• Big Story

    Η εξομολόγηση του τραπεζίτη: Έχω δεχτεί 25 κλήσεις από τον εισαγγελέα

    Τράπερ


    Σε ανοιχτή γραμμή με τις εισαγγελικές αρχές βρίσκονται οι Έλληνες τραπεζίτες που δέχονται δεκάδες κλήσεις και υποχρεούνται να παράσχουν στοιχεία για διάφορες υποθέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων χαρακτηρίζονται high profile. Όπως τονίζει στο mononews τραπεζίτης που έχει χειριστεί δεκάδες περιπτώσεις επιχειρηματικών δανείων, υπάρχει καταιγισμός κλήσεων από εισαγγελικές αρχές και πέρα από το φόρτο εργασίας που δημιουργείται για τη συγκέντρωση και αποστολή στοιχείων, το ψυχολογικό βάρος που δημιουργείται στα στελέχη αλλά και η δαμόκλειος σπάθη των νομικών επιπτώσεων είναι δυσβάστακτα.

    Ήδη, σε περιπτώσεις που υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της δικαστικής διερεύνησης ή και του ακροατηρίου, τραπεζικά στελέχη έχουν εμπλακεί σε έναν νομικό κυκεώνα με μεγάλο προσωπικό και οικονομικό κόστος.

    Ειδικά δε, στελέχη που έχουν αποχωρήσει από τράπεζες και χρόνια μετά βρίσκονται κατηγορούμενοι, επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα της νομικής υπεράσπισής τους ενώ αιωρούνται κατηγορίες από τη συμμετοχή τους και μόνο σε επιτροπές δανειοδοτήσεων, οι οποίες πλήττουν την επαγγελματική τους υπόσταση. Παράδειγμα είναι η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. 

    Αλλά και όσοι παραμένουν στις θέσεις τους βρίσκονται στην ανάγκη να ανατρέχουν κάθε τόσο στα αρχεία για να συγκεντρώνουν λεπτομερή στοιχεία για υποθέσεις που δεν θυμούνται αλλά πιθανώς θα τους φέρουν ενώπιον των δικαστικών αρχών. Τραπεζίτης επισημαίνει ότι “έως τώρα έχω δεχτεί 25 κλήσεις από τον Εισαγγελέα για υπόθεση που εκείνη την εποχή ήταν ρουτίνα. Για παράδειγμα είχαμε επιχείρηση  που υπήρξε αίτημα για επιπλέον δάνειο. Τα οικονομία στοιχεία ήταν καλά και το δάνειο εγκρίθηκε. Η δραματική πτώση των τιμών των μετοχών μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση” λέει ο ίδιος.

    Τραπεζίτες επισημαίνουν ότι κάθε φορά που μια υπόθεση λαμβάνει δημοσιότητα για κάποιο λόγο, ακολουθούν αιτήματα από τις δικαστικές αρχές και όταν μετά από μεγάλο διάστημα, η διερεύνηση δεν καταλήξει πουθενά, μένει η ρετσινιά της εμπλοκής και ένας τεράστιος φόρτος εργασίας ενώ μπλοκάρει κάθε ανάλογη πρωτοβουλία.

    Η διάταξη που θα δίνει νομική κάλυψη σε τραπεζικά στελέχη που εγκρίνουν αναδιαρθρώσεις δανείων είναι κρίσιμη για να προχωρήσει αποτελεσματικά η διαδικασία διαχείρισης των προβληματικών δανείων.

    Η καθυστέρηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης τροχοπέδη για τις αναδιαρθρώσεις 

    Παρότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης, παραμένει στον αέρα. Ορισμένα κείμενα έχουν δει το φως της δημοσιότητας χωρίς όμως να υπάρχει το τελικό ενώ αναμένεται ότι θα κατατεθεί με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το τελικό χρονοδιάγραμμα να είναι άγνωστο.

    Ούτε αναδιαρθρώσεις δανείων, ούτε εξωδικαστικός συμβιβασμός μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη διάταξη για την νομική κάλυψη, τονίζουν στο mononews τραπεζίτες που βλέπουν στις καθυστερήσεις της κυβέρνησης, την πρόθεση να κρατηθεί σε ομηρία το τραπεζικό σύστημα.

    Στην περίπτωση της Μαρινόπουλος, οι τράπεζες ζητούσαν μετ΄επιτάσεως νομική κάλυψη και η κυβέρνηση απέφυγε να προχωρήσει σε νομοθέτηση που θα βοηθούσε και σε άλλες περιπτώσεις διάσωσης επιχειρήσεων.

    Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει επικοινωνιακή αντεπίθεση ενόψει νέων μέτρων, επιχειρώντας να στοχοποιήσει τις τράπεζες και τους τραπεζίτες για δήθεν σκάνδαλα του παρελθόντος, μεταφέροντας το παιχνίδι από τα κακά MME στις κακές τράπεζες, τότε οι τραπεζίτες και το ίδιο σύστημα, έχει να αντιμετωπίσει ακόμη πιο δύσκολες ημέρες, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.



    ΣΧΟΛΙΑ