• Big Story

    Είναι πλέον ορατό. Συμφωνία ή εκλογές

    ΕΛΣΤΑΤ


    Όσο κι αν στην κυβέρνηση “ξορκίζουν” σε κάθε ευκαιρία το ενδεχόμενο των εκλογών, φαίνεται πως αυτός ο… εξορκισμός έχει να κάνει περισσότερο με τις επιθυμίες των βουλευτών και των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, παρά με την αντικειμενική πραγματικότητα, η οποία είναι αμείλικτη: η πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή.

    Φυσικά, το ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή είναι δεδομένο. Μπορεί δημοσίως όλοι να απορρίπτουν τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται πάνω από 10 μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, όμως κατά βάθος όλοι γνωρίζουν πως αν γίνονταν σήμερα εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταποντιζόταν και οι μισοί σημερινοί βουλευτές του θα πήγαιναν στα… σπίτια τους. Αυτό από μόνο του είναι επαρκές κίνητρο για να ψηφίσουν οι βουλευτές οποιοδήποτε μέτρο που θα φέρει η κυβέρνηση και άρα να αποφευχθούν οι εκλογές. Σωστά; Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα;

    Η αλήθεια είναι ότι η παραπάνω ερμηνεία είναι αρκετά μονοδιάστατη, καθώς δε λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις που είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν στο εσωτερικό του κόμματος όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Τότε σε πολλούς βουλευτές είναι πιθανό να… ξυπνήσουν τα αριστερά αντανακλαστικά τους, και να αποφασίσουν ότι από το να στιγματιστούν ως οι άνθρωποι που έβαλαν με την ψήφο τους την υπογραφή του στην καταδίκη των πολιτών σε έναν νέο γύρο λιτότητας και κοινωνικής καταστροφής, προτιμούν να οδηγήσουν την ηγεσία του κόμματος στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και στην “ηρωική έξοδό” της από την εξουσία.

    Το θέμα, λοιπόν, είναι τι θα βαρύνει περισσότερο στη “ζυγαριά”: η καρέκλα ή η συνείδηση; Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες και δεν θα υπάρχει η αγωνία για το τι θα ψηφίσει ο καθένας στη Βουλή: αν στον ΣΥΡΙΖΑ δουν ότι οι “αντιρρησίες” είναι πολλοί και υπάρχει κίνδυνος να καταψηφιστούν τα μέτρα, τότε αυτά δεν θα φτάσουν καν στη Βουλή, αλλά θα προκηρυχθούν εκλογές. Αν πάλι δουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έστω και απρόθυμα παραμένει ενωμένη στο “ναι σε όλα”, τότε τα πράγματα θα προχωρήσουν ως έχουν.

    Είναι λοιπόν φανερό ότι οι εκλογές δεν είναι κάτι το οποίο αποκλείεται, αλλά κάτι το οποίο αποτελεί ένα “plan B” για την κυβέρνηση, σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά.

    Όλα τα παραπάνω ισχύουν, βέβαια, για το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης – γιατί αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία, τότε οι εκλογές είναι μονόδρομος: το σενάριο της αέναης καθυστέρησης του κλεισίματος ήταν ήδη από την αρχή προβληματικό, με δεδομένο ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα χρηματοδότησης τον Ιούλιο, όμως πλέον αποδεικνύεται ότι είναι καταστροφικό και μη βιώσιμο, καθώς οι συνέπειες της αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία είναι εμφανείς: η ανάκαμψη πηγαίνει πίσω, οι επενδυτές παραμένουν σε απόσταση, οι καταθέσεις που είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στις τράπεζες το 2016 αποσύρονται και πάλι στα… σεντούκια, και οι ανησυχίες για ένα σενάριο επανάληψης του καλοκαιριού του 2015 ολοένα και εντείνονται.

    Εκτός, βέβαια, και αν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έμαθαν το μάθημά τους το 2015, και πάνε σε μία άλλη, “δοκιμασμένη” επιλογή: δημοψήφισμα. Η άποψη αυτή υπάρχει βέβαια στα μυαλά ορισμένων, ωστόσο δεν είναι η κυρίαρχη και δε φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες – αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: The Wise Man: Red Alert από τον Γιάννη Στουρνάρα της ΤτΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άδωνις: «Η ελληνική οικονομία θα ανέβει με τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άδοξο τέλος για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες – Στην Αθήνα επιστρέφει η ελληνική αποστολή



    ΣΧΟΛΙΑ