• Big Story

    Τουρκία: Ενωτικός ο Ερντογάν μετά την νίκη στο δημοψήφισμα

    • NewsRoom


    Το δημοψήφισμα τελείωσε, οι συζητήσεις του χθες μπαίνουν στο παρελθόν, ξεκινάει μια νέα εποχή. Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν, στις δηλώσεις του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μάλιστα κάλεσε όσους επικριτές θέλουν να “υπονομεύσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, να μην το προσπαθήσουν, θα είναι μάταιο”.

    Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε όσους ψήφισαν υπέρ του ναι, αλλά εμφανίστηκε ενωτικός, δηλώνοντας πως θέλει να ευχαριστήσει και αυτούς που ψήφισαν “όχι”.

    “Σήμερα είναι μια νίκη για όλους τους υποστηρικτές του ναι και του όχι, για όλους τους Τούρκους στη χώρα και στο εξωτερικό”, τόνισε.

    Όπως δήλωσε, η απόφαση αυτή αποκαλύπτει πως “το έθνος μας αγκαλιάζει αυτή την αλλαγή”. Έκανε λόγο για την “πιο σημαντική μεταρρύθμιση στην ιστορία μας”.

    Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι μια συνηθισμένη απόφαση, και ότι “η Τουρκία έλαβε μια ιστορική απόφαση”.

    “Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Τουρκία άλλαξε το σύστημα διακυβέρνησης με ψηφοφορία”, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, για το οποίο (νέο σύστημα) τόνισε πως διαχωρίζει την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία, για “μια χώρα, μια σημαία, ένα κράτος”.

    Οι πολίτες μας που μένουν στο εξωτερικό τάχθηκαν και αυτοί υπέρ της αλλαγής, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, καθώς και ότι παρατηρήθηκε μια αύξηση 10%-20% της στήριξης στις μεταρρυθμίσεις σε ορισμένες πόλεις στα Ανατολικά και Νοτιοανατολικά. “Ελπίζω να είναι μία νέα εποχή”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Όλοι θα πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ιδιαίτερα οι σύμμαχοί μας, δήλωσε, ενώ διαμήνυσε πως “όσοι μας απειλούσαν, πήραν τις απαντήσεις τους στην κάλπη.

    Ακόμη, δήλωσε πως θα επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής άμεσα, και εάν δεν συμφωνήσει η αντιπολίτευση, θα το θέσει σε ψηφοφορία.

    Διευκρίνισε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα τεθούν σε ισχύ όλες άμεσα, κάποιες θα ισχύσουν από το 2019, με τις εκλογές στο νέο σύστημα διακυβέρνησης.

    Επομένως, δήλωσε, όσοι θέλουν να είναι υποψήφιοι για την προεδρία το 2019, υπάρχει χρόνος να προετοιμαστούν.

    Τόνισε ακόμη πως “από αύριο, θεωρούμε πως είναι αναγκαίο οι άνθρωποι να εστιάσουν στους στόχους τους, αντί να προχωρήσουν σε άσκοπα επιχειρήματα”.

    Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι μια μεγάλη ένδειξη ότι “η χώρα μας προστατεύει το μέλλον της”.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η προσέλευση διαμορφώθηκε στο 86%



    ΣΧΟΛΙΑ