• Big Story

    Το ΔΝΤ «ακονίζει τα νύχια του» ενόψει της τρίτης αξιολόγησης – Τι φοβούνται στην κυβέρνηση

    Eurogroup

    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος ΕΚΤ


    Αγωνία για την στάση του ΔΝΤ στην διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης διακατέχει ήδη την κυβέρνηση που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι επιθυμεί την αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα.

    Το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται σχεδόν βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα ασκήσει πιέσεις για περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα και για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθεί πολύ στενά την συζήτηση που γίνεται ήδη στην Γερμανία για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

    Βεβαίως στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το Ταμείο δύσκολα θα αποφασίσει την έξοδό του από την Ευρώπη από την στιγμή που μέσω της ελληνικής οικονομικής κρίσης κατάφερε να πατήσει το πόδι του σ’ αυτήν και να επηρεάζει τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι όσο το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα τόσο θα ανακαλύπτει λόγους για να αξιώνει νέα μέτρα από την ελληνική πλευρά. Και πιστεύουν ότι ήδη από την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης θα αρχίσει μέσω των εκπροσώπων του να αμφισβητεί την δυνατότητα της χώρας για επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% για το 2018.

    Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το ΔΝΤ και οι επιτελείς του θα «πατήσουν» πάνω στο θέμα της υστέρησης εσόδων, αν και πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι «η εικόνα για τα έσοδα δεν είναι αρνητική, απλώς από άλλες πηγές εμφανίζονται σε υστέρηση και από άλλες δείχνουν ότι πηγαίνουν καλύτερα από τις εκτιμήσεις.

    Πηγές που κινούνται κοντά στο Μαξίμου αναφέρουν ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετες με την προοπτική νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενώ επικαλούνται στοιχεία από τον τραπεζικό τομέα σύμφωνα με τα οποία οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με την περίοδο που έγινε η αμέσως προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση. Ακόμη και ο  SSM δεν αναφέρει στην έκθεσή του ότι χρειάζεται review  των ελληνικών τραπεζών επισημαίνουν προσθέτοντας ότι ίδια άποψη διατυπώνει και η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Το επόμενο διάστημα θα έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, ενώ ήδη από τον Ιούλιο το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να εφαρμόζει τα πρώτα προαπαιτούμενα από το σύνολο των 113 που προβλέπει η τρίτη αξιολόγηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παραδοχή Αχτσιόγλου: Επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε όντως ο βασικός μισθός, αλλά και για αυτό φταίει η ΝΔ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα ψέματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτές οι εξαγγελίες Μακρόν μόλις προκάλεσαν πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα

     



    ΣΧΟΛΙΑ