• Big Story

    Τέρμα οι πονηριές στιλ Alpha Grissin & Καλογήρου λένε οι τραπεζίτες. Ριζικά μέτρα για 15 επιχειρηματίες που πήγαιναν στην Μύκονο και κάπνιζαν πούρα


    Λίστα με περίπου 15 εταιρείες κυρίως μεσαίου μεγέθους, στις οποίες θα ληφθούν ριζικά μέτρα μέχρι και καταγγελίας των δανείων αλά Αλφα Γκρίσιν (Alpha Grissin)  και Καλογήρου , έχουν καταρτίσει οι τράπεζες. Ενισχύοντας την μεταξύ τους συνεργασία, όπου «δεν πίπτει λόγος, θα πίπτει ράβδος». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν δανεισμό σε βαθύ κόκκινο και έχουν αποτύχει άλλες απόπειρες αναδιάρθρωσης – με ευθύνη των ιδιοκτητών που δεν τήρησαν τα υπεσχημένα – οι τράπεζες θα προχωρούν σε νομικές ενέργειες. “Τέλος η Μύκονος και τα πούρα” λένε γεμάτοι θυμό οι τραπεζίτες για επιχειρηματίες που κορόιδεψαν τις τράπεζες. Ως παράδειγμα αναφέρουν την Alpha Grissin και την Καλογήρου της οικογένειας Λεμονή. 

    Η έννοια του συνεργάσιμου/πρόθυμου να συμβάλλει στη λύση επιχειρηματία είναι κρίσιμη και άρα, οι πρώτες επιχειρήσεις στις οποίες θα ασκηθεί η πίεση άμεσα – υπολογίζονται σε 10 με 15 από όλους τους κλάδους, εισηγμένες και μη – είναι αυτές που καταγράφηκε ότι οι προηγούμενες προσπάθειες αναδιάρθωσης έπεσαν στο κενό με υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη μεγαλομετόχου.

    Η περιουσία που διατηρεί και η δαπανηρή κοινωνική ζωή ενός στην ουσία πτωχευμένου επιχειρηματία – και είναι αρκετοί που συνεχίζουν να εμφανίζονται σε κοσμικές στήλες και μεγάλες πίστες- προφανώς τον κατατάσσει στους μη συνεργάσιμους και συνυπολογίζεται από τους τραπεζίτες που έχουν καταρτίσει την πρώτη short list αλλά δυστυχώς ο αριθμός ανάλογων περιπτώσεων  δεν είναι μικρός.

    Μια άλλη κατηγορία είναι οι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες που δεν συνεργάζονται καθώς δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα δεδομένα.

    Για αυτούς η στάση μπορεί να μην είναι σκληρή άμεσα αλλά και πάλι στη συνέχεια, οι τράπεζες δεν θα εφησυχάσουν με στόχο να διατηρήσουν την αξία της επιχείρισης όπου υπάρχει.

    Από τους μη συνεργάσιμους επιχειρηματίες θα ζητηθεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη και εάν δείξουν και πάλι απροθυμία, θα ακολουθήσουν νομικές ενέργειες και καταγγελίες των δανείων.

    Πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο οι τράπεζες έχουν ολιγωρήσει, είτε για προσδοκούσαν ότι θα βρεθεί λύση μέσω αναδιαρθρώσεων είτε γιατί απέφευγαν τις δαπανηρές νομικές πρωτοβουλίες.

    Το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη «χαρτογράφηση» που έχει προηγηθεί, οι τράπεζες θα προχωρούν σε καταγγελίες δανείων με πρωτοβουλία εκείνης που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση και με τη συνεργασία των υπόλοιπων.

    Μέχρι τώρα η συνεργασία μεταξύ τραπεζών γινόταν μετ΄εμποδίων  και εκείνες που δεν είχαν μεγάλο δανειακό βάρος «δεν καίγονταν» να συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης.

    Οι τραπεζίτες έχουν κατανοήσει ότι η συνεργασία είναι αναγκαία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες με αμοιβαία ωφέλεια.

    Η κοινή γραμμή στην οποία έχουν συμφωνήσει είναι ότι όπου έχει αποδειχθεί από την εμπειρία των προηγούμενων ετών ότι ο ιδιοκτήτης/επιχειρηματίας σε κάθε προσπάθεια αναδιάρθρωσης ολιγωρούσε, δίνοντας υποσχέσεις που δεν τηρούσε, έχει μπει σε μαύρη λίστα και εφεξής, τελειώνουν οι συζητήσεις και οι τράπεζες περνούν σε δράση.

    Τις τράπεζες μέχρι τώρα συνέφερε η αποφυγή δαπανηρών νομικών ενεργειών και προτιμούσαν να ποντάρουν στην ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση μέσω αναδιαρθρώσεων.

    Τα ψέματα τελείωσαν  κυρίως για όσες περιπτώσεις αποδεικνύεται ότι ο επιχειρηματίας διαθέτει περιουσία και δεν στηρίζει χρηματοδοτικά την εταιρεία του, προσδοκώντας σε μία ακόμη ρύθμιση.



    ΣΧΟΛΙΑ