• Big Story

    Big Brother σε κινητά, υπολογιστές και social προωθεί ο Hollande

    • NewsRoom


    Αυστηρότερους ελέγχους προσώπων, επιστροφή διαβατηρίων ανά τακτά διαστήματα, κατασχέσεις υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων προβλέπει – μεταξύ άλλων – ο νόμος 1955 για την κήρυξη της Γαλλίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

    Το σχέδιο αποκαλύπτει το Lesechos.fr. Πρόκειται, στην ουσία, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία θα προχωρήσει αύριο ο François Hollande. 

    Η αναθεώρηση θα παρουσιαστεί ενώπιον της Βουλής και θα επεκτείνει και επίσημα την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα για 3 μήνες. Ουσιαστικά, το προσχέδιο νόμου προβλέπει την αναθεώρηση του άρθρου 55, το οποίο για πρώτη φορά συντάχθηκε στον πόλεμο της Αλγερίας. Το νέο άρθρο θα αυστηροποιεί τους ελέγχους προσώπων, ζητώντας από εκείνους που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα τέσσερις φορές την ημέρα και να επιστρέφουν το διαβατήριο τους.

    Με το νέο νόμο, εκτός από τις κατασχέσεις όπλων, οι αρχές θα προχωρούν και στην κατάσχεση των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων των κατηγορούμενων για τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ θα επιτρέπεται και η ”επιτήρηση” – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται – των σύγχρονων τρόπων επικοινωνίας. Σύμφωνα με το γαλλικό ιστότοπο, θα παρακολουθείται η επικοινωνία, που θα έχουν οι κατηγορούμενοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    HOLLANDE

    Μέχρι τώρα, ο τρόπος ελέγχου των κατηγορούμενων για τέτοιες ενέργειες δεν ήταν καταγεγραμμένος σε επίσημα έγγραφα, γι αυτό και ο πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να αναγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στο Σύνταγμα, στο ειδικό άρθρο για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 55 δεν είχε ποτέ ενταχθεί στη Γαλλική Συνταγματική Συνθήκη και υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να μπορεί να προσβληθεί από την υπεράσπιση των κατηγορούμενων.

    Αν και δεν υπάρχει πρόσβαση στις υπόλοιπες αλλαγές, που προετοιμάζει για να παρουσιάσει ο Holland αύριο στη Βουλή, οι πληροφορίες λένε ότι η Συνθήκη θα κατοχυρώνει την παρακολούθηση των τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων, όπως και των μετακινήσεων τους.

    Οι νομοθέτες, όμως, όπως αναφέρει η εφημερίδα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λάβουν σοβαρά υπόψη την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), πριν προχωρήσουν στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ αναφέρει ότι, σε περιπτώσεις «πολέμου ή άλλου δημόσιου κινδύνου, που απειλεί τη ζωή του έθνους, κάθε Υψηλό Συμβαλλόμενο Μέρος δύναται να λάβει μέτρα κατά παρέκκλιση από τις υποχρεώσεις του, βάσει της παρούσας Σύμβασης, στο βαθμό που απαιτείται αυστηρά από την κατάσταση και υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω μέτρα δεν έρχονται σε αντίθεση με τις άλλες υποχρεώσεις, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».



    ΣΧΟΛΙΑ