• Big Story

    Άστραψε και βρόντηξε ο Πούτιν για τον βομβαρδισμό στη Συρία: Ήταν επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους

    Πούτιν


    Η ενέργεια της Ουάσινγκτον είναι πλέον «αγκάθι» για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας,αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε στρατιωτική βάση του Άσαντ.

    «Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρίας επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

    Ωστόσο, πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο αναφέρουν πως για την επίθεση είχε ενημερωθεί η Ρωσία μέσω της ειδικής «κόκκινης γραμμής» που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.

    Οι διεθνείς αντιδράσεις για το συμβάν

    Τουρκία: Θετική εξέλιξη η αμερικανική επίθεση
    Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανέφερε ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης αποτελούν θετική εξέλιξη. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή, δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης. «Η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε.

    Ιράν: Επικίνδυνα τα αμερικανικά πλήγματα
    Το Ιράν εμφανίστηκε αντίθετο στην ενέργεια της Αμερικής, χαρακτηρίζοντας ως «καταστροφικά και επικίνδυνα» τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της βάσης στη Συρία. «Το Ιράν (…) καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων (…) όμως παράλληλα πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο, καταστροφικό και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αναληφθούν μονομερείς δράσεις. Το Ιράν καταδικάζει έντονα τέτοιες μονομερείς ενέργειες (…) Τέτοιου είδους μέτρα θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες στη Συρία (…) και θα περιπλέξουν την κατάσταση στη χώρα και την περιοχή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Ισραήλ: Υποστηρίζουμε πλήρως τις ΗΠΑ
    Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως υποστηρίζει «πλήρως» τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύθηκαν σήμερα εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία, τα οποία  και χαρακτήρισε «ισχυρό μήνυμα» που πρέπει να ακούσουν το Ιράν και η Βόρεια Κορέα,όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε ενημερωθεί σχετικά πριν ξεκινήσει η αμερικανική επιχείρηση.

    Βρετανία: Πλήρης υποστήριξη στις ΗΠΑ
    Η Βρετανία εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της προς τις ΗΠΑ για το στρατιωτικό πλήγμα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί την προσήκουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

    Γαλλία: Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ
    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ερό δήλωσε ότι το Παρίσι ενημερώθηκε από την Ουάσινγκτον πριν από την πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάση στη Συρία. Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς», τόνισε.

    Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν την θέση τους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. «Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους, » είπε.

    Πολωνία: Στηρίζουμε τις ΗΠΑ
    «Είναι βέβαιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο εγγυητής της διεθνούς ειρήνης και τάξης. Και υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες πρέπει να υπάρξει αντίδραση», τόνισε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Πολωνίας. «Παρακολουθήσαμε τις καταχρήσεις του συριακού καθεστώτος τα τελευταία χρόνια- κανείς δεν αντέδρασε σε αυτές», πρόσθεσε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σήμερα στη Βουλή ο Νίκος Παππάς για να απαντήσει για το ταξίδι στη Βενεζουέλα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάριο Ντράγκι: Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ανησυχούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ: Έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις – Παραμένουν ανοιχτά σημαντικά θέματα



    ΣΧΟΛΙΑ