• Big Story

    Ο Τσακαλώτος έστειλε… κενή επιστολή στους δανειστές! Αγνοούνται οι ελληνικές θέσεις

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Μάλλον δεν τους… διαφώτισε και πολύ τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την περίφημη επιστολή που τους έστειλε. Κι αυτό γιατί, όπως διαρρέει από το υπουργείο Οικονομικών, αυτό που έκανε ο υπουργός ήταν να ενημερώσει απλώς τους Θεσμούς ότι στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα προσέλθει με συγκεκριμένες θέσεις για όλα τα ανοιχτά θέματα, χωρίς όμως να τους πει ποιες είναι αυτές οι θέσεις!

    Πάντως, η Αθήνα φέρεται διατεθειμένη να αποδεχθεί νέα μέτρα για μετά το 2019 (μεταξύ αυτών και μείωση του αφορολογήτου, καθώς και νέους φόρους) και μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα… για όσο πάει. Και ποιος ξέρει πόσα άλλα, που απλώς ακόμα δεν είναι γνωστά…

    Και βέβαια, όσο κι αν από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρούν να αποφύγουν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα, ελπίζοντας σε μία… δημιουργική ασάφεια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι δεν θα αρκεστεί σε ένα ασαφές περίγραμμα μέτρων, αλλά θα απαιτήσει συγκεκριμένα μέτρα για να δεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Έτσι, όλα δείχνουν ότι δεν θα αποφευχθεί το “μαχαίρι” στο αφορολόγητο, με την ελληνική πλευρά να συζητά στην περιοχή των 7.500 με 8.000 ευρώ, αλλά το ΔΝΤ να ζητά να είναι πολύ χαμηλότερο (ακόμα και κάτω από 4.000 ευρώ, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες!), ενώ πολύ πιθανή θεωρείται και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% ως και στο 15%, με το ΔΝΤ και πάλι να ζητά ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Και έπονται τα ειδικά μισθολόγια και τα προνοιακά επιδόματα, όπου επίσης είναι πολύ πιθανό να έχουμε… μακελειό.

    Σημειωτέον ότι οι συζητήσεις με τους δανειστές είχαν “παγώσει” εδώ και δύο μήνες περίπου και τώρα ξεκινούν και πάλι, με τις προοπτικές να είναι φυσικά δυσοίωνες, καθώς οι δανειστές δε φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν ούτε στο ελάχιστο από τις απαιτήσεις τους – οπότε ποιος θα αναγκαστεί (πάλι) να κάνει πίσω από τις… κόκκινες γραμμές του; Μαντέψτε…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΝΦΙΑ: Ριζικές αλλαγές με 50% αύξηση για όσους έχουν πάνω από ένα ακίνητο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καλογρίτσας: Γιατί δεν προχωρά ο έλεγχος για τη φοροδιαφυγή των 36 εκατ. ευρώ; – Όλο το παρασκήνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί στο στόχαστρο του υπ.Οικονομικών: Τι αλλάζει στα Ειδικά μισθολόγια

     



    ΣΧΟΛΙΑ