• Big Story

    Καταλονία: Βίαια επεισόδια έξω από τα εκλογικά κέντρα, τους 440 έφτασαν οι τραυματίες (pics+video) (upd)

    • NewsRoom

    Φωτογραφία: Pablo_Iglesias_/Twitter


    Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην Καταλονία, ενώ κόσμος έχει συγκεντρωθεί στις κάλπες για το σημερινό δημοψήφισμα που θα αποφασίσει την ανεξαρτησία της επαρχίας της Ισπανίας.

    Φωτογραφία: Pablo_Iglesias_/Twitter

    Οι υπηρεσίες υγείας στην Καταλονία δηλώνουν ότι πάνω από 460 άνθρωποι λαμβάνουν ιατρική φροντίδα εξαιτίας του τραυματισμού τους από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μικροτραυματισμούς.

    Ωστόσο, τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν τον τραυματισμό ενός πολίτη στο μάτι από ελαστική σφαίρα. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Sant Pau) στην Βαρκελόνη, ενώ βρίσκεται στο χειρουργείο. Φαίνεται, πως τραυματίστηκε από βολή αστυνομικού μετά την μετακίνηση του από το ινστιτούτο (Ram’n Llull) στο οποίο είχε οργανωθεί εκλογικό κέντρο.

    Φωτογραφία: Pablo_Iglesias_/Twitter

    Πληροφορίες έκαναν λόγο για χρήση σφαιρών από καουτσούκ από τους αστυνομικούς στη Βαρκελώνη, ενώ κυκλοφόρησαν και βίντεο όπου δείχνουν ομάδες να επιτίθενται εναντίον τους.

    Φωτογραφία: Pablo_Iglesias_/Twitter

    Την ώρα που οι εικόνες από τα βίαια επεισόδια κάνουν τον γύρο του κόσμου, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι αναγκάστηκε να στείλει την αστυνομία στην Καταλονία, για να μπλοκάρει το δημοψήφισμα, χωρίς να το θέλει. Η διαδικασία έχει καταλήξει μία φάρσα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην επαρχία, Ενρικ Μίγιο.

    Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».

    «Δεν φοβόμαστε». «Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι», φώναζαν συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, την ώρα της αστυνομικής επέμβασης, σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει το Reuters. Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας έσπρωχναν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από αυτό το εκλογικό κέντρο.

    Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό και χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.

    Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.

    Φωτογραφία: Pablo_Iglesias_/Twitter

    Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας.

    Σε συνέντευξή του στο AFP ο πρόεδρος της επαρχίας αυτής, ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη».

    «Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.

    Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας αυτής, που εκπροσωπεί το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και έχει το μέγεθος του Βελγίου, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς, οι οποίοι βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους κατά χιλιάδες διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελόνη όσο και στη Μαδρίτη. Κρατούσαν σημαίες ισπανικές, καταλανικές και ευρωπαϊκές και πανό που έγραφαν «Η Καταλονία είναι η Ισπανία».

    Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει «μια επανάσταση χαμόγελων» και πραγματοποιούν καθημερινές κινητοποιήσεις.

    Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τονίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα.

    Σύμφωνα με την νομαρχία, 160 εκλογικά κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, όμως 1.300 έχουν κλείσει. Η ημέρα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι γάτας με το ποντίκι.

    Όπως δήλωσε μια πηγή από την καταλανική κυβέρνηση, οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες. Έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους…

    Η ισπανική αστυνομία έχει αρχίσει να επεμβαίνει στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας, την ώρα που χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από αυτά, παρά τη βροχή, αποφασισμένοι να διεξάγουν το δημοψήφισμα.

    Στα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας απωθούν με τις ασπίδες τους εξαγριωμένους ψηφοφόρους που είναι συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

     

    Αντιδράσεις από πολιτικούς

    Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι συνέβη, αλλά και είναι ενδεχόμενο να συμβεί στην Καταλονία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

    O πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Άρτουρ Μας δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι “πρέπει να παραιτηθεί άμεσα.” Ο ίδιος, τόνισε ότι ο Ραχόι είναι υπεύθυνος για “ενός κράτους βίας,” χαρακτηρίζοντας τον Ισπανό πρωθυπουργό ως “αυταρχικό” και “καταπιεστή.”

    Ο ηγέτης των Ποντέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας με ανάρτησή του στο Twitter στιγμάτισε την άσκηση της βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία.
    “Εάν η Ισπανία διαλυθεί από κάτι, αυτό θα είναι επειδή το Λαϊκό Κόμμα κι αυτοί που το υποστηρίζουν στο Κογκρέσο, συνεχίζουν να καταστρέφουν την δημοκρατία,” έγραψε ο ίδιος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Nτάισελμπλουμ: Εκλογές μετά το 2019

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι δικαιούνται αποζημίωση από τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» – Τα ποσά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς θα σας φαινόταν αν μένατε εθελοντικά σε ένα πανέμορφο γαλλικό νησί;



    ΣΧΟΛΙΑ