• Big Story

    Reuters: Στις αγορές βγαίνει η Ελλάδα τον Ιούλιο – Ο ρόλος της Rothschild και οι προειδοποιήσεις

    Τσίπρας


    Την πρώτη της έξοδο στις αγορές μετά από τρία χρόνια ετοιμάζεται να κάνει η Ελλάδα τον Ιούλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου Reuters.  Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και έχει αναρτηθεί στο diavgeia.gov.gr., σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας, από τη θέση του ειδικού συμβούλου, θα είναι η Rothschild.

    Για να προχωρήσει στην έκδοση του ομολόγου, θα πρέπει οι διεθνείς πιστωτές της να συγκεκριμενοποιήσουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει τη χώρα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αναφέρει το  Reuters.

    Η τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις διεθνείς αγορές ομολόγων ήταν το 2014 με δύο ομόλογα. Με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, και την περίοδο του κ. Βαρουφάκη στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η χώρα έχασε την αξιοπιστία των αγορών και τελικά υποχρεώθηκε να καλύψει τα χρέη της από το τρίτο σχέδιο διάσωσης.

    Με την επαναφορά της στις αγορές, η Ελλάδα επιθυμεί να δοκιμάσει το ενδιαφέρον της αγοράς. πριν από μια πιθανή δεύτερη έκδοση ομολόγων, η οποία θα μπορούσε να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.

    Τρεις βασικοί διαπραγματευτές από το Λονδίνο επιβεβαίωσαν –μιλώντας στο Reuters- ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει να μιλάνε για πιθανή επιστροφή στην αγορά.

    Το κόστος δανεισμού υποχωρεί σταθερά από τότε που η Ελλάδα και οι δανειστές της συμφώνησαν στις αρχές Μαΐου για περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να “ξεκλειδώσουν” τα υπόλοιπα κεφάλαια διάσωσης.

    Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αυτά που υπεραποδίδουν μέχρι στιγμής φέτος, με απόδοση άνω του 11%, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters.

    Πάντως, είναι ενδιαφέρον πως οι βασικοί διαπραγματευτές προειδοποιούν πως οι κινήσεις της Ελλάδας θα πρέπει να είναι προσεκτικές και η χώρα να μην βιαστεί.

    «Συνεχίζω να πιστεύω πως είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά τουλάχιστον έχουμε αρχίσει να μιλάμε και πάλι για αυτό, ενώ λίγους μήνες πριν δεν ήταν καν στην ατζέντα» σημείωσε ένας διαπραγματευτής στο πρακτορείο. «Αν και πιστεύω πως μια συμφωνία με τους δανειστές είναι πιθανή, χρειαζόμαστε να δούμε πολλά ακόμα όσον αφορά την πρόοδο στην συμφωνία διάσωσης για να πειστούμε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να πατήσουμε την σκανδάλη».

    Η αμοιβή της Rothschild

    Σχετικά με τη βοήθεια της Rothschild, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, η εταιρεία θα αμειφθεί ως εξής:

    Ποσό 99.000 ευρώ σε 60 ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης. Επιπλέον 99.000 ευρώ μέχρι τις 31/5/2018, εφόσον οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της εξακολουθήσουν να παρέχονται και μετά την 25/1/2018 και για διάστημα όχι πέραν της 25/1/2019.

    Εάν επιτευχθεί ο στόχος της εξόδου στις αγορές (σ.σ. δεν διευκρινίζεται με ποιους όρους, όπως π.χ. με τι επιτόκιο θα δανείζεται η Ελλάδα) θα καταβληθεί ως αμοιβή (success fee) ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της πρώτης έκδοσης και ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της δεύτερης συνεχόμενης έκδοσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανοδικά βήματα για το ΧΑ – Κέρδη κατά 4% για ΕΛ.ΠΕ και Folli Follie

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τσακαλώτος στη Βουλή προκαλεί: Βρείτε μου ένα ψέμα που είπα!!!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι ότι θα επιστρέψω το 50% των αναδρομικών στους ενστόλους



    ΣΧΟΛΙΑ