• Big Story

    Οι μεγάλες αυταπάτες του Τσίπρα. Νομίζει ότι θα φέρει την ανάπτυξη, αλλά φέρνει μνημόνια


    Αν άκουγε κανείς τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, αλήθεια θα τον θαύμαζε. Τι στόμφος, τι αυτοπεποίθηση, τι πυγμή! Θα τον θαύμαζε, βέβαια, αν ήταν ο πρωθυπουργός μιας χώρας στην οποία όλα πάνε καλά. Γιατί εν προκειμένω, ο πρωθυπουργός έδειξε να βρίσκεται εντελώς εκτός τόπου και χρόνου.

    Ακούσαμε τον Αλέξη Τσίπρα να μιλάει για “κύμα” επενδύσεων (προσοχή, μην πλησιάζετε στις παραλίες, μη σας πνίξει το κύμα). Όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι το μοναδικό κύμα που μπορεί να φέρει, και μάλιστα τεράστιο, είναι ένα κύμα νέων εξοντωτικών μέτρων και καταστροφικών αποφάσεων. Όσο κι αν στο Μαξίμου άλλα ονειρεύονται, η αλήθεια είναι πικρή. Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα, κυρίως επειδή δεν εμπιστεύονται τον ίδιο. Ποιος θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα όταν κυριολεκτικά δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο; Όταν μπορεί να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων, με γραφειοκρατικά εμπόδια που σε πολλές περιπτώσεις βάζουν οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης;

    Η αισιοδοξία είναι καλό πράγμα – όμως μόνο όταν έχει ένα ουσιαστικό υπόβαθρο. Αν βασίζεται σε μη ρεαλιστικές θέσεις, τότε δεν είναι αισιοδοξία. Είναι αυταπάτη. Και δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γεμάτη αυταπάτες.

    Αυταπάτες, αυταπάτες, αυταπάτες…

    Να, όπως αυτή στην οποία αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο οποίος προανήγγειλε, ούτε λίγο ούτε πολύ, οριστική άρση των capital controls. Και μάλιστα σύντομα. Δε μας εξήγησε, βέβαια, πώς θα γίνει αυτό όταν η εμπιστοσύνη των καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα είναι ακόμα πολύ επιφυλακτική και αρκεί ένα “κλικ” στην εύθραυστη ελληνική οικονομία για να αναστραφεί αυτή η τάση επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες. Δε μας εξέθεσε κάποιο σχέδιο. Απλά μας ενημέρωσε ότι σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν. Με κάποιον μαγικό τρόπο. Οι αυταπάτες που λέγαμε.

    Μία άλλη ενδιαφέρουσα αυταπάτη είναι αυτή που εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Η Ελλάδα, είπε, μπορεί να βγει στις αγορές και χωρίς να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μάλιστα, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε αυτό το πρόγραμμα, κατά τον ίδιο, είναι… συμβολική. Μα πώς νομίζαμε τόσο καιρό ότι η κυβέρνηση δίνει το υπέρ πάντων αγώνα για να ενταχθεί η Ελλάδα σε αυτό το “συμβολικό” πρόγραμμα; Πώς νομίζαμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η ένταξη της Ελλάδας στο QE για τις ελληνικές τράπεζες, και κατ’ επέκταση για την ελληνική οικονομία; Μάλλον λάθος θα κάναμε…

    Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρει κανείς τι είναι καλύτερο να πιστέψει. Ότι όλα αυτά είναι πράγματα που όντως τα πιστεύουν στην κυβέρνηση ή ότι τα λένε απλά για να δημιουργήσουν θετικό κλίμα; Το γεγονός πάντως είναι ένα: οι χειρισμοί της κυβέρνησης δεν οδηγούν σε ανάπτυξη. Οδηγούν σε μνημόνια επί μνημονίων, το ένα σκληρότερο από το άλλο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΝΔ: «Οι Τούρκοι οφείλουν να σεβαστούν την Αγία Σοφία»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιπρόεδρος Κομισιόν: «Η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Μακρόν καλεί τη Γερμανία για ένα νέο ξεκίνημα



    ΣΧΟΛΙΑ