• Τράπεζες

    Φοβούνται να υπογράψουν αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων στις τράπεζες

    • Έφη Καραγεώργου


    «Βάζετε την υπογραφή σας σε αναδιαρθρώσεις και «κουρέματα» μεγάλων επιχειρηματικών δανείων;», ρωτήθηκε χθες ο αναπληρωτής  Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank,  κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης. Και η απάντηση του ήταν: «Δεν μπορούμε να βάλουμε την υπογραφή μας για αναδιαρθρώσεις και κουρέματα, όχι μόνο εμείς τα παλαιά στελέχη, αλλά και νέα στελέχη, διότι υπάρχουν νομικά κενά».

    Ο διάλογος αυτός διημείφθη χθες στο πάνελ των τραπεζιτών στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου με θέμα το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.

    Και στο επόμενο ερώτημα, αν υπάρχουν αποτελέσματα από τις μεταβιβάσεις προβληματικών επιχειρηματικών δανείων σε εταιρείες διαχείρισης, ο κ. Θεοδωρίδης περιορίστηκε να σημειώσει  πως αλλού υπάρχουν αποτελέσματα και αλλού όχι…

    Οι απαντήσεις του κ. Θεοδωρίδη ήταν απόλυτα ρεαλιστικές.

    Οι τραπεζίτες δύσκολα βάζουν την υπογραφή τους σε αναδιαρθρώσεις δανείων.

    Εξάλλου αυτές τις μέρες συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για τα δάνεια των 44,7 εκατ. ευρώ που είχε πάρει ο Σταύρος Ψυχάρης από την Alpha Bank και κατηγορούμενα στην υπόθεση είναι και 10 στελέχη της τράπεζας.

    Δεν είναι όμως μόνο τα στελέχη της Alpha Bank που βρέθηκαν κατηγορούμενα. Ανάλογες κατηγορίες βαρύνουν πάρα πολλά τραπεζικά στελέχη από όλες τις ελληνικές τράπεζες. Και όπως έχει πει χαρακτηριστικά στέλεχος τράπεζας στο mononews.gr «δεν προλαβαίνουμε να παίρνουμε κλήσεις για να παρουσιαστούμε σε ανακριτικά γραφεία».

    Ωστόσο, σήμερα επείγει η αναδιάρθρωση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων. Το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρίσκονται τα δάνεια της Creta Farms, κοντά στα 110 εκατ ευρώ, τα 250 εκατ. ευρώ και πλέον δάνεια της ΑΝΕΚ, τα δάνεια της χαλυβουργίας Μάνεσης ύψους πάνω από 300 εκατ. ευρώ, τα δάνεια της Σαρακάκης πάνω από 130 εκατ. ευρώ. Και πολλά ακόμα, όπως της Forthnet, της Χαλυβουργικής, Euromedica, Μαντωνανάκη κα.

    Σημειώνουμε ότι στο πάνελ του Συνεδρίου μετείχαν ακόμα οι CEO  της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, και της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Κώστας Μιχαηλίδης, και ο CEO του ΤΧΣ, κ. Μάρτιν Τζούρντα, και φυσικά ο αναπληρωτής CEO της Alpha Bank, κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης.

    Όλοι τους συμφώνησαν πως  οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ότι τα «κόκκινα» δάνεια έχουν μπει σε τροχιά μείωσης. Επίσης οι κ.κ. Καραβίας, Μεγάλου, Μιχαηλίδης αναφέρθηκαν  στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο κ.  Θεοδωρίδης αναφέρθηκε τόσο στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας όσο και στην  ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος.



    ΣΧΟΛΙΑ