• Big Story

    Νέος πρόεδρος της Γαλλίας ο Εμμανουέλ Μακρόν με 66% των ψήφων

    • NewsRoom
    Μακρόν


    Ο Εμμανουέλ Μακρόν, όπως αναμενόταν, είναι o νέος πρόεδρος της Γαλλία σύμφωνα με τα exit polls των Γαλλικών Μέσων Ενημέρωσης.

    Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων ο Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 66,06% και η Μαρίν Λε Πεν καταλαμβάνει το 33,94% των ψήφων.

    Σε απόλυτους αριθμούς, 20.703.631 Γάλλοι επέλεξαν τον Εμμανουέλ Μακρόν ως τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας έναντι 10.637.183 ψηφοφόρων που στήριξαν την Μαρίν Λε Πεν.

    Νωρίτερα, σύμφωνα με τα exit polls, o Μακρόν φαινόταν πως εξασφάλιζε  ποσοστό από 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Μαρίν Λεπέν (33,9% έως 34,5%), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων Ifop και Harris Interactive. Τα βελγικά μέσα στις δικές τους ανταποκρίσεις μετέδιδαν ότι το ποσοστό του θα κυμαινόταν μεταξύ 62% και 65%.

    Οι ψηφοφόροι του είχαν από νωρίς  συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο του Λούβρου.Όταν έφτασε εκεί ο Μακρόν, υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Ωδή στη χαρά») ο νέος πρόεδρος δήλωσε ότι «απόψε, η Γαλλία νίκησε». Ο Μακρόν τόνισε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μην υπάρχει πλέον «κανένας λόγος να ψηφίσουν οι πολίτες τους ακραίους. Επιλέξατε την τόλμη, αυτή την τόλμη θα την ακολουθήσουμε.»

    «Σήμερα νικήσατε! Αυτό που εμείς επιτύχαμε εδώ και μήνες δεν έχει προηγούμενο. Δεν έχει όμοιό του. ‘Ολοι μας έλεγαν ότι είναι αδύνατον αλλά δεν γνώριζαν την Γαλλία. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και τον χρόνο που αφιερώσατε. Αυτή η εμπιστοσύνη με δεσμεύει και με υποχρεώνει και πρέπει να μην σας απογοητεύσω. Τα επόμενα 5 χρόνια θα προωθήσω όλα όσα εσείς εκπροσωπείτε», τόνισε ο νέος πρόεδρος, ο οποίος είχε στο πλευρό του την σύζυγό του.

    «Απέναντι στον εξτρεμισμό γνωρίζω ότι διαφωνούμε. Θα σεβαστώ τις διαφωνίες αλλά θα προστατεύσω την δημοκρατία. Θα ήθελα τέλος να πω δυο λόγια για όσους ψήφισαν την κυρία Λε Πεν. Εξέφρασαν σήμερα έναν θυμό και μια απογοήτευση και κάποιες πεποιθήσεις τους. Τις σέβομαι αλλά θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να μην την ψηφίσουν ξανά», συνέχισε.

    Νωρίτερα, ο κ. Μακρόν και η κα Λε Πεν είχαν μια “σύντομη” και “φιλική” τηλεφωνική συνδιάλεξη, σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας.

    «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Εμανουέλ Μακρόν για την προεκλογική εκστρατεία. Του ευχήθηκε να επιτύχει. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα 11 εκατομμύρια που με ψήφισαν και όσες προσωπικότητες με στήριξαν. με αυτό το ιστορικό και μαζικό αποτέλεσμα οι Γάλλοι όρισαν το κίνημά μας ως την πρώτη δύναμη αντιπολίτευσης» δήλωσε η κα Λε Πεν σε μήνυμά της.



    ΣΧΟΛΙΑ