• Big Story

    Βαρουφάκης: «Να πάμε σε ειδικό δικαστήριο – Ο Τσίπρας ήταν έτοιμος να δεχθεί το Grexit του Σόιμπλε»

    • NewsRoom
    Γιάνης Βαρουφάκης

    Γιάνης Βαρουφάκης


    Δεν έχουν τέλος τα χτυπήματα που δέχεται από τις αποκαλύψεις του Γιανη Βαρουφάκη η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το πρώην «asset της Κυβέρνησης» – όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας – παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, στην οποία αποκαλύπτει νέες πτυχές από την περίοδο του καλοκαιριού του 2015 ενώ εξηγεί γιατί πρέπει να ξεκινήσει η δικαστική διερεύνηση της περιόδου.

    Έτσι λοιπόν, από τα νέα αποσπάσματα που βγαίνουν από το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών, υπάρχουν καταγεγραμμένα -λεπτό προς λεπτό- 7 sms που φέρεται να έχει ανταλλάξει με τον κ. Τσίπρα μέσα από συνεδρίαση του Eurogroup.

    Ο κ. Βαρουφάκης, δηλώνει πως ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να δεχτεί το “Grexit”, μέσω μίας πρότασης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την  Ευρωζώνη. Παράλληλα, κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για λογική ασυνέπεια: «Δεν μπορείς ταυτόχρονα να λες ότι ο Βαρουφάκης κατέθεσε ένα σχέδιο που ήταν κακό, αλλά ο ίδιος ήταν η σωστή επιλογή. Αποφάσισε…».

    Για τη σημερινή «επιτυχία της κυβέρνησης» με την επιστροφή στις αγορές ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι «όταν τον Απρίλιο του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά εξέδιδε ένα ομόλογο και είχαμε τυμπανοκρουσίες, εγώ εξηγούσα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως οι επενδυτές είχαν πειστεί να αγοράσουν ομόλογα βαθιά πτωχευμένου κράτους και εκείνη η έκδοση ήταν μια κίνηση που καθιστούσε ακόμα λιγότερο βιώσιμο το χρέος μας. Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι γιορτάζουν την έξοδο στις αγορές με τις ίδιες φράσεις που χρησιμοποιούσαν ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.

    Ο Σόιμπλε και το “Grexit”

    Με βάση τα νέα αποσπάσματα του βιβλίου του Γ. Βαρουφάκη που παρουσιάζει η εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν μόνο απροετοίμαστος για το σκληρό -και ενίοτε βρώμικο- παιχνίδι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας. Ο πρωθυπουργός της χώρας, απολύτως ενήμερος για τα εναλλακτικά σχέδια και το σοβαρό ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εμφανίζεται εντελώς ανίκανος να εφαρμόσει μια συνεπή πολιτική.

    Λίγο πριν το Eurogroup της 22η Μαΐου 2015, οι συζητήσεις με τους δανειστές πήγαιναν όλο και χειρότερα. Έτσι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είπε την δική του ιδέα για προσωρινή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

    Ο κ. Βαρουφάκης, ενημερώνει με sms τον πρωθυπουργό, έχοντας κρατήσει και ακριβή ώρα:

    Βαρουφάκης ,[16.21]: Ο Βόλφγκανγκ έκανε μια απίστευτη πιρουέτα στη σημερινή μας συνάντηση.

    Τσίπρας, [16.22]: Δηλαδή;
    Βαρουφάκης,  [16.25]: Σου στέλνει μήνυμα για time out…
    Τσίπρας, [16.26]: Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;
    Βαρουφάκης,  [16.27]: Το πρώτο μέσω του δεύτερου: Παραδέχεται ότι το Μνημόνιο μας καταστρέφει.
    Τσίπρας, [16.30]: Τότε πες του αν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση.
    Βαρουφάκης, [16.35]: Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση».

    Τα επόμενα sms

    Τσίπρας, [17.50]: Είμαι περίεργος να μάθω τι έχει στο μυαλό του. Πες του και για την άλλη πρόταση να δούμε πώς τη βλέπει.
    Βαρουφάκης, [17.51]: ΟΚ. Εχω το πράσινο φως να μιλήσω μαζί του εντελώς εμπιστευτικά για όλα αυτά τα θέματα;
    Τσίπρας, [17.53]: Ναι, αλλά πρόσεχε να μην του δώσεις την εντύπωση πως συμφωνείς. Και πρόσεχε να μην το διαρρεύσει.
    Βαρουφάκης, [17.53]: ΟΚ. Η γραμμή μας είναι: 1. Μιλάω μαζί του απλά για να διερευνήσω την πρότασή του χωρίς καμία δέσμευση. 2. Αν το διαρρεύσει, θα το αρνηθούμε».

    «Δεν πίστευα ότι ένας σαραντάρης θα υπογράψει την συνέχιση της χώρας στην δουλοπαροικία»

    Στα επόμενα αποσπάσματα, γράφει: «Ποτέ κάποιος Βαρουφάκης δεν μπήκε σε κάποιο δωμάτιο με τη Λαγκάρντ και άλλους, για να κάνει προσωπική πολιτική. Είχαμε συμφωνήσει από κοινού με τον Τσίπρα τον Παππά, τον Δραγασάκη, τον Τσακαλώτο».

    Μάλιστα, χρησιμοποιεί την χαρακτηριστική ατάκα που δείχνει την απέχθεια του απέναντι στον πρωθυπουργό: «Δεν πίστευα ότι ένας σαραντάρης θα υπογράψει ένα χαρτί που θα καταδικάζει τη χώρα του στη συνέχιση της δουλοπαροικίας».

    «Σκέφτηκα πως δεν θα θέλει να κρύβεται για τα επόμενα 40 χρόνια της ζωής του».

    Παράλληλα, κάνει πρόκληση ειδικού δικαστηρίου σε όλους.

    Η πλευρά του Στρατούλη

    Ο Δημήτρης Στρατούλης, πρώην υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα στέλεχος της ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ουσιαστικά επιβεβαίωσε το γεγονός ότι πλήθος υπουργών και βουλευτών επιθυμούσε το “Grexit”.

    Μάλιστα, από τον πρώτο καιρό κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πέσει στο τραπέζι της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όμως ήταν μία σκέψη που έβρισκε απόλυτα κάθετο τον πρωθυπουργό, τον κ. Βαρουφάκη αλλά και όλο το οικονομικό επιτελείο.

    Όμως, είπε, η απειλή εξόδου ήταν ισχυρό διαπραγματευτικό ατού, καθώς θα τρόμαζε τους δανειστές, λόγω του ότι θα έχαναν -πιθανώς- θεμελιώδη συμφέροντα.

    Πάντως, ο κ. Στρατούλης, υποβάθμισε τις επαφές της κυβέρνησης με τη Ρωσία.

    Οι προσπάθειες, οι συναντήσεις και τα ταξίδια των κυβερνώντων με την πλευρά της Ρωσίας και του κ. Πούτιν, είχαν ως στόχο την επέκταση του ρωσο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και στην Ελλάδα.

    Η Αθήνα ζήτησε οικονομική στήριξη από την Ρωσία αλλά επρόκειτο για «προκαταβολή» που προοριζόταν για την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος εν τέλει μπλοκαρίστηκε μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το καλοκαίρι.

    Διέψευσε όμως ότι  η ομάδα Λαφαζάνη σχεδίαζε έφοδο στο Νομισματοκοπείο και κλοπή των αποθεμάτων ευρώ. Χαρακτηριστικά, ο κ. Στρατούλης είπε ότι οι φήμες είναι “ωμό ψέμα”.

    Απώτερος σκοπός των ανθρώπων αυτών, ήταν να χαρακτηριστούν “συμμορία της δραχμής”, όπως είπε. Τέλος, η πρόταση των πέντε υπουργών, ήταν να τεθεί η Τράπεζα της Ελλάδος εκτός ευρωσυστήματος και υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο, ώστε να αρχίσει να τυπώνει δραχμές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Από το 2013 προετοίμαζε σχέδιο για δραχμή ο ΣΥΡΙΖΑ – Οι μυστικές συναντήσεις με Ρωσία και Βενεζουέλα
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολάκης κατά Βαρουφάκη: «Πέρασες συνειδητά απέναντι»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα Δημοκρατία: «Ενημερώστε άμεσα για τις σχέσεις σας με τη Βενεζουέλα κ. Τσίπρα»



    ΣΧΟΛΙΑ