• Big Story

    Για σχέδιο εμπρησμών μιλάει η κυβέρνηση – Δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας, ζητά ο Μητσοτάκης


    Για σχέδιο εμπρησμών τα τελευταία 24ωρα σε όλη τη χώρα κάνει λόγο η κυβέρνηση διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις Αρχές και ενημερώνεται για την πορεία των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά «αποφασιστική και συντονισμένη δράση» για την λύση του προβλήματος και όχι «θεωρίες συνωμοσίας».

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν συνεργάτες του, ο κ. Τσίπρας ζήτησε πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος. «Αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες» συμπλήρωσε σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter.

    «Σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα, εν όψει του τριημέρου» βλέπουν παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, πίσω από το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται από χθες Κυριακή, και που σύμφωνα με την Πυροσβεστική ήταν περισσότερες από 90. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες  ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4). Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων. Η παραπάνω εκδοχή ενισχύεται από την κατάσταση στην Ζάκυνθο τα τελευταία δύο 24ωρα, ενώ την ίδια στιγμή έχουν ξεσπάσει τέσσερις πυρκαγιές στην Αττική, με μία ιδιαίτερα μεγάλη στον Κάλαμο, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ειδικά στον Κάλαμο καίγεται πευκοδάσος, ενώ έχουν ήδη εκκενωθεί δύο κατασκηνώσεις.

    Για το λόγο αυτό, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με συγκεκριμένες εντολές, είναι στους δρόμους, ενώ για την περιφρούρηση δασών είναι σε πλήρη επιφυλακή και η Αστυνομία, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, εθελοντικές ομάδες και άλλους φορείς.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  αργά το βράδυ της Κυριακής ανήρτησε ένα tweet με… νόημα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον Κάλαμο: «Αποφασιστική και συντονισμένη δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας. Να σωθούν οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού. #Κάλαμος» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.


    ΝΔ: Αποσταθεροποιητικός παράγοντας ο Τόσκας

    Σε ανακοίνωση, δε, που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου της ΝΔ, αναφέρεται:

    «Ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν γεμίσει με στάχτες και αποκαΐδια. Η ανικανότητα της Κυβέρνησης και προσωπικά του κατ’ ευφημισμόν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα έχει τραγικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας.

    Αν ο κ. Τόσκας διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα περί σχεδίου αποσταθεροποίησης ενόψει τριημέρου οφείλει να ενεργήσει άμεσα και να ενημερώσει υπεύθυνα τον Ελληνικό λαό και τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται.

    Οτιδήποτε άλλο δεν είναι παρά μια νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με στόχο την απόκρυψη των πραγματικών υπαιτίων.

    Ας αφήσουν επιτέλους τις φθηνές δικαιολογίες και τα σενάρια συνωμοσίας και ας πράξουν τα αυτονόητα.

    Δηλαδή ας συντονίσουν έστω και τώρα τους φορείς που εμπλέκονται στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών».

    Τόσκας: ΝΔ και Μητσοτάκης συνεχίζουν τη φθηνή αντιπολίτευση την ώρα που δίνεται μάχη με τις φλόγες

    Απάντηση στις αιχμές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον Κάλαμο έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, αναφέρονται τα «πραγματικά στοιχεία για τις πυρκαγιές», ενώ προτρέπει την αξιωματική αντιπολίτευση να «να μην παίζει με τη φωτιά κάνοντας φτηνή «πολιτική», την ώρα που πυροσβέστες και συνάνθρωποί μας δίνουν μάχη να σώσουν το φυσικό και οικισμένο περιβάλλον, τις περιουσίες τους και, το πιο σημαντικό, να μη θρηνήσουμε θύματα».

    Αναλυτικά αναφέρει η ανακοίνωση:

    «Η ΝΔ, και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, συνεχίζουν τη φτηνή αντιπολίτευση τη στιγμή ακριβώς που οι άνδρες της Πυροσβεστικής, κάτοικοι και εθελοντές δίνουν μάχη με τις φλόγες – είναι τέτοια η αδημονία τους που δεν περιμένουν καν να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές. Δεν θα τους ακολουθήσουμε. Τους θυμίζουμε μόνο τα πραγματικά στοιχεία:

    – Οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές όπου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (δείκτης 4).
    – Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε Ζάκυνθο (15 μόνο σε μία ημέρα!), σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και στην Καισαριανή, το Άλσος Βεΐκου, το Κορωπί και στον Κάλαμο –δίπλα ή μέσα στη πρωτεύουσα, δηλαδή.

    Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα την κατάσταση, καθώς αυτά τα στοιχεία δεν δείχνουν να απασχολούν τη Νέα Δημοκρατία.

    Καλό θα είναι και η αντιπολίτευση να μην παίζει με τη φωτιά κάνοντας φτηνή «πολιτική», την ώρα που πυροσβέστες και συνάνθρωποί μας δίνουν μάχη να σώσουν το φυσικό και οικισμένο περιβάλλον, τις περιουσίες τους και, το πιο σημαντικό, να μη θρηνήσουμε θύματα. Ας σοβαρευτεί, τουλάχιστον, στις δύσκολες αυτές ώρες».

    Ποτάμι: Η κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και με έναν ανύπαρκτο υπουργό, άφησε τα πράγματα στην τύχη

    «Από τις  22 Μαΐου ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, είχε απευθύνει ερώτηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την κατάσταση των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Ζητούσε, επίσης, να μάθει ποιο ήταν το σχέδιο του υπουργείου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Καμία σαφής απάντηση δεν δόθηκε τότε. Δυστυχώς η απάντηση δίνεται τώρα με τραγικό τρόπο. Σήμερα στην Αττική, χθες στα Κύθηρα, στη Ζάκυνθο. Με χιλιάδες στρέμματα δάσους καμμένα και περιουσίες πολιτών κατεστραμμένες. Η κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, με “υπουργό” τον ανύπαρκτο κ.Τόσκα, άφησε τα πράγματα στην τύχη. Τώρα αναζητά εύκολες δικαιολογίες για την ανικανότητά της».

    Ένωση Κεντρώων: Δεν είναι ώρα πολιτικής αντιπαράθεσης

    «Δεν είναι η ώρα της πολιτικής αντιπαράθεσης, για το ποιος έχει την ευθύνη που καταστρέφονται περιουσίες και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, από τις πρόσφατες πυρκαγιές» τόνισε από την πλευρά της σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων για τις φωτιές που είναι σε εξέλιξη.

    «Είναι όμως η ώρα της πολιτικής ευθύνης και σοβαρότητας. Η Ένωση Κεντρώων καλεί την κυβέρνηση να φέρει στο δημόσιο διάλογο το σοβαρό θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών κατά την θερινή περίοδο. Χρειάζεται να καταστρωθεί ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου, ώστε να προστατευτούν, οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες των πολιτών. Και αυτή την θέση η Ένωση Κεντρώων θα επιμείνει μέχρι να βρεθεί λύση» συμπλήρωσε στην ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ζάκυνθος: Την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» ζήτησε ο δήμος – Τρία νέα πύρινα μέτωπα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Kόλαση φωτιάς στον Κάλαμο Αττικής – Κάηκαν σπίτια – Τραυματίστηκε ο διοικητής της Πυροσβεστικής (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Μάχη με τις φλόγες και στην Κεφαλλονιά



    ΣΧΟΛΙΑ