• Big Story

    Βόμβα για τις συντάξεις: Σχέδιο κατάργησης πριν τα 62 έτη!

    συντάξεις


    Διάταξη-βόμβα με την οποία καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις πριν από τα 62 έτη έχει συντάξει το υπουργείο Οικονομικών και επρόκειτο να «περάσει» από τη Βουλή στο πλαίσιο του νέου πακέτου μέτρων που ψηφίστηκαν στις 18 Μαΐου.

    Επί της ουσίας η ρύθμιση ορίζει πως εργαζόμενοι δύνανται να αποχωρήσουν με όρια ηλικίας για μειωμένη σύνταξη, ωστόσο η σύνταξη δεν θα αποδίδεται στους δικαιούχους, εφόσον η διαφορά ηλικίας μεταξύ πλήρους και μειωμένης είναι πάνω από 5 έτη.

    Έτσι, από τη στιγμή που η ηλικία συνταξιοδότησης είναι στα 67 έτη, από τη διαφορά των 5 ετών προκύπτει πως η σύνταξη δεν μπορεί να καταβληθεί εάν οι δικαιούχοι δεν έχουν συμπληρώσει τα 62 έτη, ανεξαρτήτως των ετών ασφάλισης!

    Η διάταξη αφορά μεν το Δημόσιο αλλά ανοίγει τον δρόμο για ανάλογη ρύθμιση και για τους υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο στο «παρά πέντε» της κατάθεσης του νομοσχεδίου, η διάταξη αποφασίστηκε να βγει από το πακέτο των μνημονιακών μέτρων ωστόσο παραμένει σε «εφεδρεία».

    Ειδικά για τον δημόσιο τομέα, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως χωρίς αυτή τη διάταξη δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση πρόωρων συντάξεων. Αυτό διότι η νομοθεσία  επιτρέπει την καταβολή σύνταξης, μόνο όταν ο υπάλληλος αποχωρεί έως 5 χρόνια νωρίτερα από το όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης.

    Σχετική εγκύκλιος που είχε εκδοθεί το 2015 δεν έλυσε το πρόβλημα, καθώς με τα νέα όρια ηλικίας η έξοδος με μειωμένη επέφερε ποινή περικοπής σύνταξης ως και 60%, γιατί η ποινή ΣΙΝΤΑΞπρόωρης εξόδου επιβαλλόταν με περικοπή σύνταξης 6% το χρόνο, ακόμη και αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ πλήρους και μειωμένης σύνταξης ήταν μεγαλύτερη των 5 ετών.

    Η ερμηνεία αυτής της εγκυκλίου δημιούργησε νομικά ζητήματα και για τον λόγο αυτό συντάχθηκε η νέα νομοθετική διάταξη, με την οποία όμως κλείνουν οι πόρτες για σύνταξη σε όσους δεν έχουν ως 5 έτη διαφορά από το νέο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη.

    Βάσει της διάταξης, οι πρόωρες συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που αποχωρούν σε ηλικίες που υπολείπονται τουλάχιστον κατά 5 έτη από το νέο όριο ηλικίας πλήρους συντάξεως δεν θα καταβάλλονται μέχρι τη στιγμή που η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική τους ηλικία και στο όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης φτάσει στο 5 χρόνια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στον «πάγο» οι συντάξεις έως το 2022 : Τι ζητούν οι δανειστές – Η «καυτή» λίστα με τα προαπαιτούμενα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναδρομικό σοκ για 360.000 ασφαλισμένους – Ποιοι θα πληρώσουν… προκαταβολικά για εισφορές και συντάξεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συντάξεις: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο τρόπο υπολογισμού



    ΣΧΟΛΙΑ