• Big Story

    O χρυσός, το ασήμι και η πλατίνα…τρελάθηκαν


    Οι τιμές των εμπορευμάτων και οι μετοχές των μεταλλουργικών εταιριών κινούνται σήμερα έντονα ανοδικά μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Fed για την περαιτέρω νομισματική πολιτική που θα εφαρμόσει.  Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε χθες να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, γνωστοποιώντας, παράλληλα, την πρόθεσή της να συνεχίσει τον κύκλο των αυξήσεων με βραδύτερο ρυθμό, εντός του 2016, με τον αριθμό των αυξήσεων να περιορίζεται σε δύο από τέσσερις.

    Η εξέλιξη αυτή οδήγησε το δολάριο σε πτώση, δίνοντας παράλληλα ώθηση στις τιμές των πρώτων υλών διεθνώς. Αυτό το ράλι ανόδου συνέβαλε στην ενίσχυση των τιμών των μετοχών των μεταλλουργικών εταιριών στις αγορές της Ευρώπης.

    Σχεδόν κάθε εμπόρευμα διαπραγματεύεται σε θετικό έδαφος σήμερα, με τα πολύτιμα μέταλλα να πρωταγωνιστούν στην άνοδο, ενώ κέρδη σημειώνει και το πετρέλαιο.

    Ο χρυσός έχει καταγράψει θεματικά κέρδη σχεδόν 18% από τον Ιανουάριο του 2016, και συνεχίζει την άνοδο παρά τη σταθεροποίηση που σημειώνουν οι αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Σήμερα, το πολύτιμο μέταλλο σημείωνε άνοδο 3% και διαπραγματεύονταν στα 1.267,7 δολάρια η ουγγιά.

    Το ράλι του χρυσού ξεκίνησε στην αρχή της χρονιάς λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας τω αγορών μετοχών, που οδήγησε τους επενδυτές σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, ενώ η άνοδος συνεχίστηκε ακόμη και όταν η κατάσταση στις αγορές ομαλοποιήθηκε. Ακολουθεί το διάγραμμα της σημερινής πορείας του χρυσού:

    gold grafima 2

    Η σημερινή άνοδος της τιμής του χρυσού έχει οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα και την τιμή του ασημιού και της πλατίνας. Το ασήμι ενισχύονταν νωρίτερα κατά 3,13% και η πλατίνα σημείωνε κέρδη 2,62%. Σε σημερινό report της η HSBC υποστηρίζει ότι η άνοδος των πολύτιμων μετάλλων δεν θα είναι βραχυπρόθεσμη.

    Συγκεκριμένα οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν τα εξής:

    Η πλατίνα και το ασήμι επηρεάζονται συχνά από το χρυσό και η σημερινή τους εικόνα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο του πολύτιμου μετάλλου. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το ασήμι και η πλατίνα διαθέτουν τα θεμελιώδη για να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα”.

    Καλή είναι η σημερινή ημέρα και για το πετρέλαιο με τους βασικούς δείκτες του να κινούται ανοδικά – το πρωί τα κέρδη του ξεπέρασαν το 3% αλλά στη συνέχεια περιορίστηκαν. Το brent διαπραγματεύονταν στα 40,65 δολάρια και το αργό στα 38,88 δολάρια το βαρέλι.

    Το ανοδικό ράλι των εμπορευμάτων έδωσε ώθηση και στις μετοχές των εταιριών που σχετίζονται με τα εμπορεύματα και διαπραγματεύονται στις αγορές της Ευρώπης και κυρίως στο δείκτη FTSE 100. Ας δούμε ενδεικτικά κάποιες τιμές:

    screen shot 2016-03-17



    ΣΧΟΛΙΑ