης.

    Μένει να διαπιστωθεί αν θα συμβεί το ίδιο και με το τρίτο κατά σειρά «σωσίβιο» δανειακής αναδιάρθρωσης, που προσφέρθηκε πρόσφατα στον επιχειρηματικό όμιλο, ο οποίος στην κυριολεξία κολυμπάει επί χρόνια μέσα στις ζημιές.

    Στα 200 εκατ. ευρώ οι συσσωρευμένες ζημιές

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2009, όταν η οικονομική κρίση και η ύφεση χτύπησαν την πόρτα της χώρας, έως και το πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς, η «Σφακιανάκης» έχει παρουσιάσει συνολικές ζημιές της τάξεως των… 200 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο ομίλου.

    Με εξαίρεση την πρώτη από αυτές τις χρονιές που υπήρξαν μικρά κέρδη, όλες οι άλλες ήταν ζημιογόνες.

    Παρά το γεγονός ότι στην τελευταία διετία οι ζημιές βαίνουν μειούμενες, τα πολλαπλά προβλήματα εξακολουθούν να ταλανίζουν τον επιχειρηματικό όμιλο. Στον οποίο οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί κατά 26,5% (442 άτομα) από τα τέλη του 2009.

    Οι πιστώτριες τράπεζες, στις 11 Δεκεμβρίου του 2009, προχώρησαν στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ στη «Σφακιανάκης», λαμβάνοντας εμπράγματες εξασφαλίσεις. Το συγκεκριμένο ομολογιακό, που ορίστηκε να έχει διάρκεια αποπληρωμής τα 4+1 έτη, χρησιμοποιήθηκε για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού. Τότε, ο «καθαρός» δανεισμός του ομίλου αντιστοιχούσε σε 7,7 φορές τα λειτουργικά του κέρδη…

    Όπως όμως πιστοποιήθηκε από τις εξελίξεις, όλα τούτα και συνάμα το πρόγραμμα επιχειρηματικής ανασυγκρότησης δεν στάθηκαν αρκετά για να προσφέρουν μια βιώσιμη λύση.

    Έτσι, τον Ιούνιο του 2013, οι τράπεζες προχώρησαν σε άλλη μια αναδιάρθρωση δανεισμού. Το νέο ομολογιακό, μαζί με τις ρυθμίσεις σε διμερή δάνεια, έφτασαν στα επίπεδα των 281,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αισθητά υψηλότερα από τις ανάγκες αναδιάρθρωσης, της αμέσως προηγούμενης φοράς…

    Το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής αφορούσε και πάλι 4+1 έτη από την έναρξη ισχύος, ενώ δινόταν η ευχέρεια στη «Σφακιανάκης» να καταβάλει την πρώτη δόση τον Αύγουστο του 2015. Έχοντας δηλαδή μια σχεδόν διετή περίοδο χάριτος…

    Για ακόμη μια φορά όμως το «στοίχημα» αστόχησε. Με συνέπεια οι τράπεζες (Αlpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Attica Bank) να επιχειρούν ακόμη μια αναδιάρθρωση δανεισμού. Το τρίτο κατά σειράν ομολογιακό ύψους 282,9 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκε στις 27 του μηνός του περασμένου Σεπτεμβρίου, καλύπτοντας την αποπληρωμή των ανοικτών απαιτήσεων.

    Η διάρκεια «ζωής» του νέου ομολογιακού είναι για 5+3 έτη, έχοντας εμπράγματες εξασφαλίσεις… 339,3 εκατ. ευρώ. Συνοδεύεται μάλιστα και με όρους τήρησης αρκετών οικονομικών όρων, αν και η προϊστορία έχει δείξει το πόσο εύκολα η τραπεζική εποπτεία αθετείται ή, στην καλύτερη περίπτωση, δεν επαρκεί για τη επιστροφή της «Σφακιανάκης» στην κανονικότητα.

    Γιγαντιαίες υποχρεώσεις 455,9 εκατ. ευρώ

    Στην παρούσα φάση, το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου ανέρχεται στα 455,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα δάνεια είναι 330,9 εκατ. ευρώ και εξ αυτών τα 29 εκατ. ευρώ αφορούν συμβάσεις λίζινγκ.

    Τα δανειακά βάρη είναι μεγαλύτερα από τον ετήσιο κύκλο εργασιών, ο οποίος παρουσιάζει ουσιαστικά στοιχεία ενίσχυσης.

    Ενισχυμένα εμφανίζονται να είναι και τα λειτουργικά κέρδη, στο τελευταία διάστημα, στον απόηχο των κινήσεων περιορισμού του λειτουργικού κόστους, αλλά και άλλων παρεμβάσεων, από τον διοικητικό και μετοχικό ηγέτη του ομίλου Σταύρο Τάκη.

    Εκτιμάται ότι μόνο για να αποπληρώνει τόκους η «Σφακιανάκης» χρειάζεται περί τα 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Ακόμη κι αν ανεβάσει τα λειτουργικά κέρδη στα άκρως φιλόδοξα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, και δίνει όλα τα υπόλοιπα 28 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του δανειακού κεφαλαίου, τότε μέσα σε μια οκταετία θα έχει σβήσει χρέος 224 εκατ. ευρώ. Αφήνοντας ακόμη ένα υπόλοιπο, περίπου 106 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται καταφανώς για να ένα ιδεατό σενάριο, που αν επιτευχθεί θα μοιάζει με επιχειρηματικό θαύμα. Λαμβάνοντας υπόψη φυσικά ότι τα εταιρικά χρέη πρωτίστως εξυπηρετούνται, στη συνέχεια απομειώνονται και μετέπειτα ανακυκλώνονται, χωρίς να εκμηδενίζονται.

    Επί του παρόντος πάντως η «Σφακιανάκης» έχει να ανέβει έναν δανειακό Γολγοθά.

    Η καθαρή της θέση είναι αρνητική κατά 85 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και θετική κατά 4,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρείας.

    Το κυκλοφορούν και άμεσα ρευστοποιήσιμο ενεργητικό της είναι 135,9 εκατ. ευρώ. Καλύπτοντας μόνο το 29% περίπου, των συνολικών υποχρεώσεων. Όλα αυτά όταν η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι μόνο 7,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 33,6% στο τελευταίο τρίμηνο…

    Η «Σφακιανάκης», πάντως, λέει ότι μετά από την κεφαλαιακή αύξηση των 5,1 εκατ. ευρώ και τη δανειακή αναδιάρθρωση, θα έχει επαρκή χρηματοδότηση για τους προσεχείς 12 μήνες, τουλάχιστον.

    Το μετά είναι ερώτημα που μένει να απαντηθεί από τα ίδια τα γεγονότα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SSM: Όλα τα «φώτα» στραμμένα στην Πειραιώς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιχειρηματικές κόντρες «υψηλής τάσης» με τη ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ