• Big Story

    Συνεχίζεται το μαρτύριο με τα σκουπίδια – Άκαρπη η συνάντηση Σκουρλέτη – ΠΟΕ-ΟΤΑ

    • NewsRoom

    Πάνος Σκουρλέτης


    Χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή λύσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε σήμερα Σάββατο ο Πάνος Σκουρλέτης στο υπουργείο Εσωτερικών με εκπροσώπους εργαζομένων στους δήμους για τα σκουπίδια και τους συμβασιούχους εργαζομένους στην καθαριότητα.

      Ο κ. Σκουρλέτης παρέδωσε στους εκπροσώπους νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει την παραμονή στην εργασία των συμβασιούχων στην καθαριότητα για μερικούς ακόμα μήνες.

    Η αντιπροσωπεία εξέφρασε τις επιφυλάξεις της καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης έχει μεγάλη απόσταση από αυτά που ζητά η Ομοσπονδία.

    Πρόσθεσε ότι το θέμα που έχει ανακύψει θα αναλάβουν στο εξής οι νομικοί σύμβουλοι και η εκτελεστική επιτροπή που θα πάρει τις αποφάσεις.

    «Οι νέες συμβάσεις που δίνονται δεν καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους. Η Ομοσπονδία έχει πει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γίνουν αορίστου χρόνου. Καταλαβαίνουμε την κοινωνία, η κοινωνία καταλαβαίνει ότι έχουμε δίκιο», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ , Νίκος Τράκας και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα ξεκινήσουν τα απορριμματοφόρα την αποκομιδή σκουπιδιών τόνισε:

    «Δεν θα βγει κανένας πριν καταλήξει η ομοσπονδία, πρόκειται για 10.000 ανθρώπινες ψυχές», ενώ πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση σε αυτή τη διαδικασία προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι στους δημάρχους και να φανεί ότι αυτοί απολύουν τους ανθρώπους».

    Στις 2 μετά το μεσημέρι ο κ. Σκουρλέτης είχε τετ α τετ με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη, ενώ το ΔΣ της ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα για τις εξελίξεις στο ζήτημα των συμβασιούχων.

    Τις επιφυλάξεις του σε συγκεκριμένα «αδιευκρίνιστα» σημεία της ρύθμισης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος σημείωσε ότι «στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού είναι να μονιμοποιηθούν και να διατηρήσουν τις θέσεις τους οι συμβασιούχοι, ενώ για το καλό των πολιτών μας είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε καθαρές τις πόλεις μας».

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΚΕΕΛΠΝΟ…

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει μεταξύ άλλων:

    • Η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών.

    • Η εκτεταμένη παραμονή σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    • Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών, ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    • Παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων. Σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή/και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος ή μόλυνσης τροφών ή νερού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Σκουρλέτης παρουσίασε στους συμβασιούχους την νομοθετική ρύθμιση για την καθαριότητα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συναγερμός από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα σκουπίδια – Οι κίνδυνοι για την υγεία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η πρόταση του Μπουτάρη για τα σκουπίδια



    ΣΧΟΛΙΑ