• Big Story

    Ο «super» Mario απογείωσε τα ομόλογα

    • NewsRoom
    ΕΚΤ

    Mario Draghi, τέως Πρόεδρος ΕΚΤ


    Απογειώθηκαν τα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi περί μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων αλλά και της επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ενδεικτικό της αλλαγής του κλίματος για την ελληνική οικονομία και της απομάκρυνσης του σεναρίου χρεωκοπίας είναι ότι η απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς υποχωρεί για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014 χαμηλότερα του 10 ετούς.

    Η ΕΚΤ αναμένεται στις 3 Δεκεμβρίου να επεκτείνει το «τύπωμα χρήματος» για έξι ακόμη μήνες, μειώνοντας έτσι και τα επιτόκια καταθέσεων. Ο  Reinhard Cluse, οικονομολόγος της UBS, προβλέπει ο Draghi θα ανακοινώσει την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (των 60 δισ. ευρώ μηνιαίως) για 3 ως 6 μήνες μετά το πέρας της λήξης του (Σεπτέμβριος του 2016) καθώς και την μείωση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στις -30 μονάδες βάσης.

    O Mark Wall οικονομολόγος  της Deutsche Bank αναμένει επίσης ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης στις 3 Δεκεμβρίου κατά έξι μήνες, μειώνοντας παράλληλα κατά 10 μονάδες βάσης τα επιτόκια καταθέσεων. Η Deutsche Bank προβλέπει ανάπτυξη 1,5% εφέτος στην ευρωζώνη και 1,6% το 2016 με την ελληνική οικονομία να είναι και η μόνη σε, ήπια όμως, ύφεση, με τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ στο -0,5% εφέτος και στο -0,8% το 2008.

    “Αυτό είναι σίγουρα ένα ιδιαίτερα θετικό περιβάλλον. Το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων ήταν μια έκπληξη και οδήγησε τις αποδόσεις σε αρνητικό έδαφος” τονίζει ο Christian Lenk, αναλυτής στην DZ Bank AG.

    Στη ζώνη του ευρώ, η αξία των κρατικών ομολόγων που εκδόθηκαν με αρνητικό επιτόκιο αυξήθηκαν σύμφωνα με το Bloomberg στα 1,6 τρισ. ευρώ μετά τη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη.

    Η απόδοση για σχεδόν όλα τα διετή ευρωπαϊκά ομόλογα είναι πλέον αρνητική και μόνον οι τίτλοι της Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας παραμένουν σε θετικό έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό πως αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα η απόδοση του ιταλικού 10 ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 15,6 μονάδες βάσης.Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και έναν χρόνο.



    ΣΧΟΛΙΑ