• Big Story

    Η ΔΕΘ τελείωσε, η τρίτη αξιολόγηση έρχεται: Σε «κλοιό» ΔΝΤ και πάλι η κυβέρνηση


    Η πρωθυπουργική ΔΕΘ ολοκληρώθηκε, η πνοή που άφησε ο Μακρόν πέρασε και τώρα η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα της τρίτης αξιολόγησης.

    Στο Μαξίμου έχουν πολλούς λόγους να είναι ικανοποιημένοι από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ καθώς ο πρωθυπουργός δεν είχε «άτυχες στιγμές» και εμφανίστηκε προσεκτικός στις διατυπώσεις του ακόμη και όταν ρωτήθηκε για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, την υπόθεση Γεωργίου, τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, αλλά και την κατάσταση στην μακρινή Βενεζουέλα.

    Τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο για να καθοριστούν οι στόχοι της τρίτης αξιολόγησης αλλά και τα χρονοδιαγράμματα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση να κλείσει ως το τέλος του χρόνου-κάτι που συζητήθηκε και στις επαφές με τον Μακρόν- όμως πάντα υπάρχει ο παράγοντας ΔΝΤ που κανείς δεν ξέρει τι είδους αξιώσεις θα προβάλει έναντι της ελληνικής πλευράς. Πάντως ο πρωθυπουργός είπε χθες ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα «δεν μάς πειράζει να φύγει, δεν μάς πειράζει να μείνει, αρκεί όμως να μην είναι με το ένα πόδι στο ελληνικό πρόγραμμα».

    Οι υπουργοί μάλλον αποχώρησαν ήσυχοι από την Θεσσαλονίκη καθώς με βάση τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν επίκειται και όπως όλα δείχνουν το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί με ακριβώς την ίδια σύνθεση. Άλλωστε επειδή «ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας» ο Τσίπρας πιθανότατα έχει αποφασίσει μέσα του να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση με το ίδιο σχήμα χωρίς να προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Ασχέτως τού ότι όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε υπάρχουν κάποια προβλήματα συντονισμού.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά και σε ερωτήματα για τον χρόνο των εκλογών και μάλιστα υπαινίχθηκε ότι ο χρόνος τους δεν θα επηρεαστεί ούτε από πιθανές νέες πιέσεις του ΔΝΤ για λήψη νέων μέτρων. «Δεν θέλουμε να αποδράσουμε» είπε παραπέμποντας στην λήξη της τετραετίας, δηλαδή στον Σεπτέμβριο του 2019. «Τον κάβο τον περάσαμε και οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνια και όχι στην τρικυμία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Πάντως επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε πως στόχος της κυβέρνησής του θα είναι να δοθεί και φέτος μέρισμα προς τους οικονομικά πιο αδύναμους αν και «θα είμαστε προσεκτικοί» με την διαβεβαίωση πως οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν αφού προηγηθεί συνεννόηση με τους θεσμούς. Θεωρητικώς αφού πέρυσι η κυβέρνηση έδωσε έκτακτη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους –προκαλώντας αντιδράσεις στους δανειστές- φέτος θα επιλέξει κάποια άλλη κοινωνική ομάδα, ενδεχομένως τους νέους για τους οποίους επέμεινε τόσο στην ομιλία του στην ΔΕΘ όσο και στην συνέντευξη Τύπου. Από την μείωση της ανεργίας των νέων, μέχρι την στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας έως και την λήψη μέτρων για το brain drain δηλαδή την διαρροή Ελλήνων νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

    Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα φοροελαφρύνσεων ή μείωσης των φορολογικών συντελεστών, κάτι τέτοιο φαίνεται πως θα περιμένει τουλάχιστον ως το 2019, όταν η κυβέρνηση θα διαπιστώσει εάν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ για τον οποίο δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι άδικος φόρος , «όμως υπάρχουν και πιο άδικοι» κάνοντας αναφορά στην μεγάλη ακίνητη περιουσία.

    Σε ό,τι αφορά την κεντροαριστερά επεδίωξε νέα ανοίγματα λέγοντας ότι εμείς είμαστε σε θέση να συζητήσουμε για στρατηγικές και πολιτικές συγκλίσεις την επόμενη μέρα . Διευκρινίζοντας ότι εάν δεν συμβεί αυτό με την ηγεσία του μεσαίου χώρου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το επιδιώξει μέσα από διάλογο με την κοινωνία και τους πολίτες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Θράσος Τσίπρα, χωρίς απαντήσεις στους πολίτες»



    ΣΧΟΛΙΑ