• Big Story

    Τσοχατζόπουλος: Έξαλλος με τις «γκάφες» που μπορούν να τον στείλουν ξανά φυλακή. «Δεν θα αντέξω», λέει


    Με απρόβλεπτο ρυθμιστή της τύχης του Ακη Τσοχατζόπουλου μια διπλή «γκάφα» που μπορεί να τον στείλει ξανά στη φυλακή, η Δικαιοσύνη ανακοινώνει την Δευτέρα το πρωί  την τελεσίδικη ετυμηγορία της για τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας και τους 15 πρωτόδικα καταδικασμένους συγκατηγορουμένους του, για ξέπλυμα εκατομμυρίων ευρώ από μίζες σε συμβάσεις δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    Εν αναμονή της απόφασης, ήδη «ακούγονται» τα πρώτα ηχηρά παρατράγουδα στις σχέσεις του Ακη Τσοχατζόπουλου με ανθρώπους που τον στήριξαν στη δικαστική περιπέτεια του από την πρώτη στιγμή της σύλληψης του, τον Απρίλιο του 2012.

    Ο 78χρονος πρώην υπουργός φέρεται τώρα να αναζητά έξαλλος ευθύνες, «χρεώνοντας» σε τρίτους λανθασμένες επιλογές και χειρισμούς που έχουν ως αποτέλεσμα να αφήνουν μπροστά του ορθάνοιχτη την πόρτα της φυλακής.

     Λίγο μετά τις 9.30 το πρωί της Δευτέρας, ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος υπουργός θα έχει την πρώτη ένδειξη αν στο βάθος της ημέρας θα ξεπροβάλει για εκείνον ένα κελί σωφρονιστικού καταστήματος.

    Αν ο Ακης Τσοχατζόπουλος καταδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό και κυρίως, εάν δεν μειωθεί σημαντικά η πρωτόδικη ποινή του (20 έτη, η ανώτατη προβλεπόμενη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ επάγγελμα) με αναγνώριση ελαφρυντικών, τότε κινδυνεύει να επιστρέψει στη φυλακή.

    Ελλοχεύει ο ίδιος κίνδυνος για την σύζυγο του Βίκυ Σταμάτη και πολλούς άλλους κατηγορουμένους που δεν θα έχουν καταφέρει να πείσουν τους δικαστές για την αθωότητα τους.

    Η αγωνία είναι κοινή για όλους… Πλην ενός: του εξαδέλφου του πρώην υπουργού, Νίκου Ζήγρα.

    Εκείνος «καθάρισε» από το πρώτο δικαστήριο, έχοντας προηγουμένως «καθαρίσει» τον Ακη Τσοχατζόπουλο με σειρά αποκαλυπτικών απολογιών.

    Άκης Τσοχατζόπουλος

    Η αποκάλυψη του Mononews

    Τον περασμένο Μάιο, αμέσως μετά την αποφυλάκιση του κ.Τσοχατζόπουλου, το Mononews αποκάλυψε το εισαγγελικό έγγραφο σύμφωνα με το οποίο, η Δικαιοσύνη δεν αναγνωρίζει στον 78χρονο ούτε για μία από τις 1849 ημέρες που παρέμεινε κρατούμενος, ως έκτιση ποινής για την υπόθεση των εξοπλιστικών

    Το σύνολο των 5 ετών και 23 ημερών του εγκλεισμού του στον Κορυδαλλό, κρίθηκε ότι ήταν η (μερική) έκτιση της αμετάκλητης ποινής των 5,5 ετών για μια άλλη καταδίκη: αυτής για την κατηγορία της ανακριβούς δήλωσης Πόθεν Εσχες, επειδή ο πρώην υπουργός δεν είχε δηλώσει την αγορά του νεοκλασικού ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

    Τι σημαίνει αυτό;

    Εάν ο Άκης Τσοχατζόπουλος καταδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από δωροδοκίες στα υποβρύχια και τα TOR M1 και εάν το δικαστήριο δεν αναστείλει για λόγους υγείας την ποινή του μέχρι να αποφανθεί αμετάκλητα και ο Αρειος Πάγος, τότε ο πρώην υπουργός θα επιστρέψει στη φυλακή για να εκτίσει (τουλάχιστον) το 1/5 της εφετειακής ποινής του!

    Εδώ καταγράφεται η πρώτη «γκάφα»: ο κ.Τσοχατζόπουλος θα μπορούσε να είχε εξαγοράσει προς 10 ευρώ την ημέρα την καταδίκη του για το Πόθεν Εσχες. Η ποινή, όμως, δεν εξαγοράστηκε!

    Με αποτέλεσμα να εκτιθεί σχεδόν στο σύνολο της (5 χρόνια και 23 ημέρες) ενώ ακόμα και οι περίπου 4 μήνες που απέμειναν, εξαγοράστηκαν τον περασμένο Μάιο, για να μπορέσει τελικά ο πρώην υπουργός να αποφυλακιστεί, με αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης καταδίκης για τα εξοπλιστικά.

    Ακόμα πιο απλά; Αν ο 78χρονος είχε εξαγοράσει την ποινή του Πόθεν Εσχες, σήμερα θα είχε εκτίσει το 1/5 (που ορίζει ο νόμος για τους υπέργηρους κατάδικους) ακόμα και της πρωτόδικης 20ετής ποινής του για τα εξοπλιστικά. Τη Δευτέρα, δηλαδή, ανεξαρτήτου αποφάσεως, θα ήταν ελεύθερος.

    Όμως, η «γκάφα» έχει και συνέχεια. Στο έγγραφο του εισαγγελέα Εφετών Περικλή Δράκου που δημοσιοποίησε το Mononews διαβάζουμε:

    1. Η αμετάκλητη καταδίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου σε ποινή 5,5 ετών για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες συγχωνεύθηκε (με δικαστική απόφαση το 2016) με την 20ετή πρωτόδικη καταδίκη για τους εξοπλισμούς.

    2. «Ως εκ τούτου – αναφέρει χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας – οι δύο ποινές, κατά τη διάρκεια της συγχωνεύσεως τους, είχαν απωλέσει την αυτοτέλειά τους, εκτιόμενες μέσω της συνολικής ποινής, η έναρξη της οποίας ήταν η 11η Απριλίου του 2012», ημέρα που ο Τσοχατζόπουλος συνελήφθη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Κι ενώ, μέσω της συγχώνευσης των δύο ποινών και των ευεργετικών διατάξεων του νόμου για τους υπέργηρους κατάδικους, ο πρώην υπουργός θα είχε οριστικά «καθαρίσει» τα χρέη του με τη Δικαιοσύνη, τα πάντα ανετράπησαν όταν, τον περασμένο Απρίλιο, έγινε δεκτό το 5ο αίτημα του και ανεστάλη η εκτέλεση της πρωτόδικης ποινής του για τα εξοπλιστικά, μέχρι την έκδοση της εφετειακής απόφασης.

    Όμως, αυτή η αναστολή είχε το εξής αποτέλεσμα, όπως το περιγράφει στο έγγραφό του ο εισαγγελικός λειτουργός:

    ·        «Ανατραπείσης εν τοις πράγμασι της συγχωνεύσεως με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η ποινή για το Πόθεν Εσχες ανακτά μεν την αυτοτέλεια της αλλά η έναρξή της ανατρέχει στο χρόνο ενάρξεως της συνολικής ποινής. Έτσι ημερομηνία ενάρξεως της ποινής για το πόθεν έσχες είναι η 11η Απριλίου του 2012.»

    Δηλαδή: εάν δεν είχε αιτηθεί, μόλις λίγους μήνες πριν την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου, την αναστολή της εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής του (για να αποφυλακιστεί προσωρινά), μόλις ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά ο κ.Τσοχατζόπουλος θα είχε εκτίσει το 1/5 της συγχωνευμένης ποινής του. Και θα ήταν οριστικά ελεύθερος.

    Τσοχατζόπουλος: «Δεν θα αντέξω»

    Μέσα σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα φέρονται να είναι οι συναντήσεις που έχουν τις τελευταίες ημέρες ο Ακης Τσοχατζόπουλος και η σύζυγος του με τους δικηγόρους τους.

    Από τη μια, ο πρώην υπουργός φέρεται να λέει: «Δεν θα αντέξω ούτε μια μέρα αν επιστρέψω στη φυλακή. Θα πεθάνω». Η δε Βίκυ Σταμάτη δεν θέλει ούτε να σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο. Πίσω της έχει ένα ανήλικο παιδί που ήδη μέτρησε πολύτιμο χρόνο χωρίς την παρουσία της φυλακισμένης μητέρας του.

    Από την άλλη, ο πρώην ΥΕΘΑ φαίνεται πως τώρα συνειδητοποιεί ότι «ξεχάστηκαν» σημαντικές «λεπτομέρειες» ή ελήφθησαν λανθασμένες αποφάσεις σε κομβικά ζητήματα της υπόθεσης του.

    Οι πληροφορίες λένε πως σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ζητά εξηγήσεις για τη μη εξαγορά της ποινή του για το Πόθεν Εσχες αλλά και για την εσφαλμένη –όπως τη χαρακτηρίζει ακόμα και άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρώην υπουργό – απόφαση να ζητηθεί αναστολή εκτέλεσης μιας ποινής που σχεδόν είχε εκτιθεί στο σύνολο της.

    «Ποιος φταίει; Γιατί δεν μου είπατε ότι πρέπει να πληρώσω την ποινή; Γιατί δεν σκεφτήκατε ότι θα υπάρξουν συνέπειες από την αναστολή;», είναι μερικές από τις απαντήσεις που επιτακτικά ζητά ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Εάν ο 78χρονος κριθεί ένοχος, οι συνήγοροι του θα ζητήσουν (νέα) αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι να κριθεί η αίτηση αναίρεσης που θα καταθέσουν στον Αρειο  Πάγο.

    Θα επικαλεστούν τα σοβαρά προβλήματα υγείας του υπέργηρου Τσοχατζόπουλου και θα ζητήσουν να εφαρμοστεί ότι και στην περίπτωση ενός 67χρονου, καταδικασμένου σε κάθειρξη 20 ετών για ανθρωποκτονία, για τον οποίο το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων του Ναυπλίου ανέστειλε το 2013 την ποινή του μέχρι τον Αρειο Πάγο.

    Η εισαγγελική πρόταση

    Τον περασμένο Ιούνιο, οι εισαγγελείς του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έκαναν πρόταση… επιστροφής στη φυλακή για τον Ακη Τσοχατζόπουλο και την Βίκυ Σταμάτη.

    Εισηγήθηκαν στους δικαστές να τους καταδικάσουν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από δωροδοκίες στις συμβάσεις προμήθειας των υποβρυχίων και των TOR M1.

    Συνολικά οι εισαγγελείς πρότειναν την ενοχή και σε δεύτερο βαθμό των 12 εκ των 16 πρωτόδικα καταδικασμένων:

    ∑       του Ακη Τσοχατζόπουλου (20 έτη πρωτόδικη ποινή),

    ∑       της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη (12 έτη πρωτόδικα),

    ∑        της κόρης του Αρετής Τσοχατζοπούλου (12 έτη πρωτόδικα),

    ∑        της πρώην συζύγου του Γκούντρουν  Μολντενχάουερ (6 χρόνια πρωτόδικα),

    ∑       του εξαδέλφου του Νίκου Ζήγρα (6 έτη πρωτόδικα με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας),

    ∑       της λογίστριάς του Φρόσως Λαμπροπούλου (13 έτη πρωτόδικα),

    ∑       του πρώην γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου (16 έτη πρωτόδικα),

    ∑       του κατασκευαστή Αστέριου Οικονομίδη (12 έτη πρωτόδικα),

    ∑       του επιχειρηματία Γιώργου Σαχπατζίδη (13 έτη πρωτόδικα),

    ∑       των χρηματιστών Οράτιου Μελά και Νίκου Αντωνιάδη (από 10 έτη πρωτόδικα)

    Αντίθετα, προτάθηκε η απαλλαγή «λόγω αμφιβολιών για το αν γνώριζαν την παράνομη προέλευση των χρημάτων», τεσσάρων κατηγορουμένων: του Παναγιώτη Σταμάτη (αδελφού της Βίκυς Σταμάτη), του Νίκου Καρατζά, του Νίκου Γεωργουλάκη και του Γιώργου Κωνσταντάτου.

    Οι εισαγγελείς μίλησαν στις αγορεύσεις τους για «ένα δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζικών λογαριασμών και εξωχώριων εταιρειών με στόχο τη νομιμοποίηση της παράνομης περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου» και για «εγκλήματα διαφθοράς πολιτικού προσώπου».

    Κατά την εισαγγελική πρόταση, το πολυτελές ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου αγοράστηκε με μαύρο χρήμα από μίζες στα εξοπλιστικά, με την ανακαίνισή του να κοστίζει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

    Για την Βίκυ Σταμάτη οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι «είναι μια έξυπνη γυναίκα, απόλυτα ικανή να κατανοήσει πως η πολυτελής ζωή της στο πλευρό του τότε πανίσχυρου υπουργού ήταν από δωροδοκίες σε εξοπλιστικές συμβάσεις».

    Για την Αρετή Τσοχατζοπούλου η εισαγγελέας είπε στην αγόρευσή της ότι γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων με τα οποία αγοράστηκαν τα ακίνητα που πέρασαν στα χέρια της.

    Ο Νίκος Ζήγρας ήταν, κατά την εισαγγελέα, «η ασπίδα του Τσοχατζόπουλου, ο εξ απορρήτων του και δεν θα έκανε κάτι σε βάρος του διότι του χρωστούσε τη ζωή του λόγω της βοήθειας του στο σοβαρό πρόβλημα υγείας του».

    Για τον Γιάννη Σμπώκο η εισαγγελέας υποστήριξε ότι διαχειρίστηκε μέρος της παράνομης περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου.

    Ωστόσο, ζήτησε την καταδίκη του για διακίνηση 10 εκατομμυρίων ευρώ και όχι 40 εκατομμυρίων, όπως πρωτόδικα καταδικάστηκε. Ζήτησε επίσης την απαλλαγή του για το σκέλος της κατηγορίας που τον φέρει ως διαχειριστή της off shore εταιρείας Nobilis.

     



    ΣΧΟΛΙΑ