• Big Story

    Τράπεζες: Εθελοντική παράδοση ακινήτου αντί πλειστηριασμού στα πρότυπα της Ιρλανδίας

    • NewsRoom


    Σε μία απόπειρα να περιορίσουν τη «γραφειοκρατία» οι τράπεζες προωθούν ένα νέο σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και τα ακίνητα που αποκτήθηκαν μέσω αυτών.

    Έτσι τα πιστωτικά ιδρύματα σχεδιάζουν να δώσουν τη δυνατότητα εθελοντικής παράδοσης των εν λόγω ακινήτων αντί πλειστηριασμού. Με τον τρόπο αυτό οι δανειολήπτες θα πετύχουν συγκριτικά καλύτερη διευθέτηση του υπόλοιπου της οφειλής ή και διαγραφή της, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος»

    Η λύση αυτή (amicable solution), που σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιρλανδία, θα εφαρμοστεί πιλοτικά προσεχώς και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

    Οι τράπεζες προχωρούν στο σχέδιο αυτό διότι οι υπόλοιπες λύσεις που δόθηκαν όπως η μη πληρωμή τόκων ή η παράταση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, ρύθμισαν μεν ένα ικανοποιητικό μέρος των «κόκκινων» δανείων χωρίς, ωστόσο, να εξαλείψουν το πρόβλημα.

    «Στο εξωτερικό οι συναινετικές λύσεις υπερέχουν των πλειστηριασμών. Οι τράπεζες, δηλαδή, προσεγγίζουν τους πελάτες, για τους οποίους ήδη έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής και τους προτείνουν την εθελοντική παράδοση ακινήτου» επισημαίνει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

    Προσθέτει δε πως η λύση αυτή δεν μπορεί προς το παρόν να υλοποιηθεί μαζικά στην χώρα μας καθώς θα προκαλούσε κατάρρευση της ήδη ταλαιπωρημένης εγχώριας κτηματαγοράς.

    Σχετικά με τα οφέλη της εθελοντικής παράδοσης, η ίδια πηγή τονίζει: «Η λύση της εθελοντικής παράδοσης ενέχει διπλό όφελος: αφενός η αξία του ακινήτου -μετά τον επανυπολογισμό από πλευράς της τράπεζας- θα είναι μεγαλύτερη από την τιμή που θα πετύχαινε στον πλειστηριασμό και αφετέρου, το υπόλοιπο της οφειλής είτε θα κουρεύεται/ρυθμίζεται είτε θα διαγράφεται, λαμβάνοντας υπόψη και τις προβλέψεις του εκάστοτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ψίθυροι στην ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas: Τι συνέβη με τις αιφνιδιαστικές αποχωρήσεις των Αθανασίου, Ζαλοκώστα και Τσαναξή;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην «αντεπίθεση» οι τράπεζες: Έρχεται βροχή καταγγελιών για κόκκινα δάνεια

    MH XAΣΕΤΕ: ΔΝΤ: Μακρινό σενάριο η εκταμίευση του δανείου των 1,6 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ