• Big Story

    Αλλάζει το παιχνίδι η Κριστίν Λαγκάρντ; Τώρα λέει ότι τα πλεονάσματα που θα επιβληθούν στη Ελλάδα πρέπει να είναι λογικά

    Λαγκαρντ Λαγκάρντ EKT Lagarde lagard

    Κριστίν Λαγκάρντ, EKT


    Οι μεταρρυθμίσεις και το χρέος της Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφορικά με τους όρους που θέτει το ταμείο για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η κ. Λαγκάρντ παραχώρησε συνέντευξη τύπου με  αφορμή την έναρξη της συνόδου του Ταμείου.

    Σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, υπάρχει μεν πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, πρέπει όμως να είναι αξιόπιστες. Με την επιστροφή των θεσμών θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες στο φορολογικό και το ασφαλιστικό.

    Όσο δε για το θέμα του χρέους, η κ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως το Ταμείο αναμένει να υπάρχει σχετική ανάλυσή του.

    «Χρειάζεται να συζητήσουμε και να καταλάβουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιβληθούν στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να είναι λογικά… Από αυτά θα εξαρτηθεί η ελάφρυνση χρέους που απαιτείται, μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα», τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

    Νωρίτερα, πάντως, η ίδια μιλώντας σε εκδήλωση υπογράμμισε πως τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό,.

    Η Κρ. Λαγκάρντ τόνισε ακόμη πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι’ αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Παραδέχεται πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις, αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων» τόνισε.

    Οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα, ανέφερε, πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα, όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν».

    Επισήμανε μάλιστα πως οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι απολύτως απαραίτητη και πως το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Β. Σόιμπλε: Δεν χρειάζεται περαιτέρω ενοποίηση στην Ευρώπη – O ESM να γίνει ευρωπαϊκό ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παγκόσμια Τράπεζα: «Δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την παροχή δανείου προς την Ελλάδα» λέει ο πρόεδρός της

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ντάισελμπλουμ: «Το 2019 η μείωση του αφορολόγητου αν δεν πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5%»



    ΣΧΟΛΙΑ