• Big Story

    Εάν δεν κλείσουν γρήγορα την αξιολόγηση δεν μας σώζει τίποτα


    Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θέτει εν αμφιβόλω όλους ανεξαρτήτως τους στόχους για το 2017, αναπτυξιακούς. δημοσιονομικούς και χρηματοπιστωτικούς”. Δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που κάποιος αξιωματούχος προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση για τις συνέπειες των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Όμως αυτή τη φορά η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει ιδιαίτερη σημασία.

    Αυτή τη φορά, η προειδοποίηση δεν ήρθε από το “κακό” ΔΝΤ, ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά ούτε και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ήρθε από τον συνήθως αισιόδοξο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος κατά την ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσε τη Δευτέρα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εμφανίστηκε κάθε άλλο παρά αισιόδοξος, θορυβημένος προφανώς και ο ίδιος από την απροθυμία της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση.

    Όχι πως στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν ποτέ με καλό μάτι τον Γιάννη Στουρνάρα, όμως είναι γεγονός ότι η μέχρι τώρα στάση του στα θέματα της διαπραγμάτευσης ήταν διακριτική, με τον διοικητή της ΤτΕ να αρκείται σε σχόλια γενικού περιεχομένου, και πάντα με την επισήμανση ότι το 90% της δημοσιονομικής απόστασης ως το 2018 έχει ήδη καλυφθεί (κάτι που επανέλαβε και χθες). Για να κάνει μία τέτοια επισήμανση, κάτι θα έχει στο μυαλό του…

    Πράγματι, η ανησυχία του Γιάννη Στουρνάρα είναι απολύτως αιτιολογημένη. Από εκεί που μετά το τρίτο τρίμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία φαινόταν να παίρνει την ανιούσα, τους τελευταίους μήνες έχει επιστρέψει στην ύφεση, υπό το βάρος μίας αβεβαιότητας που πλανάται πάνω από τη χώρα, με τα αρνητικά σενάρια να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους και να επηρεάζουν τόσο τους ξένους επενδυτές, που αποφεύγουν να… μπλέξουν με την Ελλάδα, όσο και τους απλούς πολίτες, που έχουν αρχίσει ξανά να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, φοβούμενοι ένα νέο μπαμ” αντίστοιχο του 2015.

    Όπως ακριβώς το περιέγραψε ο διοικητής της ΤτΕ, οι αναπτυξιακοί στόχοι τίθενται εν αμφιβόλω (ποιος πιστεύει ακόμα ότι θα έχουμε φέτος ρυθμό ανάπτυξης 2,7%, όταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου η αβεβαιότητα, αντί να έχει αρθεί, έχει γιγαντωθεί;), οι δημοσιονομικοί στόχοι τίθενται εν αμφιβόλω (πώς θα αποδώσει τα αναμενόμενα η οικονομία όταν “σέρνεται” για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;), οι χρηματοπιστωτικοί στόχοι τίθενται εν αμφιβόλω (θα μπορέσει με αυτές τις συνθήκες να βγει η χώρα στις αγορές εγκαίρως; Τι θα γίνει με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ;). Αυτό θα φανεί καλύτερα στις 21 Απριλίου, όταν η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία της για το πρώτο τρίμηνο του 2017, και εκεί θα δούμε ποια ακριβώς είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και αν είναι ακόμα αναστρέψιμη.

    Γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται πως η κατάσταση ίσως να είναι ακόμα χειρότερη απ’ όσο νομίζουμε, σε σημείο που αν αυτή η εκκρεμότητα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα, ακόμα και το κλείσιμό της να μην είναι επαρκές για να ισορροπήσει η ελληνική οικονομία. Όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα, το τραπεζικό σύστημα γίνεται πιο ευάλωτο, η καθημερινή οικονομία “στραγγίζει” από ρευστό, η χώρα πηγαίνει με τον αυτόματο πιλότο προς τον γκρεμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μη βγει με επιτυχία από το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και ένα τέταρτο μνημόνιο, κάτι που είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται – αλλά και πάλι, λιγότερο τρομακτικό από το ενδεχόμενο να κατρακυλήσει η χώρα εκτός ευρώ…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Χριστοδουλοπούλου αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για ένα ακόμα καλοκαίρι του 2015

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τσίπρας απαντά στον Σκουρλέτη για τη ΔΕΗ: Κανείς δεν είναι πιο αριστερός από τον πρωθυπουργό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ντράγκι: Καθήκον των ευρωπαϊκών οργάνων η ενίσχυση της νομιμότητας – Όλη η έκθεση για την ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ