• Big Story

    Καλοκαιρινό «μπουρίνι» για την κυβέρνηση: Αντίστροφη μέτρηση για τα 90 προαπαιτούμενα

    Τσίπρας


    Το φετινό καλοκαίρι για την κυβέρνηση δεν είναι το ιδανικότερο. Μπορεί να βγήκαμε στις αγορές μετά την δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο ο κλοιός είναι ασφυκτικός και τα χρονοδιαγράμματα εξαιρετικά αυστηρά για το τι πρέπει να πράξει το κυβερνητικό επιτελείο στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

    Ήδη από τα τέλη Αυγούστου ξεκινά ο νέος γύρος των επαφών με τους δανειστές, είτε με τηλεδιασκέψεις είτε με προσωπικά ραντεβού.

    Το ζητούμενο είναι ένα: να ληφθούν όλα εκείνα τα νέα σκληρά μέτρα που θα «κλείσουν» την τρίτη αξιολόγηση.

    Τα μέτρα αυτά είναι πολλά: Συνολικά 113 προαπαιτούμενα θα πρέπει να υλοποιηθούν για να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωσηςτης αξιολόγησης. Τα 90 από αυτά θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή έως το τέλος του 2017.

    Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αποτελούν πονοκέφαλο για το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα πρέπει τώρα να βρει τρόπους  που θα επιφέρουν το μικρότερο πολιτικό κόστος.

    Ενδεικτικά ένα μεγάλο «αγκάθι» αποτελούν τα κοινωνικά επιδόματα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει σαφείς οδηγίες για την περικοπή τους στο πλαίσιο της γενικευμένης εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

    Ένα «στοίχημα» αποτελεί και η απόκλιση στις προβλέψεις Ελλάδας και ΔΝΤ για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό διότι το Ταμείο δεν έχει αλλάξει την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ, την ώρα που ο προϋπολογισμός και το πρόγραμμα προβλέπουν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

    Έτσι αν και προς το παρόν δεν διαφαίνεται να υπάρξουν αιτήματα για νέες μεταρρυθμίσεις, τίποτα δεν αποκλείεται για το 2018.Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, τότε το Ταμείο ενδεχομένως να ζητήσει περαιτέρω μέτρα, με μειώσεις στο αφορολόγητο για το 2019 μαζί με το «μαχαίρι» στις συντάξεις.

    Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβρη η Τρίτη αξιολόγηση και τον Αύγουστο τους 2018 να τελειώσει το πρόγραμμα.

    Αυτό βέβαια προϋποθέτει το πρόγραμμα να τηρηθεί κατά γράμμα, τα «νούμερα» να φτάσουν τους στόχους και να μην υπάρξει πολιτική αναταραχή. Ωστόσο το φθινόπωρο που έρχεται με το νέο μπαράζ φόρων προμηνύει μια δύσκολη περίοδο για το κυβερνητικό επιτελείο και παραμένει άγνωστο το εάν και πώς θα καταφέρει να υλοποιήσει όχι 1, ούτε 2, αλλά συνολικά 90 μέτρα, εκ των οποίων τα περισσότερα θα επιφέρουν και νέες περικοπές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τζανακόπουλος: Προτεραιότητα η έξοδος από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, χωρίς νέες επιβαρύνσεις



    ΣΧΟΛΙΑ