• Big Story

    Αλέξης Τσίπρας: Θα φορέσει γραβάτα; Πόσες πιθανότητες υπάρχουν


    Δεν ξέρουμε αν η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα να φορέσει γραβάτα όταν τακτοποιηθεί το ζήτημα του χρέους είναι μία από τις πολλές δεσμεύσεις του που θα μείνουν στα… χαρτιά, όμως γεγονός είναι ότι χθες τον ακούσαμε πολύ αισιόδοξο ότι η στιγμή που θα φορέσει γραβάτα πλησιάζει. Τόσο αισιόδοξο που… ανησυχούμε, γιατί συνήθως όταν είναι αισιόδοξος για κάτι, γίνεται το ακριβώς αντίθετο.

    Με αυτά που ακούγονται ίσως αναγκαστώ και να βάλω γραβάτα”, ανέφερε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, και το ερώτημα είναι: τι ακούει ο πρωθυπουργός και είναι τόσο ενθουσιασμένος; Γιατί αυτά που ακούμε όλοι οι υπόλοιποι δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνα: Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε χθες πως οι πιθανότητες συμφωνίας στο Eurogroup είναι “50-50”, ενώ το Βερολίνο φρόντισε να “ψαλιδίσει” τις προσδοκίες για συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν ευκταίο, όμως αυτό εξαρτάται από το Eurogroup και όχι από τη Γερμανία.

    Με άλλα λόγια, Βρυξέλλες και Βερολίνο δε φαίνονται να συμμερίζονται την αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα ότι σύντομα θα φορέσει γραβάτα, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

    Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, το πιο πιθανό σενάριο για τη Δευτέρα είναι να υπάρξει ένα “ΟΚ” για εκταμίευση μέρους της δόσης των 17,2 δις ευρώ (και όχι ολόκληρης της δόσης) και μία γενικόλογη αναφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, χωρίς την εξειδίκευση που θα ήθελε τόσο η Ελλάδα, όσο και το ΔΝΤ, αφού είναι γνωστό ότι το Βερολίνο δεν θέλει να ανοίξει αυτή η συζήτηση πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    Όμως αν δεν ικανοποιηθεί από τα μέτρα για το χρέος το ΔΝΤ, τότε δεν υπάρχει και εκταμίευση δόσης: ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε για πιθανότητες 50-50 ξεκαθάρισε πως αν το ΔΝΤ δεν ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε χρήματα δεν θα δοθούν. Όμως το να ξεκαθαρίσει τη θέση του το ΔΝΤ δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση, και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να καθυστερήσει αρκετά, ακόμα και πάνω από ένα μήνα.

    Σε αυτό το στάδιο, φαίνεται πως όλα εξαρτώνται από το πώς θα καταλήξει το “μπρα ντε φερ” του Βερολίνου με το ΔΝΤ για το χρέος, με το Βερολίνο να θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, και το ΔΝΤ να μην… καίγεται ιδιαίτερα να μπει στο πρόγραμμα, αλλά να ξεκαθαρίζει πως θα το πράξει μόνο αν λάβει σαφείς δεσμεύσεις για το χρέος. Είναι μία δύσκολη διαπραγμάτευση, και μία κατάσταση που δεν είναι στο χέρι του Αλέξη Τσίπρα – οπότε γιατί τέτοια αισιοδοξία;

    Αυτό που λένε κυβερνητικές πηγές, και το επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σήμερα, είναι ότι η επιφυλακτικότητα του Βερολίνου οφείλεται στο γεγονός ακριβώς ότι βρίσκεται στη μέση μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ, και για το λόγο αυτό δεν θέλει να δείξει σημάδια υποχώρησης. Έτσι, στο Μαξίμου ελπίζουν πως στο Eurogroup της Δευτέρας όλοι θα προσέλθουν με διάθεση να τελειώσουν με αυτήν την εκκρεμότητα και η ελληνική πλευρά θα φύγει από τις Βρυξέλλες με μία συνολική συμφωνία που θα μπορεί να “πουλήσει” στον κόσμο – έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να φορέσει γραβάτα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΦΚΑ: Πτωτική πορεία στα έσοδά του παρουσιάζει το ταμείο – Μόλις 55% η εισπραξιμότητα τον Απρίλιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την επιστροφή 27,5 εκατ. ευρώ από μίζες ζήτησε ο Τσίπρας από την Ελβετία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τζανακόπουλος: «Το ΔΝΤ πέφτει έξω στις προβλέψεις του για μας»



    ΣΧΟΛΙΑ