• Big Story

    Γιατί ο Τσίπρας δεν στηρίζει τις ελπίδες του στο κομποσκοίνι του Λε Μερ και ξεκίνησε τα τηλέφωνα

    Αλέξης Τσίπρας

    Α. Τσίπρας


    «Σ΄ένα καλύτερο ανακοινωθέν για το χρέος με προοπτικές ανάπτυξης» προσβλέπει το Μαξίμου εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα που συμμετέχει στον σκληρό πυρήνα της διαπραγμάτευσης.

    Η κυβέρνηση δεν έχει βεβαίως εναποθέσει τις ελπίδες της στο… κομποσκοίνι του Μπρούνο Λε Μερ, ωστόσο δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι επιθυμία της είναι να αποφύγει την δραματοποίηση του θέματος του χρέους, με την μετάθεσή του στο Συμβούλιο Αρχηγών, λέξη που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο γραφείο του τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών.

    Όλα τα νεωτέρα δεδομένα περί την διαπραγμάτευση θα συζητηθούν πάντως στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το μεσημέρι.

    Η επίσκεψη Λε Μερ συνέπεσε με το εκλογικό σάρωμα του κόμματος Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, εξέλιξη που βοήθησε και  τις χθεσινές συζητήσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών με τους Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Πίσω από τις γραμμές των όσων έχει αναφέρει το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός φαίνεται η ελπίδα της ελληνικής πλευράς να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών στο Λουξεμβούργο, ώστε να μην παραταθεί η αβεβαιότητα τουλάχιστον μία εβδομάδα αργότερα στο Συμβούλιο κορυφής. Εάν τα πράγματα φθάσουν στην Σύνοδο των ηγετών τότε ο Τσίπρας έχει προϊδεάσει τους συνεργάτες του ότι θα εμφανιστεί σκληρός και ότι θα απαιτήσει λύση.

    Όμως γνωρίζει ότι ο Μακρόν είναι απρόθυμος να κάνει πρεμιέρα σε Συμβούλιο Ηγετών με μία αντιπαράθεση με την Μέρκελ και εξ αυτού του λόγου έχει διαμηνύσει πως επιθυμεί η λύση να βρεθεί στο Eurogroup, ώστε εκεί να λάβει τέλος το θρίλερ γύρω από την ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ο Λε Μέρ δεν είπε καθόλου τυχαία χθες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι «θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος».

    Έχοντας αυτήν την εικόνα ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει ήδη τα περίφημα κρίσιμα τηλεφωνήματα στους βασικούς παίκτες της διαπραγμάτευσης. Και σήμερα το αργότερο αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί ένας γύρος επαφών με τους Λαγκάρντ, Μέρκελ, Γιούνκερ, ίσως και με τον Μάριο Ντράγκι.

    Πάντως φαίνεται ότι όλες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις γίνονται στην βάση της γαλλικής πρότασης για δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των ρυθμών ανάπτυξης.

    Όσο η κυβέρνηση περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες για μία λύση στο ελληνικό δημόσιο χρέος προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις στην χώρα. Για επενδύσεις μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κίνας Χαν Τσενγκ, για επενδύσεις μίλησε και ο Γιάννης Δραγασάκης με τον νέο Ιταλό Πρέσβη στην Αθήνα Φίζιο Λουίτζι Μάρας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ραγδαίες εξελίξεις: Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο εν όψει Eurogroup

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Χαστούκι» από τον Μπενουά Κερέ: Μην περιμένετε συζήτηση για το QE στο Eurogroup

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Citi: H στήριξη της Γαλλίας δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα με το χρέος και το QE



    ΣΧΟΛΙΑ