• Big Story

    Οδούς διαφυγής αναζητά η κυβέρνηση μετά το φιάσκο με τις άδειες


    Τις κινήσεις εκείνες που θα βγάλουν την κυβέρνηση από το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί μετά το φιάσκο με τις τηλεοπτικές άδειες, αναζητά τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός. Δεν είναι τυχαίο ότι από χθες, τα κυβερνητικά στελέχη δεν φείδονται θετικών σχολίων για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι αναφορικά με τη στάση τους στην διάσκεψη των προέδρων για το θέμα του ΕΣΡ.

    Συν τοις άλλοις, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας άνοιξε θέμα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, καθώς υποστήριξε ότι «προφανώς θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνευρεθεί με το ΠΑΣΟΚ αρκεί να αφήσει τον σφικτό εναγκαλισμό με τον φιλελεύθερο χώρο και θα βλέπαμε μια κοινή πορεία, αλλά να σταματήσει το ΠΑΣΟΚ να είναι «κώλος και βρακί» με τη ΝΔ».

    Στο Μαξίμου ψάχνουν εναγωνίως συμμάχους και φέρονται διατεθειμένοι να κάνουν τις οποιεσδήποτε υποχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία 4/5 για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Βεβαίως, φάνηκε ότι η αλλαγή στάσης Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού επηρέασε ως ένα βαθμό και την αντίστοιχη της ΝΔ, μιας και για πρώτη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση μπήκε στη διαδικασία της ονοματολογίας, προτείνοντας τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Θανάση Κουτρουμάνη. Και αυτό, ωστόσο, με την προϋπόθεση της πλήρους απόσυρσης του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Ο πρωθυπουργός, παρότι προσπαθεί να ξεφύγει από τη μέγγενη των τηλεοπτικών αδειών, της απόφασης του ΣτΕ και της συγκρότησης του ΕΣΡ, είναι εμφανώς δίβουλός για το αν αυτό μπορεί να συμβεί μέσω του ανασχηματισμού. Ήδη, από την Παρασκευή η «γραμμή» είναι ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πάνε για μετά το πέρας της αξιολόγησης, ήτοι προς το τέλος του έτους. Όμως, η δημοσιοποίηση των Προεδρικών Διαταγμάτων για την αναδόμηση των υπουργείων, καταδεικνύουν ότι ο κ. Τσίπρας αναζητά τον κατάλληλο χρόνο για την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού, όπως επίσης και ότι ψάχνει τα πρόσωπα εκείνα που θα στελεχώσουν την επόμενη κυβέρνηση. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, πάντως, είναι αυτό της δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Ενέργειας, καθώς φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να αφαιρέσει τα θέματα αυτά και ιδίως της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ από τον κ. Σκουρλέτη.

    Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι ο πρωθυπουργός θέλει να «τρέξει» της αποκρατικοποιήσεις, όπως προκύπτει από την αυτονόμηση των ζητημάτων της Ενέργειας, αλλά και από το γεγονός ότι άλλος ένας υπουργός που «αντιστάθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Δρίτσας, φαίνεται ότι θα μείνει εκτός κυβέρνησης. Μάλιστα, στο υπουργείο Ναυτιλίας θα προστεθούν και τα ζητήματα των υποδομών, άρα θα μιλάμε πλέον για ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Είναι ένα ερώτημα, πάντως, αν ο Π. Σκουρλέτης θα θελήσει να μείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς τις αρμοδιότητες της ενέργειας ή αν θα μετακινηθεί στο Μαξίμου.

    Τα προαναφερθέντα δείχνουν ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο περιορίζονται τα περιθώρια ελιγμών του κ. Τσίπρα, ενώ οι συνεχόμενες παλινωδίες με τις άδειες και φυσικά η άστοχη πρόταση με τον κ. Πολύδωρα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πλέον η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων. Επιπροσθέτως, το αρνητικό κλίμα που επικρατεί είναι βέβαιο ότι θα κορυφωθεί μετά τις 14 Νοεμβρίου με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, μιας και όλες οι πληροφορίες κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολλά θέματα σε εκκρεμότητα, ιδίως στα εργασιακά, που, όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι για μας η τελευταία γραμμή άμυνας». Στο πλαίσιο αυτό, κυκλοφόρησαν εκ νέου τα σενάρια για εκλογές, με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει κάνει σημαία του την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως φάνηκε και από την χθεσινή επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις δηλώσεις που επακολούθησαν.

    Διαβάστε ακόμη: Το «μαντάρα» του Παυλόπουλου και η παραίνεση Μητσοτάκη στον Πρόεδρο – Όλα όσα ειπώθηκαν όταν έσβησαν φλας και κάμερες



    ΣΧΟΛΙΑ