• Big Story

    Το «φάντασμα» του Καστελόριζου στις συναντήσεις του Μαξίμου

    Eurogroup Τσίπρας


    Η εικόνα θα μπορούσε να είναι μία προβολή από το μέλλον: Ο Αλέξης Τσίπρας στο Καστελόριζο έχοντας ως φόντο το γραφικό λιμάνι του νησιού να αναγγέλλει το τέλος των μνημονίων. Θα είναι Αύγουστος του 2018, οκτώ χρόνια και κάτι μήνες μετά τις ανακοινώσεις του Γιώργου Παπανδρέου ακριβώς από το ίδιο σημείο για είσοδο στα μνημόνια και προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ.

    Too good to be true? Η ιστορία θα δείξει.

    Προς το παρόν πάντως η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Eurogroup άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό. Συναίνεση δεν υπήρξε για την οικονομία, παρά μόνο για τα εθνικά θέματα με αιχμή το Κυπριακό. Μέχρι και ο Γιώργος Παπανδρέου που σήμερα είναι εκτός Βουλής παρενέβη προκαλώντας τον πρωθυπουργό να πάνε στο Καστελόριζο για να αναμετρηθούν.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε εξ αρχής πως τα αποτελέσματα του Eurogroup θα συζητήσει αποκλειστικά στην Βουλή και έδειξε πως αποδέχτηκε το πρωθυπουργικό κάλεσμα για λόγους πολιτικού πολιτισμού ή ενημέρωσης για άλλα μείζονα ζητήματα της χώρας. Επί της ουσίας ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να εκπέμψει το μήνυμα πως δεν θα εμφανίζεται κομπάρσος των πρωθυπουργικών πρωτοβουλιών αλλά και ο ίδιος θα καθορίζει την πολιτική ατζέντα. Στη Βουλή «για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια για τις ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, το τέταρτο μνημόνιο και τα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας».

    Βεβαίως, για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Δημοκρατία, ούτε κουβέντα! Τις φιτιλιές έβαλε το πρωί ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κάνοντας την μεγάλη πολιτική «αποκάλυψη». Ότι δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας μία ημέρα πριν απαντώντας στο αίτημα του ιδίου για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης θα μπορούσε να πει και «ναι» εάν εμφανιζόταν θετική η Νέα Δημοκρατία. «Όνειρα θερινής νυκτός» ή «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» ήταν τα λακωνικά σχόλια του Μεγάρου Μαξίμου μετά τις «βόμβες» Λεβέντη που απαντήθηκαν και δια στόματος Νίκου Παππά: «Εάν θέλαμε συνεργασία με την ΝΔ θα το μαθαίνατε από εμάς».

    Με την Νέα Δημοκρατία, όχι λοιπόν. Με τούς άλλους; Ακόμη κι αν ισχύει αυτό που λέει το Μαξίμου ότι το ενδιαφέρει να έχει μία συνεννόηση με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου -πλην της νεοφιλελεύθερης ΝΔ- μετά το σημερινό επιθετικό στυλ της Φώφης Γεννηματά μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες , μάλλον κάτι τέτοιο θα πρέπει να ξεχαστεί.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε περισσότερο να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός της ότι δεν θα κάνει κάποια μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση θα έρθει μάλλον από το Μαξίμου στον κατάλληλο χρόνο. Ίσως και στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

    Τα όσα είπε λοιπόν η κ. Γεννηματά ερέθισαν τον Αλέξη Τσίπρα κάνοντάς τον να προσκαλέσει την ίδια και τον Γιώργο Παπανδρέου στο Καστελόριζο, κυρίως για να τούς θυμίσει ποιος άνοιξε την πόρτα για τα μνημόνια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δεσμεύτηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία του Φ. Μπόμπολα για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή 30 εκατ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόθεση Γιαννουσάκη-Λιμενικού: Γιατί οι πολιτικοί είναι μια μια ακόμα φόρα εκτεθειμένοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ESM: Ο δρόμος εξόδου από τα Μνημόνια για Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ισπανία



    ΣΧΟΛΙΑ