• Big Story

    Άλλη μια εφιαλτική νύχτα στα Κύθηρα: Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται – «Το μισό νησί έχει καεί» (upd)

    • NewsRoom
    Κύθηρα


    Για άλλη μια νύχτα βρίσκονται τα Κύθηρα στο έλεος της πυρκαγιάς, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν τη φωτιά, με τις βραδινές ώρες να παραμένουν ιδιαίτερα κρίσιμες και δύσκολες.

    Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα, καθώς επιχειρούσαν από το αεροδρόμιο Ανδραβίδας και δεν υπήρχε αρκετός χρόνος μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Έως και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη δύο εστίες της πυρκαγιάς, με τη μία να είναι πιο επικίνδυνη, κοντά στη Μονή Μυρτιδίων.

    Κύθηρα
    H ιστορική μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα

    Νωρίτερα, λόγω των ισχυρών ανέμων αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στα νοτιοδυτικά του νησιού με αποτέλεσμα οι Αρχές να ζητήσουν την εκκένωση της ιστορικής Μονής της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, της μεγαλύτερης Μονής των Κυθήρων. Για λόγους ασφαλείας, οι Αρχές έδωσαν εντολή για άμεση εκκένωση της Μονής από τις μοναχές και τους επισκέπτες, 27 άτομα συνολικά.

    «Το μεγαλύτερο μέρος του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα έχει οριοθετηθεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης. «Σε εξέλιξη παραμένει», όπως είπε, «ένα μέτωπο κοντά στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, προς την Ιερά Μονή Μυρτιδίων, χωρίς όμως να κινδυνεύει το μοναστήρι». Ο κ. Καπάκης τόνισε πως όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης καταβάλουν προσπάθειες για την οριοθέτηση κι αυτού του μετώπου της πυρκαγιάς.

    Κύθηρα
    Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Τι να σας πω, είδαμε φλόγες και δεν βρέθηκε ένα αεροπλάνο να πετάει. Είχε πολύ κάπνα, ήταν αποπνικτικά. Το πρόβλημα είναι ότι χθες έφυγε η πυρόσβεση και τελικά η φωτιά ‘φούντωσε’, καθώς υπήρξε αναζωπύρωση. Ήμασταν στο έλεος του Θεού. Στο νησί δεν υπήρχε κανείς. Ομάδες πυροσβεστών μαζί με εθελοντές έσωσαν τα σπίτια μας. Οι περιοχές είναι δύσβατες και δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν», περιέγραψε κάτοικος των Κυθήρων.

    Στο νησί επιχειρούν από το πρωί της Κυριακής 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων και μέχρι το απόγευμα, επιχειρούσαν από αέρως τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

    Κύθηρα

    «Το μισό νησί έχει καεί, η καταστροφή είναι μεγάλη. Έχουν καεί κτήματα και ζώα. Ευτυχώς σπίτια δεν έχουν καεί γιατί την σβήνουν γύρω-γύρω την φωτιά. Τώρα σβήνουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα. ‘Κρανίου τόπος’ το νησί μας. Από εκεί που ξεκίνησε η φωτιά ήταν ένα χωράφι με ένα χαμηλό χόρτο, δεν είχε ψηλά δέντρα και πυκνή βλάστηση. Πιστεύω άργησαν τα εναέρια μέσα, όπως και χθες πάλι άργησαν, είμαστε παραμελημένοι νομίζω», είχε δηλώσει η κυρία Τζίμα, επίσης κάτοικος Κυθήρων.

    «Τα εναέρια μέσα είναι λίγα, ακόμα η πυρκαγιά δεν έχει κάψει σπίτια αλλά εάν υπήρχαν περισσότερα θα την είχαν καταφέρει τώρα. Οι περιοχές είναι δύσβατες και παρθένες, παρόλο που υπάρχουν αρκετοί άνδρες και εθελοντές δεν μπορούν να πλησιάσουν κοντά και τα εναέρια μέσα δεν προλαβαίνουν τις αναζωπυρώσεις λόγω του αέρα», είπε νωρίτερα ένας άλλος κάτοικος.

    Κύθηρα
    Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σημειώνεται ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι μήκους έξι χιλιομέτρων. «Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά. Το έδαφος είναι δύσβατο, με ρείκια και θάμνους, και είναι δύσκολη η πρόσβαση για τα πεζοπόρα τμήματα» σημείωσε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

    Επιπλέον, στο νησί έχει μεταβεί ως επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, που εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι έως το πρωί θα έχουν εξαλειφθεί και οι τελευταίες μικροεστίες της πυρκαγιάς. «Πιστεύουμε ότι με την κινητοποίηση όλων των πεζοπόρων τμημάτων που υπάρχουν και είναι πάρα πολύ αυξημένη η παρουσία τους, θα έχουμε ένα ευτυχές αποτέλεσμα, και με το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας, με την έλευση των εναέριων μέσων, θα ολοκληρωθεί η κατάσβεση», ανέφερε ο κ. Αποστόλου μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Σημείωσε πως «η αποψινή δεν θα είναι τόσο δύσκολη νύχτα όσο αυτές που πέρασαν τα προηγούμενα βράδια» και επανέλαβε πως αύριο το πρωί «θα είμαστε στην ευτυχή θέση να πούμε ότι ολοκληρώθηκε μια φωτιά που ήταν άκρως επικίνδυνη». Ο υπουργός τόνισε ότι «Πρόκειται για μια πυρκαγιά δύσκολη, γιατί το ανάγλυφο του νησιού, το είδος της βλάστησης και η διαρκής εναλλαγή της φοράς των ανέμων δυσκόλεψαν πάρα πολύ την κατάσταση». «Έχουμε δύσκολες συνθήκες, ιδιαίτερα από πλευράς κατεύθυνσης των ανέμων», υπογράμμισε.

    Κύθηρα
    Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Αποστόλου έκανε ειδική μνεία στη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων: «Οι πυροσβέστες υπερέβαλαν τις δυνάμεις τους» είπε και προσέθεσε πως σήμερα έφτασε στο νησί βαρύς εξοπλισμός με το καράβι της γραμμής, που έχει μπει στη διαδικασία πυρόσβεσης, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες, διαχωρίζοντας τις καμένες εκτάσεις από τις μη καμένες.

    Τέλος, ανακοίνωσε πως «την επόμενη ημέρα πρέπει να δούμε όχι μόνο τις ζημιές που έχουν γίνει και να τις εκτιμήσουμε, ιδιαίτερα στον αγροτικό χώρο, όπου είχαμε σε αγροτικές δραστηριότητες (ελαιοκαλλιέργειες, αμπέλια, μελισσοκομία, κτηνοτροφία), όλα αυτά θα τα εκτιμήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα και θα υπάρξουν οι αποζημιώσεις που αναλογούν, αλλά πρέπει να κηρυχθούν οι συγκεκριμένες εκτάσεις αναδασωτέες, άμεσα, και να προχωρήσουμε στη σύνταξη των μελετών, γρήγορα πριν έρθει το φθινόπωρο, τα εδάφη τα οποία πρέπει να προστατευτούν να ληφθούν όλα τα αντιπλημμυρικά έργα».

    Στάχτη το 1/3 των Κυθήρων

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Ευστράτιο Χαρχαλάκη, το 1/3 του νησιού έχει γίνει στάχτη, με την καταστροφή να χαρακτηρίζεται ως «βιβλική», καθώς πάνω από 15.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων παραδόθηκαν στις φλόγες.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί, ο κ. Χαρχαλάκης είχε ζητήσει να ξεκινήσουν έγκαιρα ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα καθώς, το Σάββατο το πρωί, αν και όλα έδειχναν ότι η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο, από το μεσημέρι και μετά οι άνεμοι ενισχύθηκαν και υπήρξαν αναζωπυρώσεις.

    Δείτε το βίντεο που ανήρτησε στο Facebook o Dimitris Kyriakopoylos:

    Χθες Σάββατο, ο δήμαρχος Κυθήρων, με κατεπείγον έγγραφο που απέστειλε στο Υπουργείο Εσωτερικών και άλλους αρμόδιους φορείς τούς κάλεσε να κηρύξουν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Λόγω του μεγέθους της φωτιάς χρειάστηκε να εκκενωθούν χθες τέσσερις οικισμοί. Σήμερα βέβαια ο κ. Χαρχαλάκης ενημέρωσε πως πλέον όλοι οι κάτοικοί τους έχουν επιστρέψει στις εστίες τους. Παρόλα αυτά, τόνισε «μην νομίζετε ότι κοιμάται κανείς».

    Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού ευτυχώς κανένα σπίτι δεν έχει υποστεί ζημιές καθώς δόθηκε «μάχη στις αυλές των σπιτιών» κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Κυθήρων.

    Κύθηρα
    Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε την μεγάλη πυρκαγιά στα Κύθηρα. Είναι πολύ δύσκολη η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, επειδή πρόκειται για μια πυρκαγιά με ιδιαιτερότητες, λόγω της συνεχούς εναλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων, αλλά και της πυκνής καύσιμης ύλης», είχε αναφέρει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Καπάκης, σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάτρα: Την Τετάρτη (16/8) τα αποτελέσματα των μετρήσεων μετά την κατάρρευση οροφής από αμίαντο



    ΣΧΟΛΙΑ