• Big Story

    Προβληματισμός στο Μαξίμου για τη ΔΕΘ – Θα ανέβει με «άδεια χέρια» ο Τσίπρας;


    Μπορεί οι πυρκαγιές του Δεκαπενταύγουστου να ανάγκασαν πολλά κυβερνητικά στελέχη να διακόψουν τις διακοπές τους, ωστόσο η οδηγία του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως άπαντες –με ελάχιστες εξαιρέσεις- θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους την ερχόμενη Δευτέρα.

    Οι εκκρεμότητες για την κυβέρνηση είναι πολλές και δεν μπορούν να περιμένουν. Το πρωθυπουργικό επιτελείο θα πρέπει να προετοιμάσει την φετινή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ στις 9-10 Σεπτεμβρίου σχεδιασμένη πάνω σε ένα αφήγημα που θα έχει ως κεντρικό άξονά του την ανάπτυξη. Επομένως σ’ ένα εύλογο διάστημα λίγων ημερών μετά την επιστροφή τους οι υπουργοί οφείλουν να υποβάλουν στο Μαξίμου τις προτάσεις τους για την παρουσία της κυβέρνησης στην Θεσσαλονίκη και για τα μηνύματα που πρέπει να εκπέμψει σηματοδοτώντας μία νέα πορεία.

    Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση Τσίπρα κλείνει δύο χρόνια θητείας, επομένως ατύπως μετά την συμπλήρωση του μισού της βίου, μπαίνει σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει πολλές φορές ότι πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την τετρατία, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο της οικονομίας, τις κοινωνικές συνθήκες και πρωτίστως από την δυνατότητα εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

    Στην λογική αυτή η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ θα πρέπει να δίνει το στίγμα πως ένας κύκλος έκλεισε με την πρώτη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές, όμως ένας νέος ανοίγει με την προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει την χώρα από την επιτροπεία. Άρα στα μισά της κυβερνητικής θητείας ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεούται να κάνει έναν απολογισμό και συγχρόνως να μεταδώσει ένα κλίμα αισιοδοξίας πείθοντας πως τα πολύ δύσκολα πέρασαν. Είναι αμφίβολο σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση θα μπορέσει να δώσει υποσχέσεις στην φετινή ΔΕΘ γνωρίζοντας ότι βρίσκεται υπό την διαρκή παρακολούθηση των δανειστών που περιμένουν εναγωνίως την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης. Μίας αξιολόγησης που μπορεί να μην περιλαμβάνει μεν δημοσιονομικά μέτρα ωστόσο θα ξεκινήσει τυπικά μετά τις γερμανικές εκλογές  και ουσιαστικά μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο με το ΔΝΤ να επαναφέρει τα γνωστά του αιτήματα για περιορισμούς, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μεταφορά προς τα μπρος της μείωσης του αφορολόγητου. Οι προθέσεις του ΔΝΤ θα εξαρτηθούν και από τις διαθέσεις που θα επιδείξει ο νέος γερμανός υπουργός οικονομικών.

    Από την άλλη όμως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εμφανιστεί στην έκθεση Θεσσαλονίκης και με απολύτως άδεια χέρια. Άρα τουλάχιστον θα παρουσιάσει στοιχεία και αριθμούς που καταδεικνύουν μία βελτίωση στην οικονομία της χώρας και κυρίως στον τομέα της απασχόλησης που αποτελεί την πρωταρχική προτεραιότητα της κυβέρνησής του διαβεβαιώνοντας ότι ένα από τα προτάγματά του είναι η κοινωνική δικαιοσύνη.

    Εκ παραλλήλου το οικονομικό επιτελείο θα προετοιμάζεται για το Euroworking Group που θα λάβει χώρα στις 4 Σεπτεμβρίου και εν πολλοίς θα καθορίσει και τις υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ως το τέλος της χρονιάς.

    Με το πού θα ανοίξει η Βουλή στις 28 Αυγούστου αναμένεται να κατατεθούν επτά διαφορετικά νομοσχέδια σε μία προσπάθεια του Μαξίμου να δείξει μέσω τη νομοθέτησης ότι κυβερνά  και ότι δεν αναλώνεται αποκλειστικά στην διαπραγμάτευση  με τους δανειστές.. Ο Καλλικράτης, η αξιολόγηση στο δημόσιο, αλλαγές στα εργασιακά, νομοσχέδιο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια είναι μερικά από τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή.

    Στο μεταξύ το Μαξίμου θα προετοιμάζει την υποδοχή του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη κατά το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου, σε μία επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου που έχει ισχυρούς συμβολισμούς αλλά και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Σημειωτέον πως ο Μακρόν θα συνοδεύεται από δεκάδες επιχειρηματίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρέ – καρέ πώς το Αστεροσκοπείο κατέρριψε τη θριαμβολογία Τσίπρα: Κάηκαν 39.000 στρέμματα (pics-video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ψινάκης απαντά για το ερημονήσι «Μύκονος»: Πού βρισκόταν τελικά όταν καιγόταν η ανατολική Αττική

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλέξης Τσίπρας : Πώς δεν χάλασε τις διακοπές του για 15.000 καμένα στρέμματα



    ΣΧΟΛΙΑ