• Big Story

    Έρχεται ανασχηματισμός: Γιατί σφάζονται Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου, Παππάς


    Άνοιξε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ θέμα ανασχηματισμού; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το διέψευσε μάλλον χλιαρά, όμως αυτό ελάχιστη σημασία έχει. Η σχετική συζήτηση έχει αρχίσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη να στοιχηματίζουν για τα νέα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν την κυβέρνηση όταν ο ανασχηματισμός γίνει πραγματικότητα, αλλά κυρίως για τις αλλαγές στις υπουργικές καρέκλες.

    Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα κεντρικό παραγωγικό υπουργείο και αυτό δεν είναι το υπουργείο Οικονομικών. Το Οικονομικών αποτελεί πλέον ένα υπουργείο με μικρό ενδιαφέρον που αναμένεται να γίνει ακόμη μικρότερο όταν η χώρα βγει τελικώς στις αγορές.

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Το υπουργείο για το οποίο σφάζονται παλικάρια είναι το Οικονομίας. Είναι το χαρτοφυλάκιο που συγκινεί αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και για το οποίο αναμένεται να δοθούν σκληρές μάχες. Κι αυτό διότι είναι το υπουργείο ούτε έχει ως επίκεντρο την ανάπτυξη, δηλαδή τον επόμενο στόχο της κυβέρνησης Τσίπρα και τις επενδύσεις.

    Όλες οι κρυφές συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και σε επίσημο επίπεδο αναφέρουν ότι μεγάλο ενδιαφέρον για το υπουργείο Οικονομίας δείχνει ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Τσακαλώτος θα επιθυμούσε φεύγοντας από τον 5ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών να μετακομίσει έναν όροφο πιο πάνω, στο Οικονομίας θεωρώντας το ως φυσική συνέχεια του έργου που έχει ήδη επιτελέσει στην κυβέρνηση.

    Όμως, ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο σημερινός υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

    Δημήτρης Παπαδημητρίου Υπουργείο Οικονομίας
    Δημήτρης Παπαδημητρίου Υπουργός Οικονομίας

    Εκτός κι εάν τού γινόταν μία δελεαστική πρόταση από το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή να γίνει τράμπα μεταξύ του Οικονομικών και Οικονομίας και ο Παπαδημητρίου να γίνει τσάρος της οικονομίας, ο δε Τσακαλώτος ο άνθρωπος της κυβέρνησης που θα τρέξει το πρόγραμμα των επενδύσεων. Οι ισορροπίες είναι πολύ ευαίσθητες και ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι θα πρέπει να συναινέσουν και οι δύο για να γίνει μία τέτοια αλλαγή. Άλλωστε ο Παπαδημητρίου δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο για το Μαξίμου. Επελέγη για το υπουργείο Οικονομίας για να τρέξει τις επενδύσεις λόγω των υψηλών γνωριμιών του στις ΗΠΑ και της επιρροής του σε ξένα funds.

    Για να φύγει από εκεί θα πρέπει να συντρέχει ειδικός λόγος. Ομοίως και ο Τσακαλώτος είναι για μεγάλο κομμάτι στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ο κυριότερος εκφραστής της ευαίσθητης κυβερνώσας αριστεράς που ακόμη συγκινείται για θέματα διακρίσεων, δικαιωμάτων και κοινωνικών ανισοτήτων.

    Ο Τσακαλώτος ενδεχομένως όμως να γνωρίζει πως απέναντί του θα έχει έναν πολύ σκληρό αντίπαλο, εάν αποφασίσει να μετοικήσει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Νίκο Παππά. Ο Παππάς κατάφερε να στείλει δορυφόρο στο διάστημα δεν θα καταφέρει να εγκατασταθεί στην Μητροπόλεως;

    Παππάς
    Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής

    Αυτό διερωτώνται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν πως ο Παππάς δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να ασχοληθεί ουσιαστικά με τις επενδύσεις. Τομέα με τον οποίο είχε ρίξει βάρος στο παρελθόν μέσα από τις αρμοδιότητες που είχε ως υπουργός Επικρατείας. Κάποιοι πάλι λένε ότι ο υπουργός οικονομικών θέλει να υποβαθμίσει το έργο Παππά στην Ψηφιακή Πολιτική επειδή ακριβώς τον θεωρεί τον πλέον ισχυρό αντίπαλό του.

    Γι αυτό και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο Νίκος Παππάς τον κατηγόρησε ότι επιχειρεί να καταστήσει την υπό συγκρότηση διαστημική υπηρεσία ως μία νέα ΔΕΚΟ κάνοντας τους επιστήμονες που θα απασχολούνται εκεί να προσλαμβάνονται με μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απότομη προσγείωση από τη S&P: Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας αναβάλλεται για το μέλλον!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα 21 προαπαιτούμενα που δεσμεύτηκε ο Τσίπρας στο ΔΝΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη: Αυτό είναι το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ