• Big Story

    Η Φώφη Γεννηματά δείχνει τα δόντια της στον Τσίπρα

    Γεννηματά

    Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Φωτογραφία: Eurokinissi)


    Σοσιαλιστές, αριστεροί και πράσινοι έξω πάνε καλά. Μέσα στην χώρα όμως οι σχέσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την σοσιαλδημοκρατία βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο. Η πρόσφατη κόντρα Τσίπρα-Γεννηματά μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες για την οικονομία καταδεικνύει πως προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχουν σημεία σύγκλισης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει περάσει την θηλιά στον λαιμό των Ελλήνων και εκείνος της απάντησε ότι θα την πάρει μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου να επισκεφθούν το Καστελόριζο, θέλοντας να τής θυμίσει πως η χώρα μπήκε στον κύκλο των μνημονίων επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

    Χθες το σκηνικό στις Βρυξέλλες ήταν διαφορετικό. Ευρωβουλευτές που προέρχονται από τρεις πολιτικές ομάδες, της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων βρέθηκαν στην ίδια εκδήλωση που διοργάνωσε η Προοδευτική Συμμαχία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου προσπαθώντας να δώσουν μία προοδευτική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις της Ευρώπης.

    Με ομιλητές τους Αλέξη Τσίπρα, Σκα Κέλλερ (συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων), Πολ Μανιέτ (Σοσιαλιστής Πρόεδρος της Βαλλονίας) και Μπενουά Αμόν (υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Γαλλία. Παρέμβαση έκαναν επίσης οι Τζιάννι Πιτέλα (πρόεδρος ευρωομάδας σοσιαλιστών) και Γκάμπι Τσίμερ (πρόεδρος ευρωομάδας Αριστεράς). Την ώρα που στην Ευρώπη οι πολιτικές ομάδες πλην αυτής του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος αναζητούν κοινές λύσεις για μία άλλη Ευρώπη, «πιο δίκαιη και δημοκρατική, με ανάπτυξη και δικαιώματα για όλους» στην Ελλάδα το ρήγμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει.

    Η Φώφη Γεννηματά δείχνει τα δόντια της στον Τσίπρα εν όψει και του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Κι εκείνος αντιλαμβάνεται πως ο δρόμος για μία μελλοντική συνεργασία των δύο πολιτικών χώρων είναι ακόμη μακρύς.

    Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι η γραμμή που ακολουθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την εγκλωβίζει σ’ ένα αδιέξοδο καθώς όταν γίνουν οι επόμενες εκλογές, το κόμμα της κ. Γεννηματά θα κληθεί να αποφασίσει με ποιους θα πάει. «Θα ταυτιστεί με την νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία και θα επαναλάβει την συνεργασία του 2012;», αναρωτιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου που αποδίδουν την σκλήρυνση της στάσης της Χαριλάου Τρικούπη στην ανάγκη της να συσπειρώσει τον κόσμο της και να απορρίψει εκ των προτέρων μία συνεργασία για να μην χάσει το εκλογικό κοινό που εξακολουθεί να ψηφίσει κόμματα της κεντροαριστεράς.

    Από την άλλη ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε να υπάρχει μία υποτυπώδης συνεννόηση με το κόμμα της κυρίας Γεννηματά γνωρίζοντας ότι ακόμη κι αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το κόμμα που θα κόψει το νήμα στις επόμενες εκλογές, θα είναι αδύνατο να σχηματίσει κυβέρνηση εάν δεν συγκροτήσει συμμαχίες.

    Άλλωστε και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται φωνές στην κατεύθυνση ενός ανοίγματος προς την εγχώρια σοσιαλδημοκρατία. Η πιο πρόσφατη και ηχηρή, εκείνη του Νίκου Φίλη που ζήτησε να αναζητηθούν οι τρόποι σταδιακής συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ.

    Προς το παρόν πάντως τραβούν ξεχωριστούς δρόμους.

    Στον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, κάποιοι διερωτώνται πόσο ακόμη μπορεί να κρατήσει η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσίπρας προς υπουργούς: «Bγάλτε επιτέλους τις επενδύσεις από τα συρτάρια»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οργή στη Βουλή κατά Κοντονή: «Σταματήστε να καλύπτετε τον Πάνο Καμμένο»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bloomberg: Κακή η συμφωνία του Eurogroup – Χαμένος ο ελληνικός λαός…



    ΣΧΟΛΙΑ