• Big Story

    Πλειστηριασμοί: Σε νευρική κρίση οι θεσμοί για το όριο των 300.000 ευρώ

    πλειστηριασμοί


    Ταραχή προκαλεί σε Ουάσινγκτον και Φρανκφούρτη το μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς για ακίνητα έως 300.000 ευρώ που έχει επιχειρήσει να επιβάλει η κυβέρνηση στις τράπεζες, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών. Το όριο εφαρμόζεται στα ακίνητα με βάση την εμπορική τους αξία, με συνέπεια να εξαιρείται από τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς ένας σημαντικός αριθμός κατοικιών που φέρουν προσημείωση για δάνειο, απειλώντας έτσι την ακρίβεια των προβλέψεων που έχουν κάνει οι τράπεζες ενόψει των stress test.

    Τον προβληματισμό πυροδότησαν οι δηλώσεις που έκανε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα υποστήριξε ότι με δεδομένο ότι έχει προβλεφθεί «η προστασία της πρώτης κατοικίας έως τις 300.000 ευρώ εμπορικής αξίας, το να προστατεύουμε πλειστηριασμούς ακινήτων εμπορικής αξίας 500 χιλ. ή 1 εκατ. ευρώ δεν έχει κοινωνικό χαρακτήρα», αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Νικόλαου Καραμούζη, ο οποίος μιλώντας στους Financial Times είπε «πως οι τράπεζες έχουν συντονίσει τα σχέδιά τους για να διασφαλίσουν ότι στους πρώτους γύρους πλειστηριασμών δεν θα περιλαμβάνονται κατοικίες με αξία χαμηλότερη των 300.000 ευρώ». Στις ίδιες δηλώσεις ο κ. Καραμούζης, υπογράμμισε ότι η αποχή των συμβολαιογράφων «θα έχει επίπτωση στις προβλέψεις στην πορεία, αφού θα συνεχίσουμε να κουβαλάμε τα δάνεια στα βιβλία μας, κάτι που θα επηρεάσει επίσης τη ρευστότητα». Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ ζήτησε εξηγήσεις από την ΤτΕ αλλά και την ΕΕΤ, οι επικεφαλής των οποίων διευκρίνισαν ότι αναφέρονται στους στους πρώτους γύρους ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και όχι σε ένα καθολικό μορατόριουμ.

    Η αναγκαιότητα των πλειστηριασμών τέθηκε χθες εκ νέου ως προαπαιτούμενο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που έχουν οι τράπεζες από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση», προσθέτοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμβάλλει από την πλευρά της προκειμένου να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι σχετικές διαδικασίες». Σύμφωνα με τον κ. Μάρεϊ «η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή ροή χρηματοδότησης από τις τράπεζες».

    Στην Αθήνα οι πλειστηριασμοί μετά την αποχή που κήρυξαν οι συμβολαιογράφοι από τα καθήκοντά τους έως τα τέλη του 2017, κρίνονται εκ νέου στη γενική συνέλευση του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων που συγκαλείται για 20 Νοεμβρίου. Στη γενική συνέλευση οι συμβολαιογράφοι θα κληθούν να επανεξετάσουν τη στάση τους μετά και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στην τελευταία συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Νίκο Τόσκα «για αυστηριοποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε για αδικήματα όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνη σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ’ έγκληση, όπως ισχύει σήμερα». Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προειδοποίηση Καραμούζη: Πλήγμα για τις τράπεζες η καθυστέρηση των πλειστηριασμών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Paradise Papers: Ο ρόλος τραπεζιτών και δικηγόρων στην αποψίλωση δασών της Ινδονησίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξένα Funds: Σε ανοιχτή γραμμή με τις τράπεζες για τις μικρομεσαίες



    ΣΧΟΛΙΑ