• bloomberg

    Financial Times

    Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners): «Δεν βλέπω να έρχεται καμία συντριβή»

    • Financial Times

    Νίκος Σταθόπουλος, BC Partners


    Ο Νίκος Σταθόπουλος είναι μαυρισμένος, δεν φοράει γραβάτα… και ξεχειλίζει αυτοπεποίθηση. Όπως ακριβώς θα περίμενε κανείς από τον άνθρωπο που ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από την εξαγορά της εταιρείας παροχής ειδησεογραφικού περιεχομένου και data, Acuris από την BC Partners. Ο όμιλος εξαγορών BC Partners απέκτησε την εταιρεία, τότε Mergermarket, πριν από πέντε χρόνια σε ένα deal ύψους 382 εκατ. στερλινών μαζί με τα χρέη. Σήμερα, η Acuris έχει βγει και πάλι στην αγορά και είναι πιθανό να πιάσει 1 δισ. στερλίνες ή και περισσότερο.

    Καθισμένος στα ευρωπαϊκά γραφεία της εταιρείας του, στο Λονδίνο, ο Έλληνας επιχειρηματίας δεν μπορεί να μιλήσει για την πώληση γιατί «τρέχει» η διαγωνιστική διαδικασία. Αντ’ αυτού, θέλει να μιλήσει για το πώς επιλέγει τα assets που αγοράζει.

    Η χρηματοοικονομική μηχανική (financial engineering) από μόνη της δεν αρκεί, λέει. Είναι ζωτικής σημασίας να δεις πώς θα φροντίσεις μια επιχείρηση, από τις εξαγορές μέχρι τις νέες αγορές και τα νέα προϊόντα.

    «Δεν επενδύουμε σε μονοδιάστατες επιχειρήσεις. Πρέπει να εξαγοράζουμε επιχειρήσεις που δεν αναπτύσσονται μόνο, αλλά έχουν πολλαπλά επίπεδα ανάπτυξης», εξηγεί.

    Αυτό το έχουν πει και άλλοι, φυσικά, αλλά η BC Partners «κάθεται» πάνω σε ένα fund εξαγορών ύψους 7 δισ. ευρώ, όπερ σημαίνει ότι τα λόγια του Νίκου Σταθόπουλου, αυτού του βετεράνου του private equity, έχουν άλλη βαρύτητα.

    Οι insiders του κλάδου τρίβουν τα χέρια τους για τα deals που περιμένουν μέσα στους επόμενους μήνες. Τα deals δεν είναι πάντα κάτι εύκολο. Αντιθέτως, οι δυσκολίες αυξάνονται. Η ίδια η BC Partners άργησε να βρει κεφάλαια για το τελευταίο μεγάλο fund της μετά τις προβληματικές εξαγορές των γυμναστηρίων Fitness First και των καταστημάτων Phones 4U.

    Αντιμετώπισε επίσης διάφορες αναποδιές με τις ευρωπαϊκές επενδύσεις της, ιδίως στον κλάδο της λιανικής, ωστόσο, η επιτυχημένη έξοδος της από αυτόν περιλάμβανε την πώληση της γαλλικής Antelliq στην Merck τον περασμένο Δεκέμβριο έναντι 2,4 δισ. δολαρίων.

    Το ξεκίνημα 

    Ο κ. Σταθόπουλος έμαθε να διαπραγματεύεται στην ομάδα εξαγορών της Apax Partners στην οποία συμμετείχε, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ήταν μέλος της ομάδας που εξαγόρασε την Tim Hellas Telecommunications, την ελληνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, αλλά, παρά τη μεγάλη εμπλοκή του στη συγκεκριμένη συναλλαγή, έφυγε από την Apax για να εργαστεί στην BC Partners το 2005.

    Ο ισχυρός επιχειρηματίας, ο οποίος δηλώνει φίλος με τον ηθοποιό George Clooney, έχει ήδη στο ενεργητικό του εννέα συμφωνίες κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με την BC Partners, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης των εταιρειών τηλεπικοινωνιών και καλωδιακών υπηρεσιών Com Hem, έναντι 1,8 δισ. δολ. το 2011 και United Group έναντι 2,6 δισ. δολ., τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Ο ίδιος εξακολουθεί να επισημαίνει ότι το να βρεις τα πλεονεκτήματα μία εταιρείας είναι δύσκολο. Αυτό θυμίζει τον προπονητή της Chelsea, της αγαπημένης ποδοσφαιρικής ομάδας του κ. Σταθόπουλου, ο οποίος παραπονιέται ότι θα πρέπει να αποφασίσει την τακτική που θα ακολουθήσει η ομάδα του στο επόμενο παιχνίδι. Πρόκειται για κορυφαίες περιπτώσεις.

    “Στις επενδύσεις παίζει ρόλο να είσαι βέβαιος για την επιλογή σου”, υποστηρίζει ο κ. Σταθόπουλος. “Για να φτάσεις σε αυτήν τη βεβαιότητα πρέπει να έχεις κάτι περισσότερο από τους ανταγωνιστές σου […] έτσι ώστε να είσαι σε θέση να πληρώσεις περισσότερα. Δεν βασίζεται μόνο στο επιχειρηματικό πλάνο”, λέει. Αυτό το κάτι περισσότερο “μπορεί να είναι αυτό που φέρνεις στην επιχείρηση”, προσθέτει. Και εξηγεί: “Πώς μπορείς να την αναπτύξεις ταχύτερα από άλλους ανθρώπους; Ποιες άλλες συγχωνεύσεις και εξαγορές πιστεύεις ότι μπορεί να πετύχει αυτή η εταιρεία; “

    Η περίπτωση της Migros

    Ο κ. Σταθόπουλος επισημαίνει ότι το να αγοράσεις την κατάλληλη εταιρεία είναι το κρίσιμο σημείο -και η δυνατότητα να πετύχεις υψηλές αποδόσεις δεν είναι πάντα απαραίτητη προϋπόθεση. “Αυτό που χρειάζεται να κάνεις δεν είναι -μόνο- να διαλέξεις την σωστή εταιρεία αλλά να αποκτήσεις μίας πολύ καλή κυριότητα του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου. Σε αυτό είναι που ο κλάδος μας έχει εξελιχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. “Έχει μάθει να είναι πιο ενεργός ιδιοκτήτης των επενδύσεων”, αναφέρει. Σημειώνεται ότι ο κ. Σταθόπουλος απέκτησε μεγάλη εμπειρία από deals που θεωρήθηκαν πιο δύσκολα. Το 2008 ήταν επικεφαλής της απόκτησης της Migros, της μεγαλύτερη λιανικής εταιρείας τροφίμων της Τουρκίας, μία συμφωνίας ύψους 5,23 δισ. δολαρίων. Αυτή παραμένει η μεγαλύτερη εξαγορά της χώρας. Η BC Partners αύξησε σημαντικά τον αριθμό των καταστημάτων της εταιρείας και οι πωλήσεις της Migros διπλασιάστηκαν σε ένα έτος. Κατά τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, η συγκεκριμένη επένδυση αντιμετώπισε δυσκολίες λόγω της κατάρρευσης της ισοτιμίας λίρας/ευρώ. Η Migros, ωστόσο, εξακολουθεί να αναπτύσσεται.

    “Ένα από τα διδάγματα της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι ο αντίκτυπος που το μακροοικονομικό περιβάλλον -το οποίο μερικές φορές υποτιμούμε, κυρίως στις αναδυόμενες αγορές- μπορεί να έχει στην αξία της επιχείρησης” τονίζει ο κ. Σταθόπουλος.

    Επισημαίνει ότι οι παράγοντες που έκαναν τη Migros “ελκυστική επένδυση” εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά παραδέχεται ότι η συναλλαγή αυτή δίνει έμφαση στη σημασία της υπομονής “και περιμένει να καθαρίσουν τα σύννεφα”.

    Μέχρι σήμερα η BC Partners έχει πουλήσει το 80% της εταιρείας και έχει υπερδιπλασιάσει τα χρήματά της, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην επιχείρηση.

    Τα ιδιωτικά κεφάλαια συνήθως επενδύουν με χρονικό ορίζοντα τρία έως πέντε χρόνια αλλά στην περίπτωση της BC Partners και της Migros η επένδυση έχει διαρκέσει πάνω από δέκα χρόνια. Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρει: “Δεν είμαστε υπό πίεση για να πουλήσουμε το υπόλοιπο ποσοστό μας καθώς πρόκειται για μία ταχέως αναπτυσσόμενη επένδυση, ωστόσο, αυτό αποδεικνύει ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια είναι (και μερικές φορές πρέπει να είναι) υπομονετικά.”

    Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα 

    Ένα μεγάλο μέρος της φήμης του κ. Σταθόπουλου έγκειται στο γεγονός ότι βλέπει αυτά που δεν μπορούν να δουν οι άλλοι.

    Το ανταγωνιστικό του πνεύμα είναι έντονο και συνηθίζει να εκτονώνεται στο γήπεδο του μπάσκετ. Ένας βετεράνος που συνεργάστηκε μαζί του λέει: “Έχει προσωπικότητα. Μερικοί άνθρωποι που ασχολούνται με τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια είναι απλώς ανέκφραστοι.” Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται, καθώς μεταξύ των ανταγωνιστών του έχει τη φήμη ότι δεν διστάζει να έρθει σε αντιπαράθεση όταν επιδιώκει να πετύχει μία συμφωνία. Ένας άλλος συνεργάτης λέει: “Είναι πολύ φιλόδοξος, πολύ γοητευτικός και πολύ καλά δικτυωμένος. Για να είσαι καλός στις συμφωνίες πρέπει να είναι επιθετικός αλλά όχι κακότροπος, καθώς θέλεις οι άνθρωποι να συνεργάζονται μαζί σου”.

    Αλλά για τον κ. Σταθόπουλο τα deals δεν σταματούν ποτέ. Κατά την άποψη του, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια πρέπει να αναζητούν ευκαιρίες παρά τις ανησυχίες ότι τα επίπεδα του χρέους για τα deals συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

    Ο ίδιος λέει: “Ο μόνος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να συνεχίσεις να επενδύεις με τους ίδιους ρυθμούς σε όλη τη διάρκεια της επενδυτικής περιόδου”. Και εξηγεί:”Αν πάρεις ως δεδομένο το γεγονός ότι δεν μπορείς να μετρήσεις την αγορά, ο μόνος τρόπος για να αντισταθμίσεις τον κίνδυνο είναι να επενδύεις με τον ίδιο ή σχεδόν τον ίδιο ρυθμό. “Σε διαφορετική περίπτωση, αν θεωρείς ότι είναι λάθος να επενδύσεις το 2018 και τοποθετήσεις το 50% των κεφαλαίων σου σε ένα χρόνο και αποδειχτεί ότι είναι λάθος, τότε θα έχεις μία εφιαλτική ανάκαμψη”.

    Δεν υπάρχει φούσκα

    Η αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων έχει δημιουργήσει το φόβο ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν θα καταφέρουν να επαναλάβουν τις αποδόσεις που αρχικά προσέλκυσαν τους θεσμικούς επενδυτές -και ότι θα καταντήσουν να είναι μία ομάδα που συλλέγει περιουσιακά στοιχεία. Αυτό, ωστόσο, δεν προκαλεί ανησυχία στον κ. Σταθόπουλο.

    “Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για φούσκα. Τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών παραμένουν ισχυρά. Νομίζω, να κοιτάξετε την αναλογία δανεισμού και επενδυτικών κεφαλαίων που χρηματοδοτούν αυτές τις συναλλαγές, δεν βρίσκεται στα επίπεδα του 2007-2008», λέει.

    Επίσης, δεν βλέπει να έρχεται καμία μεγάλη διόρθωση: “Εκτιμώ ότι θα υπάρξει μία προσαρμογή στις τιμές και αυτό φαίνεται ήδη στις αγορές. Ωστόσο το περιβάλλον στα επιτόκια, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη των κερδών παραμένει περίπου όπως ήταν, δεν νομίζω ότι θα δούμε μια συντριβή».

    Ο κ. Σταθόπουλος δεν ανησυχεί για τα περίπου 2 τρισ. δολάρια αδιάθετων κεφαλαίων, τα λεγόμενα (dry powder) προς επένδυση κεφάλαια, που περιμένουν να τοποθετηθούν σε συμφωνίες. Όπως επισημαίνει: “Τα προς επένδυση κεφάλαια που υπάρχουν σήμερα αντανακλούν περίπου δύο ή τρία χρόνια ανάπτυξης. Αυτό δεν σημαίνει υπερβολική προσφορά. Ο κλάδος μας έχει αποδείξει ότι είναι υπομονετικός όσον αφορά τα κεφάλαια”. Ακόμη και σε περιόδους υψηλών αποτιμήσεων, οι άνθρωποι “βρίσκουν ευκαιρίες για να επενδύσουν”. 

    Αναφορικά με την Acuris, υποστηρίζει: “Δεν είμαστε επιστήμονες που βλέπουν αυτό που δεν βλέπει κανένα άλλος”. Εκτιμά ότι ο λόγος για να έχουν επιτυχία είναι όλα όσα η BC Partners έπραξε προκειμένου να δημιουργήσει αξία. Η Acuris εμφάνισε διψήφια αύξηση ανάπτυξης στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων και αυτό είναι αποτέλεσμα εννέα νέων εξαγορών, νέων προϊόντων και τεράστιων επενδύσεων στην τεχνολογία.

    Την ίδια ώρα, η BC Partners απομάκρυνε το ζημιογόνο τμήμα της εταιρείας, αν και η Acuris έχει ακόμη πάνω από 1.300 εργαζόμενου και γραφεία σε 70 περιοχές. Η τιμή εξαγοράς της το 2014 αντιπροσώπευε σχεδόν 11 φορές πολλαπλάσια κέρδη και από τότε η αξία της επιχείρησης έχεις υπερδιπλασιαστεί. Πριν από δύο χρόνια, η GIC, τα κρατικό fund της Σιγκαπούρης, εξαγόρασε ποσοστό 30% της εταιρείας, φέρνοντας της αξία περίπου 1 δισ. στερλίνες. Η  Acuris, έχει προσελκύσει ενδιαφέρον τόσο εμπορικών όσο και ιδιωτικών κεφαλαίων από τη στιγμή που η BC Partners διόρισε τις τράπεζες JP Morgan και Goldman Sachs και μπορεί να πετύχει ακόμη υψηλότερη αποτίμηση.

    Η BC Partners έχει ήδη εξασφαλίσει υπερδιπλάσια κέρδη από την αρχική επένδυση.

    Νίκος Σταθόπουλος Βιογραφικό 

    Γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα

    Σπουδές: 1987-91 Πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας

    1993-95 MBA, Harvard Business School

    Καριέρα: 1995-98 Management consultant, BCG Partner, Apax Partners

    2005-σήμερα Συνέταιρος, μέλος της επενδυτικής και εκτελεστικής επιτροπής της  εταιρείας BC Partners

    Η BC Partners ιδρύθηκε στο 1986 και έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 20 δισ. δολαρίων. Απασχολεί 156 υπαλλήλους στα γραφεία της, που βρίσκονται στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Αμβούργο.

     [ft_copy]

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners): «Γιατί δεν επενδύουμε στην Ελλάδα τώρα»

     


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ