• Big Story

    Η «μάχη» της τρίτης αξιολόγησης ξεκινά! Τσακαλώτος και Ευρωπαίοι ανοίγουν τα χαρτιά τους

    Eurogroup


    Το νήμα της τρίτης αξιολόγησης αναμένεται να πιάσουν σήμερα στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποτελούμενο από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη.

    Η συνάντηση που είναι πρωτίστως αναγνωριστική γίνεται λίγα 24ωρα αφότου ο Μοσκοβισί διαπίστωσε ότι ο τρόπος με τα οποία επιβλήθηκαν τα μέτρα στην Ελλάδα την περίοδο των μνημονίων έπασχε ουσιαστικά από δημοκρατικότητα. Αλλά και λίγες ώρες μετά την αντίδραση της Κομισιόν που έσπευσε να αποκαταστήσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε ο επίτροπος Οικονομικών με τις δηλώσεις του σχολιάζοντας δια του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά πως το ελληνικό πρόγραμμα ήταν δίκαιο και μάλιστα ο Μοσκοβισί γνώστης του.

    Όπως και να’ χει η κυβέρνηση γνωρίζει πως ο δρόμος για την τρίτη αξιολόγηση δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και ότι θα βρίσκεται υπό την διαρκή πίεση των δανειστών που καραδοκούν για να εντοπίσουν καθυστερήσεις ή ακόμη και αθέτηση των συμπεφωνημένων από την ελληνική πλευρά.

    Πληροφορίες από την ΕΕ αναφέρουν ότι υπάρχει μία σχετική ενόχληση γιατί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας (αδήλωτη και απλήρωτη εργασία) δεν έχει ενσωματωθεί το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, όμως κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι είναι θέμα που θα ανοίξει στην συνέχεια κι εφόσον ξεκινήσει και επισήμως και η νέα αξιολόγηση.

    Το Μαξίμου δείχνει πως έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα καταφέρει να λυγίσει την πανίσχυρη Άνγκελα Μέρκελ και πλέον στρέφει το ενδιαφέρον του στο ποιος θα είναι τελικώς ο υπουργός Οικονομικών που θα προκύψει μετά τις γερμανικές εκλογές και την συγκρότηση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Οι πιθανότητες εξακολουθούν να γέρνουν προς την πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτός εάν μία ενδεχόμενη νέα σύμπραξη χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών προκαλέσει αλλαγή του υπουργού Οικονομικών κάτι που φαίνεται δύσκολο.

    Πάντως ανεξαρτήτως του προσώπου που θα καταλάβει την θέση του γερμανικού υπουργείου οικονομικών η κυβέρνηση προβληματίζεται κυρίως για την στάση του ΔΝΤ αναφορικά με πιθανές νέες αξιώσεις που θα προβάλουν οι εκπρόσωποί του ζητώντας είτε να εφαρμοστούν τα μέτρα έναν χρόνο νωρίτερα είτε ζητώντας νέα μέτρα φοβούμενο ότι δεν θα πιαστούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2018.

    Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση επιμένει πως εάν η ελληνική οικονομία συνεχίσει να κινείται με αναπτυξιακό ρυθμό και αναλόγως των δημοσιονομικών μεγεθών θα υπάρξει μέριμνα να προχωρήσει και σε φοροελαφρύνσεις μέσω μειώσεων των φορολογικών συντελεστών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στο «σφυρί» 5.000 κατοικίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φοιτητικό Επίδομα: Ποιοι δικαιούνται 1.000 ευρώ – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στον δρόμο προς τη ΔΕΘ: Εβδομάδα γεμάτη πολιτικές και επικοινωνιακές ευκαιρίες για τον Αλέξη Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ