• Big Story

    Τρομερό σοκ στη Γερμανία: Έκρηξη της ακροδεξιάς – Πώς κατάφερε να κόψει τα ποσοστά της Μέρκελ

    • NewsRoom


    Οι κάλπες στη Γερμανία έκλεισαν και η είδηση της ημέρας είναι η ραγδαία άνοδος που κατέγραψαν τα ποσοστά της ακροδεξιάς.

    Η άνοδος του ακροδεξιού-ευρωσκεπτιστικού AfD είναι εντυπωσιακή, καθώς σημείωσε αύξηση- έκπληξη 8,1 ποσοστιαίων μονάδων, από το 4,7% στις προηγούμενες εκλογές στο 12,8% στις φετινές, σύμφωνα με το τελευταίο exit poll.

    Είναι μάλιστα εντυπωσιακό το γεγονός πως το AfD φαίνεται πως κατάφερε να έρθει δεύτερο σε ψήφους στην πρώην ανατολική Γερμανία. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το AfD συγκεντρώνει το 21,5% στην πρώην ανατολική Γερμανία και το πρώην ανατολικό Βερολίνο. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) κερδίζουν το 26,5%, ενώ το Die Linke το 16,5% και ακολουθεί το SPD με 14,5%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) 8% και οι Πράσινοι 6%.

    Πλέον κατόπιν όλων αυτών το ακροδεξιό κόμμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης μετά τους Σοσιαλδημοκράτες, που αποφάσισαν να παραμείνουν στην αντιπολίτευση, όπως ανακοίνωσαν μετά το συντριπτικό –για το κόμμα τους- αποτέλεσμα της κάλπης.

    Το ακροδεξιό AfD βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στο μεταναστευτικό και την πολιτική ανοιχτών συνόρων της Άνγκελα Μέρκελ, κατηγορώντας την προσωπικά πως με αυτό τον τρόπο άνοιξε την πόρτα στους Ισλαμιστές τρομοκράτες. Άλλωστε το μεταναστευτικό και το νομικό πλαίσιο για τους μετανάστες και τα δικαιώματα ασύλου ήταν από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τους Γερμανούς ψηφοφόρους κατά την προεκλογική περίοδο.

    Το τελικό του ποσοστό μπορεί να αποτελεί έκπληξη (σε συνδυασμό με το μέγεθος των απωλειών της Άνγκελα Μέρκελ), ωστόσο, η παρουσία του ως τρίτο κόμμα, με διψήφιο ποσοστό, είχε προεξοφληθεί το τελευταίο διάστημα από τις δημοσκοπήσεις.

    Τα αποτελέσματα και τα σενάρια

    Σύμφωνα με το τελευταίο exit poll, στις 11 ώρα Ελλάδος, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 33%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται το SPD με 20,6%, ενώ το ακροδεξιό – ευρωσκεπτικιστικό AfD με ποσοστό 12,8% μπαίνει στη Βουλή ως τρίτη πολιτική δύναμη.

    Τα ποσοστά που λαμβάνει κάθε κόμμα έχουν τεράστια σημασία, διότι από αυτά καθορίζονται τόσο η σύνθεση της κυβέρνησης συνεργασίας όσο και στάση που θα τηρήσει στα ευρωπαϊκά θέματα αλλά και στο ζήτημα της Ελλάδας.

    Σε περίπτωση που οι Φιλελεύθεροι καταφέρουν και δεχθούν να συμμετάσχουν στον συνασπισμό, τότε τα πολιτικά σχέδια της κυρίας Μέρκελ σε σχέση με την Ευρώπη δυσχεραίνονται.

    Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα καταστούν πιο δύσκολες οι αποφάσεις και για την Ελλάδα, αφού ο επικεφαλής του FDP κ. Λίντνερ είναι όχι απλώς αντίθετος με οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς τη χώρα μας, αλλά υποστηρίζει σθεναρά το Grexit.

    AfD: Θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας

    Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, συμπρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), δεσμεύθηκε σήμερα «να αλλάξει αυτή τη χώρα» μετά την ιστορική νίκη που κατέγραψε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, συγκεντρώνει το 13,5%.

    «Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας».

    Η συμπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Φράουκε Πέτρι χρησιμοποίησε μια φράση του Μαχάτμα Γκάντι για να σχολιάσει στο Twitter την ιστορική νίκη του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

    «”Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελούν εις βάρος σου, μετά σε πολεμούν και μετά κερδίζεις”- Γκάντι. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ #Btw17#AfD», έγραψε η Πέτρι στο Twitter.

    Στο μεταξύ διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από τα γραφεία του κόμματος στην Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γερμανία: Όχι του SPD για την νέα κυβέρνηση. Μεγάλη ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς



    ΣΧΟΛΙΑ