• Big Story

    Βρετανικές εκλογές: Το μεγάλο «στοίχημα» της Τερέζα Μέι, το Brexit και η τρομοκρατία

    Τερέζα Μέι

    Τερέσα Μέι


    Σε μια ψηφοφορία που εξελίσσεται σε ένα μεγάλο στοίχημα, από αυτά που αγαπούν οι Βρετανοί πολίτες, έχουν εξελιχθεί οι πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε περίπου 24 ώρες, όταν κλείσουν οι κάλπες στην Βρετανία και δημοσιευθούν τα πρώτα exit polls, τα βλέμματα όλων –εκτός μιας τεράστιας εκπλήξεως που όμοιά της δεν θα έχει ξανασυμβεί ποτέ– δεν θα είναι στραμμένα στο ποιος θα είναι ο νικητής, αλλά στα ποσοστά της επιτυχίας του.

    Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η Τερέζα Μέι και η Συντηρητική παράταξη θα καταφέρει άνετα να είναι η νικήτρια των εκλογών. Κάτι που φαίνεται πως έχουν αποδεχθεί και οι μεγάλοι τους αντίπαλοι, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν. Το μεγάλο ζητούμενο της εκλογικής διαδικασίας που ξεκινά τις επόμενες ώρες είναι η διεύρυνση της πλειοψηφίας των Τόρις στην Βουλή των Κοινοτήτων. Αυτός άλλωστε ήταν και ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Τερέζα Μέι επέλεξε να σύρει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, καθώς ευελπιστούσε σε μια εκλογική καταστροφή των Εργατικών που θα της επέτρεπαν να αποκτήσει μια άνετη πλειοψηφία ενόψει των συζητήσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

    Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το προβάδισμα των Τόρις βρίσκεται από τις 10 έως τις 15 ποσοστιαίες μονάδες. Ακόμα και στην χαμηλότερη περίπτωση, το κυβερνών κόμμα οδεύει στη διεύρυνση της πλειοψηφίας του. Ωστόσο, τα πάντα φαίνεται πως θα εξαρτηθούν από την προσέλευση των νέων ψηφοφόρων στη διαδικασία, αλλά και το ποσοστό της αποχής.

    Η εκλογική διαδικασία μπορεί να ξεκίνησε με το Brexit στο επίκεντρο, ωστόσο οι διαδοχικές, πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις, τρεις μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, μετακίνησαν τη συζήτηση σε θέματα που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια. Αυτή ήταν και η ευκαιρία του Τζέρεμι Κόρμπιν να επιτεθεί στους Τόρις, παρά το γεγονός πως οι Συντηρητικοί είναι παραδοσιακά ισχυρότεροι σε αυτά τα θέματα. Ο Κόρμπιν επικέντρωσε την κριτική του στην ίδια τη Τερέζα Μέι, η οποία (επί των ημερών της στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών) ευθυνόταν για την μείωση του αριθμού των αστυνομικών.

    Το «στοίχημα» του Κόρμπιν είναι να καταφέρει να κρατηθεί σε σχετικά υψηλά ποσοστά, που δεν θα επιτρέψουν στους Συντηρητικούς να πάρουν την αυτοδυναμία. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε ίσως να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, πιθανότατα με το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, εάν βέβαια το άθροισμά των εδρών που θα καταλάβουν ξεπερνά τον «μαγικό» αριθμό 326.

    Από την άλλη, αυτοί που δύσκολα θα καταφέρουν να ενισχύσουν τα ποσοστά τους είναι το το δεξιό αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως έχει χάσει τη δυναμική που είχε αποκτήσει στο δημοψήφισμα για το Brexit.

    Ανάλογη προβληματική εικόνα στις δημοσκοπήσεις έδειξε και οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι ευελπιστούσαν να «κερδίσουν» την βάση των Ευρωπαϊστών των Εργατικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στις 19 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις Βρετανίας – EE για το Brexit

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο B. Σόιμπλε προειδοποιεί την Βρετανία: Τίποτα δεν είναι δωρεάν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκάρει η Μέι: Θα σταματήσει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ προς Βρετανία- Τι αλλάζει για τους Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους



    ΣΧΟΛΙΑ