• Big Story

    Τέταρτη θητεία για τη Μέρκελ, αλλά με απώλειες – Ποσοστό 32,5% έδειξαν τα exit poll

    • NewsRoom
    Μέρκελ

    H Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel)


    Πεσμένα ποσοστά για τους Χριστιανοδημοκράτες, ιστορικό χαμηλό για τους Σοσιαλδημοκράτες και εκρηκτική άνοδος του ακροδεξιού AfD είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των γερμανικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα Κυριακή,  σύμφωνα με τα πρώτα exit poll.

    Tα αποτελέσματα εξασφαλίζουν τέταρτη θητεία για την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ πλην όμως καταδεικνύουν μεγάλες απώλειες για το κόμμα της, το CDU.

    Με βάση τα πρώτα exit poll το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ CDU, καταλαμβάνει 32,5% Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDU το 20 % ενώ το ακροδεξιό AfD 13,5%.

    Σύμφωνα με το τελευταίο exit poll, στις 11 ώρα Ελλάδος, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 33%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται το SPD με 20,6%, ενώ το ακροδεξιό – ευρωσκεπτικιστικό AfD με ποσοστό 12,8% μπαίνει στη Βουλή ως τρίτη πολιτική δύναμη.

    Απώλειες 9 μονάδων για τη Μέρκελ

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων exit poll, το κόμμα της Μέρκελ παρουσιάζει απώλειες σχεδόν 9 ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Παρά τις απώλειες ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, δήλωσε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες «πετύχαμε τον εκλογικό μας στόχο, που ήταν να είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα και έχουμε εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση (…) Η Άγγελα Μέρκελ παραμένει καγκελάριος και οι ψηφοφόροι μας θα είναι ευγνώμονες για αυτό».

    Το SPD εμφανίζει μείωση στο 5%, ενώ εντυπωσιακή άνοδο 8 ποσοστιαίων μονάδων, εμφανίζει το ακροδεξιό κόμμα AfD.

    Πλέον το ακροδεξιό κόμμα όπως σημειώνει η DW είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

    Oι εκλογικές κάλπες άνοιξαν στις 8.00 π.μ. (ώρα Ελλάδος) της Κυριακής και περί τους 61,8 εκατομμύρια Γερμανούς πολίτες κλήθηκαν να εκλέξουν το 19ο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιό τους.

    Αναλυτικά τα ποσοστά:

     

     

     

     

    Απέχει από τον συνασπισμό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

    Το Σοσιαλδημοκραιτκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ και θα προτιμήσει να περάσει στην αντιπολίτευση, έπειτα από την ιστορική του ήττα. «Λάβαμε μία σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να περάσουμε στην αντιπολίτευση», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Για μας, ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει σήμερα», πρόσθεσε.

    Σουλτς: Χάσαμε τις εκλογές

    Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκραιτκού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η σημερινή είναι μία πικρή ημέρα για τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. «Χάσαμε τις εκλογές».

    SOULTS
    Στην κάλπη ο Μάρτιν Σουλτς

    Το CDU δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με το FDP ή μόνο με τους Πράσινους

    Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού πλέον, παρά μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

    AfD: Θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας

    Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, συμπρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), δεσμεύθηκε σήμερα «να αλλάξει αυτή τη χώρα» μετά την ιστορική νίκη που κατέγραψε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, συγκεντρώνει το 13,5%.

    «Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας».

    Η συμπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Φράουκε Πέτρι χρησιμοποίησε μια φράση του Μαχάτμα Γκάντι για να σχολιάσει στο Twitter την ιστορική νίκη του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

    «”Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελούν εις βάρος σου, μετά σε πολεμούν και μετά κερδίζεις”- Γκάντι. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ #Btw17#AfD», έγραψε η Πέτρι στο Twitter.

    Στο μεταξύ διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από τα γραφεία του κόμματος στην Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου.

    Μεγάλες απώλειες για τους Χριστιανοκοινωνιστές

    Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής της, καταγράφοντας το χαμηλότερο πόσοστό της από το 1949.

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο προπύργιο τους τη Βαυαρία οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζέχοφερ συγκεντρώνουν το 38,5%, την ώρα που στις εκλογές του 2013 είχαν συγκεντρώσει το 49,3%.

    Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (CSU) δήλωσε ότι «για το σύνολο των μελών της κυβέρνησης η σημερινή βραδιά αποτελεί μία μεγάλη απογοήτευση».

    Οι έδρες 

    Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών καταλαμβάνει με βάση τις εκτιμήσεις 217 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα 134 έδρες, το ακοδεξιό κόμμα AfD 89 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 70 έδρες, οι Πράσινοι 62 έδρες και το κόμμα της Αριστεράς 59 έδρες.

    Τα σενάρια

    Αν αποκλειστεί ο μεγάλος συνασπισμός μετά και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του SPD, απομένει ο τρικομματικός συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και πιθανότατα των Πρασίνων.

    Περισσότερα σε λίγο…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γερμανικές εκλογές: Οι αριθμοί, το μεγάλο στοίχημα και η επίδραση για την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα συμφέροντα Γερμανίας και Ευρώπης είναι αντικρουόμενα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: H απάντηση της συζύγου του Π. Καμμένου, E. Τζούλη για τον σάλο με το καζίνο



    ΣΧΟΛΙΑ