• Big Story

    Tράπεζες: Ανοίγει ο δρόμος για άμεση χορήγηση 10 αδειών διαχείρισης κόκκινων δανείων

    Στουρνάρας ΤτΕ

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη (23 Μαΐου 2017) με την Πράξη 118 της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) η απλοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την άμεση αδειοδότηση περίπου 10 εταιρειών που βρίσκονται στην τελική ευθεία της διαδικασίας.

    Την ίδια στιγμή, η βελτίωση του πλαισίου θα προσελκύσει και άλλους ενδιαφερόμενους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που απέφευγαν ως τώρα να εμπλακούν λόγω της σύνθετης διαδικασίας.

    Η Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής συμπληρώνει τις διατάξεις του νόμου που θεσμοθέτησε τις επιταγές του επικαιροποιημένου μνημονίου.

    Με τις τροποποιήσεις κυρίως διευρύνεται ο σκοπός τους με σημαντική τροποποίηση τη δυνατότητα οι εταιρείες αυτές να αναλαμβάνουν και τη διαχείριση των ακινήτων που συνδέονται με τα χαρτοφυλάκια που έχουν αναλάβει, χωρίς πάντως να έχουν την ευχέρεια να αποκτήσουν οι ίδιες την κυριότητα των ακινήτων.

    Το νέο πλαίσιο επιτρέπει την απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης, η οποία ως τώρα θεωρούνταν «βαριά», αφού στην ουσία ακολουθούνταν μια διαδικασία ανάλογη με αυτή της αδειοδότησης τράπεζας. Στην κατεύθυνση αυτή καταργείται η τριμελής επιτροπή που γνωμοδοτούσε για την παροχή αδείας. Ρητώς προβλέπεται ότι οι εταιρείες διαχείρισης οφείλουν να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος ισχύει για τα πιστωτικά ιδρύματα.

    Το προηγούμενο πλαίσιο ήταν τόσο σύνθετο ώστε ήταν πιο εύκολο να πάρεις άδεια για τη δημιουργία νέας τράπεζας παρά για εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα τέλη 2015, οπότε θεσμοθετήθηκε το σχετικό πλαίσιο, έχουν αδειοδοτηθεί μόλις τέσσερις εταιρείες, εκ των οποίων οι τρεις είναι θυγατρικές τραπεζών.

    Η ΤτΕ ανέθεσε σε εξωτερικό ανεξάρτητο σύμβουλο την αξιολόγηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου και οι σχετικές αλλαγές επιβλήθηκαν από το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ψηφίστηκαν και θεσμοθετήθηκαν από την κεντρική τράπεζα.

    Στην ουσία πλέον αποσυνδέεται η διαδικασία αδειοδότησης εταιρειών διαχείρισης NPLs από τα κριτήρια που προβλέπονται για τη χορήγηση τραπεζικής άδειας, κάτι που θα επιτρέψει να δοθούν περισσότερες άδειες, ενώ παράλληλα οδηγεί σε σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών.

    Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι υπό τα νέα δεδομένα η εγχώρια αγορά θα προσελκύσει περισσότερους ενδιαφερόμενους για τη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης του μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Με τον τρόπο αυτό θα λειτουργήσει μια αποτελεσματική δευτερογενής αγορά προβληματικών δανείων, στην οποία οι τράπεζες θα μπορούν να μεταβιβάζουν πακέτα κόκκινων δανείων.

    Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως ο Γιάννης Στουρνάρας, η δευτερογενής αγορά είναι απαραίτητο εργαλείο προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιστωτικών ανοιγμάτων. Οι τράπεζες υποχρεούνται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα από το επίπεδο των 104,8 δισ. ευρώ (2016) στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Αντίστοιχα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το επίπεδο των 75,9 δισ. ευρώ (2016) θα πρέπει να μειωθούν στα 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών περίπου το μισό της μείωσης των κόκκινων δανείων θα επιτευχθεί μέσω διαγραφών, το 30%-40% μέσω αναδιαρθρώσεων και εκκαθαρίσεων και το υπόλοιπο μέσω πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάγος από ΔΝΤ: Μη επαρκή έκρινε το Ταμείο τη 15ετη επιμήκυνση του χρέους – Παραμένουν τα Capital Controls

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Τέλος» στα ελληνικά ομόλογα για ένα από τα μεγαλύτερα funds του κόσμου – «Η Ελλάδα δεν είναι πια ελκυστική»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιάννης Καντώρος: Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης της Interamerican, δεύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ