• Big Story

    Ποιους ενοχλεί ο Γιάννης Στουρνάρας;

    Γιάννης Στουρνάρας

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Για τον Γιάννη Στουρνάρα τα λέγαμε και χθες: η παρέμβαση-καμπανάκι του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο συνέδριο που διοργάνωσε τη Δευτέρα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ήταν ενδεικτική του πόσο επείγον είναι πλέον να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση για να μην αναστραφεί εντελώς η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που είχε αρχίσει να καταγράφεται δειλά-δειλά το 2016, πριν αρχίσει το… σίριαλ της διαπραγμάτευσης.

    Ακόμα και ο συνήθως αισιόδοξος Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε στην ομιλία του ιδιαίτερα θορυβημένος από τις συνεχείς καθυστερήσεις, προειδοποιώντας πως αυτές θέτουν εν αμφιβόλω όλους τους στόχους για το 2017: αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς. Ήταν μία παρέμβαση διαφορετική από τις συνηθισμένες του διοικητή της ΤτΕ, με την έννοια ότι ήταν πιο δραματική και πιο ευθεία σε σχέση με τη διακριτική στάση που κρατά ως επί το πλείστον όσον αφορά στα θέματα της διαπραγμάτευσης.

    Βέβαια, αυτό είναι κάτι που δε φαίνονται να εκτιμούν ιδιαίτερα στο Μαξίμου. Η χθεσινή αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στα σχόλια του Γιάννη Στουρνάρα έφεραν ξανά στην επιφάνεια την αέναη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον διοικητή της ΤτΕ, η οποία κρατά ήδη από τότε που ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν ακόμα υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά και ο ΣΥΡΙΖΑ απειλούσε να τον στείλει στο ειδικό δικαστήριο. Μπορεί σήμερα τα κυβερνητικά στελέχη να μη θέλουν πια να στον στείλουν στο ειδικό δικαστήριο (αν και αυτό δεν είναι σίγουρο ότι ισχύει για όλους…), όμως η αντιπάθεια που τρέφουν για τον διοικητή της ΤτΕ είναι κάτι που δεν κρύβεται, και σε κάθε ευκαιρία αυτή η αντιπάθεια εκφράζεται με όχι πάντα διακριτικό τρόπο.

    Όπως καθόλου διακριτικός δεν ήταν άλλωστε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που κατηγόρησε τον Γιάννη Στουρνάρα ότι καταστροφολογεί και πολιτικολογεί, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ενόχληση του Μαξίμου για το… έγκλημα του διοικητή της ΤτΕ να μιλήσει για θέματα για τα οποία η κυβέρνηση δεν αποδέχεται καμία άλλη άποψη πέρα από τη δική της. Και αν βάλει κανείς στο “κάδρο” και τη δικογραφία που, όλως τυχαίως, έφτασε στη Βουλή χθες εναντίον του Γ. Στουρνάρα για πρόστιμα που φέρεται να είχε διαγράψει κατά το παρελθόν σε πετρελαϊκές εταιρείες, είναι φανερό ότι εδώ μιλάμε για μία στοχοποίηση.

    Η ενόχληση που “βγάζει” το Μαξίμου έχει βέβαια να κάνει σε αυτήν την περίπτωση λιγότερο με τον ίδιο τον Γιάννη Στουρνάρα ως προσωπικότητα και περισσότερο με τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από παντού για να υποχωρήσει σε αυτά που ζητούν οι θεσμοί για να κλείσει η αξιολόγηση. Και δεν εννοούμε μόνο τις πιέσεις από αξιωματούχους και οικονομικούς παράγοντες σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και τις πιέσεις που ασκούν τα ίδια τα δεδομένα: η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα που ολοένα μειώνεται, οι εκροές καταθέσεων, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, όλα αυτά αποτελούν παράγοντες που ρίχνουν ακόμα περισσότερο βάρος στις πλάτες της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας κάθε μέρα που περνά, με αποτέλεσμα η “ηρωική διαπραγμάτευση” να οδεύει προς μία “ταπεινωτική συνθηκολόγηση” για να αποφευχθεί μία τραγωδία την οποία (ας μη γελιόμαστε) κανένας δεν θέλει πραγματικά να δει, πόσω μάλλον να τη χρεωθεί κιόλας.

    Μία κυβέρνηση λοιπόν που είναι στα όρια της συνθηκολόγησης, όμως βγάζει μία “ηρωική” εικόνα προς τα έξω για να κρατήσει ό,τι έχει απομείνει από το “αριστερό” προφίλ της, ακούει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας να την καλεί να κάνει το τελευταίο βήμα. Και ποια είναι η αντίδρασή της; Να τον στοχοποιήσει ως “καταστροφολόγο”, χρησιμοποιώντας τον ως αποδιοπομπαίο τράγο – μία τακτική που άλλωστε έχει ακολουθήσει στο παρελθόν και με το ΔΝΤ, τον Μάριο Ντράγκι, ή με οποιονδήποτε άλλο βρει πρόχειρο για να εξυπηρετήσει τις επικοινωνιακές της ανάγκες.

    Όμως μάλλον στο Μαξίμου λογαριάζουν χωρίς τον… ξενοδόχο: ο Γιάννης Στουρνάρας σίγουρα δεν θα δεχτεί να μπει σε έναν τέτοιο επικοινωνιακό παιχνίδι. Και αν η κυβέρνηση επιμείνει σε αυτό το παιχνίδι, τότε δεν θα έχει καλά ξεμπερδέματα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τζανακόπουλος: Δε θέλω να μπω σε λογική χρονοδιαγράμματος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπλοκάκια: Ποια είναι η νέα μεγάλη παγίδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αρνητικοί Σόιμπλε-Μέρκελ στο πάγωμα των ελληνικών επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ