• Big Story

    Γιούνκερ: «Αλέξη κάν’ το όπως το έκανα εγώ»

    Γιούνκερ Τσίπρας


    Με το σύνηθες αφοπλιστικό στυλ του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σαν σύγχρονος Δαναός, έφερε στην Ελλάδα με την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη το δώρο της εξόδου από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας, για να λάβει τις ευχαριστίες από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο όμως φρόντισε να ρίξει αμέσως από τα σύννεφα. «Αλέξη μην σταματάς τις μεταρρυθμίσεις. Ήμουν τόσα χρόνια πρωθυπουργός. Προσπάθησε να κάνεις το ίδιο», είπε από τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στη βραδινή τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Ο Γιούνκερ στην επίσκεψή του στη βραδινή και πολύ ζεστή Θεσσαλονίκη μάλλον δεν φανταζόταν ότι θα είχε τόσο βαρύ πρόγραμμα. Εκτός από τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα μεθεόρτια της εξόδου από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, που ξεκίνησε και υποσχέθηκε ότι θα ολοκληρωθεί, κλήθηκε να αντιμετωπίσει και τα σερβικά προβλήματα. Γι’ αυτό είχε συνάντηση, που κανονίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες με παρέμβαση Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος λίγη ώρα νωρίτερα κατακεραύνωνε όσους στην Ευρώπη δεν του απαντούν πότε θα μπει η χώρα του στην Ένωση. «Θέλουμε να ξέρουμε αν και πότε», είπε σε έντονο ύφος σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις γίνονται και οι προϋποθέσεις έχουν τηρηθεί. Και σ’ αυτό ο πρόεδρος Γιούνκερ κλήθηκε να αναλάβει πυροσβεστικό ρόλο.

    Πίσω στην κύρια αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πολύ χαρούμενος στη σκηνή της μεγάλης αίθουσας όταν άκουγε να μιλούν γι’ αυτόν πριν την αναγόρευσή του, όταν φόρεσε την τήβεννο του πανεπιστημιακού. «Συνήθως όταν λένε ότι είμαστε χαρούμενοι που σας συναντούμε είναι ψέματα. Τώρα λέω αλήθεια, είμαι πολύ χαρούμενος», είπε ο κ. Γιούνκερ. Μάλιστα έδειξε πως συγκινήθηκε απ’ όσα είπαν γι’ αυτόν, όμως δεν κάμφθηκε και πάλι είπε το αστείο του. «Δεν ήξερα ότι είχα τόσο πλούσια ζωή και βιογραφία. Ήταν σαν νεκρολογία. Δεν είπατε τίποτε για τα λάθη μου», ανέφερε.

    Ο Ζαν Κλον Γιούνκερ στη σύντομη ομιλία του έδειξε ότι θα συνεχίσει να μάχεται για την Ελλάδα. «Διαβάζω στον γερμανικό Τύπο ότι είστε μικρή χώρα. Όχι, η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος. Κι εγώ είμαι ερωτευμένος με αυτό το έθνος. Σέβομαι την αξιοπρέπεια του ελληνικού Λαού, επειδή πολλοί στην Ευρώπη δεν το σέβονται», είπε.

    Κλείνοντας, μίλησε για «επάνοδο της ευημερίας στη χώρα», όμως πάλι επανέφερε το ακροατήριο στην πραγματικότητα, αναφερόμενος ειδικά στην προσπάθεια για έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας. «Αποτίω φόρο τιμής σε αυτούς τους Έλληνες που κανένας δεν γνωρίζει. Στους φτωχούς Έλληνες αυτούς που πλήρωσαν το αντίτιμο της κρίσης. Με πλήρη σεβασμό αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό Λαό», είπε, αυτή τη φορά πολύ σοβαρά.

    Κατέληξε λέγοντας πως το σχέδιο Γιούνκερ δουλεύει στην Ελλάδα. «Το είπαν έτσι επειδή ήθελαν έναν πατέρα για την αποτυχία του, αλλά διαψεύστηκαν», πέταξε το καρφί του, πάλι χαμογελώντας. Ο Γιούνκερ χαρούμενος άκουσε τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ελληνικό εθνικό ύμνο και αγκαλιάστηκε τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του Ευρωπαίου επίτροπου Δημήτρη Αβραμόπουλου για ν’ απολαύσει στη συνέχεια τη θέα του Θερμαϊκού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: O Τσίπρας «ευχαριστεί» τους δανειστές για την έξοδο από το υπερβολικό έλλειμμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση από τον ΟΟΣΑ: Μόλις το 13% των πολιτών την εμπιστεύεται

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ στη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ



    ΣΧΟΛΙΑ