«Θέλουμε να γίνουμε πάλι κανονική τράπεζα, να μειώσουμε τη χρηματοδότηση από τον ELA, να βγούμε στις αγορές και να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της», δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Ο κ. Μεγάλου παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας Πειραιώς Agenda 2020, βασικοί στόχοι του οποίου είναι η μείωση των κόκκινων δανείων και των μη εξπηρετούμενων οφειλών (NPEF) σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα, η δημιουργία ενός κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου, η διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής δράσης και η αποκατάσταση αυτόνομης πρόσβασης για χρηματoδοτηση από τις αγορές. Όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου «αυτή η χρονιά θα είναι η πρώτη που η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 1% γεγονός που θα βρει την Πειραιώς ωφελημένη καθώς η μεγαλύτερη έκθεσή της πάνω από 18 δισ. ευρώ είναι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ατμομηχανή της ανάπτυξης. Στόχος είναι στο τέλος του 2020 η Πειραιώς να συνεχίσει να είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με ενεργητικό 70 δισ. ευρώ.»

Έμφαση έδωσε ο κ. Μεγάλου στις νέες χρηματοδοτήσεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως για κάθε ένα δισ. ευρώ που μειώνεται η εξάρτηση από τον ELA, η τράπεζα κερδίζει 10 εκατ. ευρώ στο Top line (καθαρά έσοδα από τόκους). Επίσης, όπως είπε στόχος είναι η ετήσια παραγωγή δανείων να αυξηθεί στα 5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, από 2 δισ. που ήταν στο τέλος του 2016, σημειώνοντας πως ο στόχος είναι εφικτός «γιατί εκτιμούμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως έμφαση θα δοθεί στις χρηματοδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους της τράπεζας, τα υπόλοιπα NBES σε επίπεδο μητρικής θα έχουν μειωθεί σε 20,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος το 2019 και το 2020 θα έχουν υποχωρήσει κάτω απ τα 20 δισ. Επίσης, στόχος είναι να μειωθούν τα NPLs σε επίπεδο μητρικής στα 10,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019 και χαμηλότερα των 10 δισ. ευρώ το 2020.

Πέρα από τις ρυθμίσεις ως εναλλακτικές για τη μείωσή τους εξετάζονται διαγραφές (6.5 δισ ευρώ), αναδιαρθρώσεις στις εισπράξεις, ρευστοποιήσεις (4.5 δισ.) και επιλεκτικές πωλήσεις δανείων (2 δισ. ευρώ). Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Μεγάλου, οι πωλήσεις θα αφορούν κυρίως καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις και όχι στεγαστικά.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδια Agenda 2020 – το οποίο η διεθνής επενδυτική κοινότητα το αποδέχτηκε θετικά χαρακτηρίζοντάς το ως φιλόδοξο μεν και υλοποιήσιμο δε – το ποσοστό των κόκκινων δανείων από 38% σήμερα θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 15 % και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από 52% σε ποσοστό μικρότερο του 30%. Στο σύνολο τώρα της αγοράς οι διαγραφές και πωλήσεις δανείων θα προσεγγίσουν τα 25 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 και εκτιμάται ότι στο τραπεζικό σύστημα θα επιστρέψουν καταθέσεις ύψους 35 δισ. ευρώ έναντι εκροών μεγαλύτερων των 100 δισ ευρώ από την αρχή της κρίσης.