• Big Story

    «Κόκκινα» δάνεια: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και εξωδικαστικός μηχανισμός τα νέα μεγάλα όπλα για τη μείωσή τους

    Γιάννης Δραγασάκης

    Γιάννης Δραγασάκης


    Η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα μπορεί να κινηθεί με γοργούς ρυθμούς και να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας με την προϋπόθεση ενός πολύ σημαντικού παράγοντα: Τη σημαντική μείωση του αριθμού από τα «κόκκινα» δάνεια.

    Στη διαπίστωση αυτή συμφωνούν τόσο οι ελληνικές τράπεζες όσο και η ίδια η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από το συνέδριο για το καυτό θέμα των «κόκκινων» δανείων στο οποίο παρευρέθηκε, εκπροσωπώντας το Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρός της κ. Γιάννης Δραγασάκης.

    Άλλωστε τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Τα δάνεια σε καθυστέρηση ανέρχονται σήμερα στο 44,7%, ενώ ανά κατηγορία δανείων, τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 41,5% για τα στεγαστικά, 44,5% για τα επιχειρηματικά και 54% για τα καταναλωτικά.

    Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων θα συντελέσει στο σπάσιμο «του φαύλου κύκλου της ύφεσης». Και όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο»!

    Σημαντικά «όπλα» στην προσπάθεια για τη μείωση των κόκκινων δανείων αποτελούν ο εξωδικαστικός μηχανισμός αλλά και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

    Αναφορικά με τους τελευταίους, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θ. Μητράκος αποκάλυψε από το βήμα του συνεδρίου πως η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων θα εφαρμοστεί πλήρως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Η συγκεκριμένη δυνατότητα βρίσκεται προς το παρόν σε πιλοτική φάση.

    Όσο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών, που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες από τη Βουλή, τραπεζίτες και κυβέρνηση θεωρούν πως μέσα από αυτόν μπορεί να προχωρήσει μια πραγματική εξυγίανση στην αγορά, ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις. Άλλωστε, ο σχετικός νόμος συμπεριλαμβάνει και τις περιπτώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν συνάψει προσωπικά δάνεια με σκοπό να βοηθήσουν την δουλειά τους.

    Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν ήρθε για να χρησιμοποιηθεί στο να σβήσουν τα χρέη από στρατηγικούς κακοπληρωτές και επιχειρηματίες που πήραν «θαλασσοδάνεια». Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο, ο νόμος απαιτεί να υποβάλλουν όλοι πλήρες περιουσιολόγιο, αλλά και να παραιτηθούν από κάθε είδους απόρρητο στοιχείων.

    Πάντως, σε αυτό το σημείο, ο κ. Γ. Μούργελας, νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη προσοχή, καθώς υπάρχει ο υπαρκτός κίνδυνος να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τις ρυθμίσεις οι έμποροι και για τις προσωπικές τους οφειλές. Έτσι, αυξάνει το εύρος της διαδικασίας που πρέπει να κάνουν οι τράπεζες, προκαλώντας προβλήματα στην λειτουργία του μηχανισμού. Σε αυτή την περίπτωση, ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα κινδύνευε να καταντήσει όπως ο Νόμος Κατσέλη, ο οποίος ξεκίνησε με λάθη και εξελίχθηκε σε ακόμα μεγαλύτερο λάθος, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βρούτσης – Μηταράκης: Η κυβέρνηση συμφώνησε σε αύξηση έως και 61% στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλες και δυσάρεστες «εκπλήξεις» για τους τραπεζίτες ετοιμάζει η κυβέρνηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων – Μάρτιος 2017



    ΣΧΟΛΙΑ