• Big Story

    Τράπεζες: Επιστρέφουν οι επενδυτές;

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Η δεύτερη αξιολόγηση ωθεί τις τραπεζικές μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα 12μηνου, ενισχύοντας τις ελπίδες των τραπεζιτών ότι ο εγχώριος κλάδος επανέρχεται στο ραντάρ των ξένων επενδυτών.

    Τα κέρδη των τελευταίων μηνών στην ουσία επέτρεψαν την ανάκτηση των απωλειών αφού οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν στο επίπεδο των τιμών της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης στα τέλη του 2015.

    Καθώς οι αποτιμήσεις κινούνται χαμηλότερα των ευρωπαικών τραπεζών υπάρχει πεδίο ανόδου, επισημαίνουν τραπεζίτες στο mononews, εάν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην οικονομία.

    Ηδη, πάντως καταγράφεται έντονη κινητικότητα γύρω από τα ελληνικά assets, , με το ΧΑ να δείχνει θετικές τάσεις μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, παρά τον υποτονικό τζίρο, και τη στάση αναμονής που φαίνεται να τηρούν οι ξένοι επενδυτές ειδικά για τις τράπεζες. Η αγορά ομολόγων συγκεντρώνει σε αυτή τη φάση το ενδιαφέρον ενόψει και της προετοιμασίας για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, έστω και χωρίς το QE.

    Τραπεζίτες βλέπουν στις συναντήσεις με τους ξένους επενδυτές αλλαγή στη στάση τους ως προς τον κίνδυνο που ενέχει η Ελλάδα και τα ελληνικά assets και εκτιμούν ότι το καλοκαίρι φαίνεται «ήσυχο» τουλάχιστον πριν το δύσκολο φθινόπωρο της τρίτης αξιολόγησης, ενώ και οι υποστηρικτικές δηλώσεις από την πλευρά των δανειστών για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές δημιουργούν θετικό έδαφος.

    Στα διεθνή conferences οι ελληνικές τράπεζες συγκέντρωσαν ενδιαφέρον αλλά οι επενδυτές δεν βιάζονται να τοποθετηθούν, είτε γιατί έχουν επενδύσει σε υψηλότερες τιμές είτε γιατί περιμένουν να δουν πρόοδο στα σχέδια διαχείρισης των κόκκινων δανείων, όπως και σε επίπεδο ρευστότητας και καταθέσεων.

    Το στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο, καθώς αν οι τράπεζες δεν επιτύχουν τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα δυσκολευτούν ενόψει του stress test. Η εικόνα του πρώτου τριμήνου, αναφορικά με τη μείωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων, δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, εξέλιξη που αποδίδεται στην αβεβαιότητα που προκάλεσε η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές προχωρούν σε αναβάθμιση των τιμών στόχων για τις μετοχές των εγχώριων τραπεζών, ενώ μεγαλύτερες προσδοκίες δημιουργεί η πρόσφατη αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Moody’s.

    Μάλιστα η HSBC σημειώνει ότι υπάρχουν τρεις λόγοι για να παραμένει αισιόδοξη για τις τράπεζες: αναμένεται ανάκαμψη στα έσοδα προ προβλέψεων, το πιο πιθανό σενάριο για τα NPEs παραμένει μια φιλική προς τους μετόχους μείωση της έκθεσης και αναμένεται ομαλοποίηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Αυτό θα επιτρέψει επιστροφή των καταθέσεων, αύξηση της δραστηριότητας και διαχείριση της μείωσης των ΝΡΕs, με τις τράπεζες να παραμένουν κερδοφόρες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: Όλο το παρασκήνιο από την αιφνιδιαστική του παρέμβαση στη Βουλή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμεών Παληός: Πώς τα «βρήκε» με την RBS – Τρομακτική βουτιά 36% για τη μετοχή του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έως 30 Ιουνίου 2018 η έκτακτη επιχορήγηση για τις εκκρεμείς συντάξεις



    ΣΧΟΛΙΑ