• Big Story

    Τα τρία μηνύματα που έστειλε ο Μάριο Ντράγκι

    • NewsRoom
    Ντράγκι


    Τρία ήταν τα κύρια μηνύματα που έστειλε στις αγορές και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μετά τη σύνοδο της τράπεζας, κατά την οποία όλοι περίμεναν νέα για την ποσοτική χαλάρωση. Την πραγματικότητα, η σημερινή ημέρα άνοιξε την τελευταία περίοδο του Ντράγκι στη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, και ο ίδιος οριοθέτησε τη στρατηγική εξόδου του από ένα πρόβλημα, που τον απασχόλησε σε όλη του τη θητεία: Την έλλειψη ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη.

    Το πρώτο ήταν ότι ο Ντράγκι δεν αιφνιδίασε. Οι αγορές, οι Βρυξέλλες και οι κυβερνήσεις των κρατών της ζώνης του ευρώ, περίπου ανέμεναν τις σημερινές δηλώσεις του «σούπερ Μάριο». Έτσι, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων το μεν ευρώ υποχώρησε ελαφρά έναντι του δολαρίου, ωστόσο αποφεύχθηκαν ευρύτερες αναταράξεις. Ο έμπειρος Ντράγκι έδειξε, με αυτό τον τρόπο, πώς μπορεί να εξελιχθεί μια πολιτική παρέμβαση, χωρίς να δημιουργήσει απαραίτητα τσουνάμι αντιδράσεων, αιφνιδιασμούς και «κοκκίνισμα» των χρηματαγορών. Στο κλείσιμο, άλλωστε, της σημερινής ημέρας, όλοι οι δείκτες είναι πράσινοι.

    Το δεύτερο ήταν ότι η μετάβαση στην περίοδο μετά την ποσοτική χαλάρωση γίνεται σταδιακά. Δηλαδή τόσο σταδιακά, που μπορεί να εκληφθεί ως μια φυσιολογική εξέλιξη. Οι περισσότεροι θυμούνται τον διάχυτο φόβο στις αρχές του χρόνου, ότι η ποσοτική χαλάρωση θα τελείωνε μια ωραία πρωία του Σεπτεμβρίου 2017 και μετά… τι θα κάναμε χωρίς τις αγορές εκ μέρους της ΕΚΤ; Ο Ντράγκι τότε είχε σπεύσει να σβήσει τις φωτιές πριν επεκταθούν και δημιουργήσουν ευρύτερα προβλήματα. Και σήμερα, έδειξε το δρόμο της σταδιακής εξασθένισης του QE: Η μηνιαία αγορά πέφτει στα 30 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα παρατείνεται τουλάχιστον (προσοχή στη λέξη: Τουλάχιστον) ως τον επόμενο Σεπτέμβριο. Οι αγορές ησύχασαν τόσο, που μέχρι και η… Ελλάδα δεν αποκλείεται να την προλάβει την ποσοτική χαλάρωση.

    Το τρίτο, βέβαια, είναι η προφανής, αν και έμμεση, ομολογία Ντράγκι, ότι το πρόβλημα που προκάλεσε όλη αυτή την πρωτοβουλία της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης, δεν έχει λυθεί: Ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός παραμένει σταθερά και πεισματικά πολύ κάτω από το όριο του 2% που είχε τεθεί για την ανάσχεση της εξαγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα είναι άλυτο, τεράστιο, απειλητικό, ενώπιον μας: Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα δεν οδηγεί στην κατανάλωση, ακόμα και σε περίοδο μηδενικών επιτοκίων.

    Η ποσοτική χαλάρωση, λοιπόν, κάποτε θα τελειώσει. Κι ο Μάριο Ντράγκι μια μέρα θα αποχωρήσει από τη θέση του διοικητή της ΕΚΤ. Θα τον συνοδεύουν οι ειλικρινείς ευχαριστίες όλων μας για τις προσπάθειές του, οι οποίες, όμως, δεν κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μάριο Ντράγκι: Το QE θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα τέλη Δεκεμβρίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντράγκι: Γιατί ο Mr ECB σφίγγει τη μέγγενη στις ελληνικές τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ντράγκι: Δεν υπάρχει ποσοτική χαλάρωση χωρίς την έκθεση για το χρέος



    ΣΧΟΛΙΑ