• Big Story

    Να γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν πείθει τους πολίτες

    • NewsRoom
    Τσίπρας

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Οι παλιοί έλεγαν «των οικιών ημών εμπιμπραμένων, ημείς άδωμεν». Δηλαδή, εδώ ο κόσμος χάνεται, κι εμείς τον… χαβά μας, σε ελεύθερη μετάφραση.

    Έτσι, η κυβέρνηση βρήκε τη μέρα, αλλά και την ώρα να πανηγυρίσει για την επέτειο των δυο ετών από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, με τον πρωθυπουργό να θριαμβολογεί ότι «πορευόμαστε με ασφάλεια». Αξίζει να σταθούμε λίγο στη δήλωση του κ. Τσίπρα, γιατί είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των λόγων για τους οποίους οι πολίτες απεχθάνονται το πολιτικό σύστημα, θεωρούν ότι οι πολιτικοί δεν λύνουν τα προβλήματά μας, προτιμούν την πολιτική απάθεια και την απογοήτευση για τις προοπτικές της χώρας, από το να στηρίζουν ένα κόμμα, οποιοδήποτε.

    Λέει ο κ. πρωθυπουργός στη δήλωσή του: «Την ημέρα αυτή, εδώ και δυο χρόνια, όλο το παλιό κατεστημένο, προσπαθεί να την σβήσει από τη μνήμη του ελληνικού λαού. Όχι μόνο γιατί ηττήθηκε εκλογικά αλλά κυρίως γιατί ηττήθηκε ηθικά. Γιατί για πρώτη φορά μια κυβέρνηση, μόλις έξι μηνών, είχε το ηθικό σθένος να ξαναθέσει εαυτόν στη κρίση του λαού, δεδομένου ότι είχε στο τραπέζι μια δύσκολη συμφωνία, ως αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και ενός επώδυνου συμβιβασμού».

    Το πρώτο ενοχλητικό είναι το ότι δίνει μια «ηθική» διάσταση στην πολιτική διαφωνία. Τι θα πει «ηττήθηκαν ηθικά»; Στις Δημοκρατίες τα πολιτικά κόμματα διαφωνούν μεταξύ τους, κι αυτή η διαφωνία δίνει στους πολίτες την ελευθερία επιλογής.

    Ο κ. Τσίπρας δικαιολογεί την επίκληση του «ηθικού» στοιχείου στο ότι πρώτα ήξερε ο πολίτης το περιεχόμενο της συμφωνίας και μετά ψήφισε στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.

    Για το δημοψήφισμα του «όχι» που σε μια νύχτα έγινε από τον ίδιο τον σημερινό πρωθυπουργό «ναι» και πάλι «ναι», κουβέντα! Εκεί, πού πήγε η δήθεν «ηθική υπεροχή»;

    Για το ότι πήρε μια συγκεκριμένη εντολή τον Ιανουάριο την οποία κατακουρέλιασε (ευτυχώς για τον τόπο, αλλά αυτό δεν παραγράφει τη δική του ασυνέπεια), επίσης κουβέντα! Για το ότι είχε διαφωνήσει με τον Βαρουφάκη, αλλά ενόψει δημοψηφίσματος το έκρυβε από το εκλογικό σώμα, διατηρώντας τον στη θέση του υπουργού Οικονομικών μέχρι να κλείσει η κάλπη του δημοψηφίσματος, επίσης δεν λέει λέξη.

    Όλα αυτά, θέλει να τα ξεχάσουμε. Και να θυμηθούμε μόνο ό,τι τον συμφέρει. Είναι δυνατόν να πείσει με αυτή την τακτική τους πολίτες; Με τίποτα!

    Αλλά, να ήταν μόνον αυτά; Ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του, επιρρίπτει στα κόμματα της αντιπολίτευσης όλα τα δεινά της μεταπολιτευτικής περιόδου (παραβλέποντας κουτοπόνηρα τα επιτεύγματα της ίδιας περιόδου), θεωρώντας ότι λ.χ. για το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 φταίει σήμερα ο… Κωνσταντινόπουλος, μόνο και μόνο επειδή εντάχθηκε στο κόμμα αυτό είκοσι πέντε χρόνια αργότερα. Ή ότι για την περίοδο Αβέρωφ ή Έβερτ στη Νέα Δημοκρατία, φταίει ο πιτσιρικάς βουλευτής του κόμματος, ή ακόμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έλεος!

    Μιλάμε για τεράστια, υπερμεγέθη άλματα λογικής. Αν ήταν έτσι, κανένα κόμμα δεν έπρεπε να διεκδικήσει και πάλι την άνοδό του στην εξουσία. Τα κόμματα στις Δημοκρατίες χάνουν εκλογές, ανασυντάσσονται, συνήθως αλλάζουν ηγετικές ομάδες και φυσιογνωμία και διεκδικούν την επανεκλογή τους όταν έλθει η ώρα. Σκεφτείτε να κατηγορείται το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας εν έτει 2017 για την πολιτική του… Ουίνστον Τσόρτσιλ!

    Κι ενώ αυτά καταλογίζει στους πολιτικούς του αντιπάλους ο πρωθυπουργός, την ίδια ώρα χωρίς αιδώ, σε όσους τον κατηγορούν ότι για άλλα δεσμευόταν ο ίδιος (όχι κάποιος… παλαιός πρόεδρος του κόμματός του. Ο ΙΔΙΟΣ!) πριν το 2015 ως αντιπολίτευση και εντελώς άλλα εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια ως κυβέρνηση, απαντά ότι «τον Σεπτέμβριο του 2015 οι πολίτες μας ξανάδωσαν την ψήφο τους»!

    Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ξεπλένονται για τις απίστευτες πολιτικές τους κυβιστήσεις μέσα σε μια μέρα, την ημέρα των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015. Αντίθετα, όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι είναι ισόβια καταδικασμένοι να κουβαλούν τα προπατορικά αμαρτήματα των κομμάτων τους.

    Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κ. Τσίπρας, είναι ότι οι πολιτικές και λογικές δολιχοδρομίες του, που απεικονίζονται στις δηλώσεις του, δεν πείθουν τους πολίτες ακριβώς για τους ίδιους λόγους που δεν πείθουν τα στελέχη του. Γιατί όλοι γνωρίζουμε την αλήθεια. Μόνο που οι πολίτες υποτιμώνται και προσβάλλονται με τέτοιες δηλώσεις, ενώ τα στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου αισθάνονται ικανοποίηση, που έφτιαξαν μια δήλωση, κόντρα στην αλήθεια που κι ίδιοι ξέρουν καλά, ικανή όμως –κατά τη γνώμη τους- να κοροϊδέψει τα κορόιδα…

    Τα «κορόιδα», όμως, έχουν κλείσει ραντεβού με τους συντάκτες τέτοιων δηλώσεων, την ημέρα των επόμενων εκλογών, όπως συμβαίνει συνήθως στις Δημοκρατίες…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας για τα δύο χρόνια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Οδηγούμε με ασφάλεια τη χώρα»

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έρευνα Pulse: Τσίπρας VS Μητσοτάκη-«Ποιος τα πήγε καλύτερα στη ΔΕΘ»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αντώνης Κεφαλάς: O Τσιπρας θύμα της φιλοδοξίας του



    ΣΧΟΛΙΑ